Mijlpaal voor Airbnb: één miljoen Nederlandse reizigers

Airbnb kondigt vandaag aan een mijlpaal in Nederland bereikt te hebben. Sinds de oprichting in 2008 verbleven één miljoen Nederlanders in de vele appartementen, woonhuizen, villa’s en kastelen die op het online platform te vinden zijn. Dit loopt gelijk met de één miljoen reizigers die in dezelfde periode voor een Nederlandse accommodatie op Airbnb hebben gekozen.
mijlpaal-airbnb-1-miljoen-reizigers-nederland

Reisgedrag van Nederlanders

Airbnb heeft ter gelegenheid van deze mijlpaal het reisgedrag van Nederlanders in kaart gebracht, en signaleert dat steeds vaker de voorkeur gegeven wordt aan een verblijf in een privé-accommodatie. Deze zomer blijkt Italië een populaire bestemming onder Nederlandse Airbnb reizigers, die gemiddeld 36 jaar oud zijn en een verblijf voor vier nachten boeken.

 

ZIE OOK:

 

Woordvoerder Aja Guldhammer: “We zijn blij te zien dat steeds meer Nederlanders een accommodatie op Airbnb overwegen tijdens het plannen van hun vakanties. Met name de laatste jaren is het erg hard gegaan dankzij de trend om te kiezen voor lokale, authentieke reiservaringen. We hopen dat Nederlandse reizigers op basis van die ervaringen aangemoedigd worden ook hun eigen woning open te stellen voor bezoekers.”
profiel-airbnb-reiziger

Stedentrips en vakantiewoningen

Niet alleen voor stedentrips is Airbnb erg in trek, het platform wordt ook voor langere vakanties in de zomer steeds vaker ingeschakeld. Het onder Nederlanders van oudsher populaire Italië blijkt eveneens op Airbnb in opkomst te zijn. Het Salentijns schiereiland, een streek in de hak van de Italiaanse laars, en het Siciliaanse Agrigento behoren tot de snelst groeiende bestemmingen onder Nederlandse reizigers. Buiten Europa doet Californië, de bakermat van Airbnb, het erg goed.

Top-5 opkomende bestemmingen onder Nederlandse Airbnb gebruikers*

Salento Italië +377%
Agrigento Italië +373%
Madeira Portugal +346%
East Bay Californië (VS) +345%
Apulië Italië +324%

De gemiddelde Airbnb reiziger

Waar de early adopters – veel twintigers en dertigers – Airbnb als eersten omarmden, is de gemiddelde Nederlandse reiziger inmiddels 36 jaar oud. Die trend is terug te zien in vrijwel alle landen: gezinnen, senioren, studenten en vriendengroepen uit alle lagen van de bevolking vertegenwoordigen een steeds groter aandeel binnen de wereldwijde Airbnb community.

 

 

Over het algemeen kent de Nederlandse Airbnb community veel overeenkomsten met de rest van Europa. Op één punt na: Nederlanders overnachten gemiddeld vier nachten op een locatie; één minder dan het Europese gemiddelde van vijf.

Dat Nederlanders avontuurlijke reizigers zijn bleek al eerder uit een onderzoek dat begin dit jaar door YouGov, in opdracht van Airbnb, werd uitgevoerd onder respondenten uit zeven Europese landen. 71% van de Nederlanders geeft daarin aan niet terug te keren naar dezelfde bestemming als het jaar daarvoor.

Inkomende en uitgaande reizigers in balans

Sinds de start van Airbnb in 2008 hebben één miljoen gebruikers uit alle uithoeken van de wereld de nacht doorgebracht in een Nederlandse accommodatie. Daarmee is het aantal uitgaande en inkomende gebruikers nagenoeg in evenwicht. Nederland is erg in trek bij buurlanden, maar het gros van de bezoekers komt uit de Verenigde Staten. Reizigers die een accommodatie vonden op het Airbnb platform maken slechts een fractie uit van het totale aantal internationale bezoekers. Volgens cijfers van NBTC Holland Marketing waren dit er over 2014 bijna 14 miljoen.

Groei zit in de provincies

Amsterdam blijft een populaire bestemming, maar andere gebieden blijken deze zomer grotere groeicijfers te vertonen. Zo is er een steeds grotere trek naar de provincies Friesland (+311%) en Zeeland (+295%) zichtbaar. Het aantal boekingen in Utrecht is met 155% gegroeid ten opzichte van 2014, wat met name toegeschreven kan worden aan de Grand Départ van de Tour de France begin deze maand. De stad beschikt nu over een aanbod van 2.500 accommodaties, waarmee het de tweede plaats in Nederland inneemt. Ook Rotterdam en Den Haag zijn opkomende bestemmingen op Airbnb, met twee keer zoveel boekingen ten opzichte van vorig jaar.

Comments are closed.