De vakantiestress is begonnen

Voyages-sncf heeft onlangs onderzoek gedaan naar het reisgedrag van vakantiegangers. Het resultaat was een interessante combinatie van geruststellende clichés en verrassende bevindingen. Paradoxaal genoeg is op reis gaan één van de meest stressvolle ondernemingen van deze tijd. Iedereen houdt van vakantie en eenmaal op de bestemming aangekomen wacht de verdiende rust, maar het reizen zelf blijkt voor velen een traumatische ervaring te zijn. 
treinreizen-voyages-sncf-onderzoek

Vertragingen

De belangrijkste oorzaken van de stress zijn heel gelijklopend bij alle Europeanen: vertragingen, bagagebeperkingen betreffende gewicht en afmetingen en aanschuiven in de rij. Met kinderen erbij stijgt het stressniveau aanzienlijk. Voyages-sncf vergeleek het Nederlandse reisgedrag met het reisgedrag van de gemiddelde Europeaan. 

 

ZIE OOK: Ontspannen en voordeling per trein naar Zuid-Frankrijk

 

De prijs van een reis blijkt voor iedereen doorslaggevend bij het boeken van een reis. Voor 85% van de Nederlanders is de prijs een absolute prioriteit bij het overwegen van de boeking. Voor 65% is dat comfort en bij 50% geeft de reistijd de doorslag. Ondanks het feit dat alle deelgenomen landen het vliegtuig verkiezen als nummer 1 transportmiddel, wordt het ook gezien als meest stressvolle manier van reizen. Uit het onderzoek blijkt dat 40% van de Nederlanders per vliegtuig reist binnen Europa, 43% met de auto en 11% kiest voor de trein. In verhouding tot de Belgen die met 47% kiezen voor het vliegtuig, 34% reist met de auto en 14% per trein.

 

 

Vertraging gedurende de reis komt met 55% als grootste ergernis naar voren. Het lange wachten op het vliegveld staat met 32% op een mooie twee plek en de top drie van ergernissen wordt met de bagagelimiet ergernis voor 27% afgesloten.

Reizen met trein in opkomst

Het reizen per trein is in opkomst. Belgen en Duitser hebben het gemak van het reizen per trein al ontdekt. Vooral door de mogelijkheid om tijdens de reis wat te kunnen bewegen, voor 36% is dit het grootse voordeel. Ook korte wachttijden (32%) en het familiaal rond de tafel kunnen zitten (29%) zijn doorslaggevende factoren. Vooral voor de (grotere) families is het een probleem dat ze tijdens een vliegreis niet altijd samen kunnen zitten. Het feit dat dit in de trein wel kan, maakt het voor hen extra aantrekkelijk.

Voor de modebewuste Italianen is het een probleem als ingecheckte bagage verdwijnt of vertraging oploopt. En de kans dat ze hun designer outfits moeten herschikken als blijkt dat hun reiskoffer te zwaar is, is voor 25% van de Italianen een oorzaak voor pure paniek. Anderzijds blijken ook veel reizigers extra veel lagen kleding aan te trekken tijdens een vlucht, om extra kosten voor overgewicht van bagage te voorkomen. 19% van de Nederlanders gaf toe deze truc al eens te hebben toegepast voor ze het vliegtuig instapten. Dit probleem is er niet bij een treinreis, waarbij er meer vrijheid is met betrekking tot de hoeveelheid bagage en de constante controle op de reistas een groot voordeel blijken. 
voyages-sncf

Voor de ecologisch bewuste Zwitserse reizigers, is het tevens belangrijk om maatschappelijk een positief verschil te maken met betrekking tot de uitstoot van CO2. De grootste gebruikers van de treinen in Europa zijn de Zwitsers (22%), de Duitsers (14%) en de Belgen (14%). De sociale en praatgrage Italianen en Spanjaarden zien reizen per trein dan weer als een perfecte gelegenheid om met andere reizigers te discussiëren (70% en 66%), om nieuwe mensen te leren kennen (50% en 48%) en leuke reistips te kunnen uitwisselen (39% en 41%). Nederlanders zijn terughoudender, slechts 37% van de treinreizigers praat graag met andere treinreizigers.

 

 

Vliegen is duidelijk geëvolueerd tot een ervaring die moet worden doorstaan in plaats van een ervaring waarvan reizigers kunnen genieten. Ondanks het feit dat het de snelste manier is om binnen een korte tijd ver te reizen, is reizen per vliegtuig voor vele een bron van frustraties geworden. Afhankelijk van de afstand en mogelijkheid, blijkt reizen per trein vele voordelen te hebben. Sightseeing is een van de grootste voordelen vind 35% van de ondervraagde Nederlanders. Het is de ideale manier om te genieten van de omgeving tijdens de rit. Treinreizen werd tevens niet zo hard getroffen door verhoogde beveiligings-reglementeringen en hoewel de veiligheid optimaal wordt verzekerd in de trein, hoeven reizigers daarvoor niet de lange wachtrijen van een controle of intensieve bagagecontrole te doorstaan. 

Comments are closed.