Ontdek de dag van oude ambachten in Einighausen

Op zondag 2 augustus vindt in het Sittardse kerkdorp Einighausen de jaarlijkse dag van oude ambachten en gebruiken plaats. U kunt dan het boerenleven aanschouwen zoals zich dit meer dan 50 jaar geleden in Limburg afspeelde. Inwoners van Einighausen, voor wie dat toen dagelijks werk was, demonstreren op deze dag hun vaardigheden en geven hier de nodige uitleg bij.
oude-ambachten-2015-paard-2

Graanbewerking

Vooral voor de graanbewerking is er veel aandacht. Het graan wordt op het veld gemaaid met zicht en pikhaak of een zichtmachine. Het dorsen gebeurt handmatig met dorsvlegels of met antieke dorsmachines die aange­dreven worden door oude motoren of een paardenmanege.

 

ZIE OOK: Ontdek Zuid-Limburg

 

Vele van de gedemonstreerde ambachten zijn nauw betrokken bij het werk op de boerderij U kunt o.a de smid, mandenmaker, touwslager, zadelmaker, en klompenmaker aan het werk zien. De vrouwen hielden zich in die dagen bezig met het huishouden en handvaardigheden zoals spinnen, weven, verstellen en naaien.

 

 

Ook allemaal te zien op de Oude Ambach­ten van Einighausen, welke inmiddels voor de vijfendertigste maal in successie gehouden worden en zijn uitgegroeid tot een begrip in heel Nederland.

Boerenvee

Het boeren trekpaard staat op onze Oude Ambachten volop in de belangstelling.Ze trekken de zichtmachine, drijven de paardenmanege aan en demonstreren met ploeg en eg hoe vroeger het land bewerkt werd. Daarnaast zult U ze regelmatig rustig kuie­rend over het parcours tegen komen. Bovendien wordt er diverse keren een show met deze paarden gegeven waarbij u hen kunt bewonderen in een dressuurdemonstratie, bij het ringsteken en zelfs tijdens een voetbalwedstrijd tussen paarden en hun berijders.

Maar ook het andere ‘boerenvee’ is volop aanwezig: ezels worden gekeurd en nemen samen met de aanwezige kinderen deel aan een ‘ezel-ontbijt’ .

 

 

Over het parcours trekken prachtige bokkenwagens en ook de trouwe trekhonden zijn met hun karren op het parcours te bewonderen. Koeien en schapen staan in de oude stallen en zelfs een valkenier demonstreert de oude jacht met deze vogels.Er is een speciale stand met oude huisdierrassen waar u een aantal zeldzame Limburge rassen kunt bewonderen: het Mergellandschaap, het Mergellandhoen en Lakenvelder runderen.

Tractoren en machines

Binnen onze Oude Ambachten is een uitgebreide expositie van oude tractoren en machines die vroeger bij de landbewerking werden gebruikt. De trotse bezitters geven ter plekke graag uitleg over de technische werking van deze gerestaureerde tractoren. Ook de stoommachine is in de vorm van een echte stoomfiets,stoomauto en zelfs een stoomtractor te bewonderen.

Vlaaien bakken

Een van de trekpleisters van onze Oude ambachten is het bakken en proeven van vlaaien die in een ouderwetse “sjansenoven” (hout-oven) bereid worden. Ieder jaar worden door de vele bezoekers van de Oude Ambachten honderden Limburgse vlaaien verorberd. Ook andere ouderwetse gerechten zoals heutvleisj (zult), sjenk (ham), wafels, enz. . worden ter plaatse bereid en kunt u proeven.

Amusement

Naast 150 demonstraties van oude ambachten en handvaardigheden is er het nodige amusement voor onze bezoekers. Er zijn een zestal terrassen in het parcours waar U onder het genot van een hapje en een drankje kunt genieten van “live-muziek”. Voor de kinderen is ook het nodige vertier. Ze kunnen kunnen knuffelen met huisdieren in een speciale knuffelhoek Ook kunnen ze zich laten schminken, koekversieren, of naar een spannende poppenkastvoorstelling kijken. Deze wordt verzorgd door het bekende Rubens Poppentheater. Een straatgoochelaar vermaakt jong en oud met zijn kunsten. In onze prachtige kerk zijn er orgelconcerten, en op het parcours zullen rondtrekkende muzikanten en groe­pen U vermaken met zang en dans.
oude-ambachten-2015-paard

Huisversiering

Plaats & datum

De dag van de Oude Ambachten in Einighausen start op 2 augustus om 13.00 uur en duurt tot 18.00 uur. De entreeprijs voor volwassenen bedraagt 5 euro; kinderen tot 12 jaar mogen gratis mee naar binnen. Gratis is ook het parkeren op de ruim aanwezige parkeerplaatsen. Deze zijn aangegeven via parkeerborden van de organisatie. Einighausen is per auto bereikbaar via de A2, afrit 48: Sittard / Urmond . Hou er wel rekening mee dat het verkeer, i.v.m. de Iron Man omgeleid wordt via Geleen. Het is dus handiger om de afrit 47: Born te nemen. Via openbaar vervoer is Einighausen bereikbaar vanaf NS-station Sittard met de buslijn 11 van Veolia (halte Bergerweg) en de lijnen 14 en 15 (halte Bovenstraat Limbricht)

Comments are closed.