Uitstekend voorseizoen voor toerisme in Kroatië

Kroatië meldt een toename van 7% in toeristenaankomsten in de eerste zes maanden van 2015, en een toename van 5% in overnachtingen. De meeste toeristen komen onder andere uit Duitsland, Nederland en Oostenrijk.

Dubrovnik. Foto: Romeo Ibrisevic

Dubrovnik. Foto: Romeo Ibrisevic

Het toerisme in Kroatië heeft uitstekende resultaten behaald in het voorseizoen van 2015. In de eerste zes maanden van het jaar werd volgens officiële cijfers van de bureaus voor toerisme voor de Adriatische kust en Zagreb een indrukwekkend aantal toeristen geregistreerd met 4.184.000 aankomsten, een toename van 7%, en 16.862.000 overnachtingen, 5% meer in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Deze positieve resultaten zijn deels te danken aan het programma Croatia 365, dat geïntroduceerd werd door het Kroatisch Ministerie van Toerisme en het Kroatisch Nationaal Bureau voor Toerisme, om te laten zien dat Kroatië niet alleen in de zomermaanden maar ook de rest van het jaar een bezoek waard is.

 

ZIE OOK: De Istrië-ervaring in kleine accommodaties gerund door locals

 

Van het totaal aantal toeristen waren buitenlandse toeristen goed voor 3.619.000 aankomsten, een toename van 7%, en 14.925.000 overnachtingen, een toename van 4,3% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het binnenlands toerisme nam toe met 10% in aankomsten en 9% in overnachtingen. De toeristen bezochten het land in het laagseizoen, wanneer de sfeer nog rustiger en meer ontspannen is, en het authentieke Kroatië kan worden beleefd.

De sterkste markten in de periode van januari tot en met juni 2015 op het gebied van overnachtingen waren Duitsland (22%) en Oostenrijk (10%) en Nederland (3%) staat op de negende plaats met bijna 440 duizend overnachtingen.

 

 

Sterke groei op het vasteland

Als we naar de cijfers van de populairste regio’s in Kroatië kijken in de eerste helft van het jaar, zien we dat Istrië de meeste toeristen trok met 1.128.000 aankomsten (groei van 6,6%) en 5.498.000 overnachtingen (groei van 4,2%). In Dalmatië werden 1.729.000 aankomsten (groei van 5,5%) en 7.335.000 overnachtingen (groei van 4,4%) geregistreerd. De Kvarner-kust noteerde 738.000 aankomsten (groei van 7,5%) en 2.870.000 overnachtingen (groei van 4,6%).

De regio Lika-Senj beschikt naast uitgestrekte stranden ook over een rijk binnenland met de prachtige Plitvicemeren, een nationaal park dat een van de eerste locaties was op de UNESCO-lijst in 1979. Deze regio noteerde een forse toename in aankomsten – 12% met 161.000 aankomsten. Het aantal overnachtingen in Lika-Senj nam ook flink toe met 407.000 (10%). Tot slot registreerde de hoofdstad Zagreb ook een ongelofelijke toename van 12% in aankomsten vergeleken met dezelfde periode vorig jaar (428.000 aankomsten) en een toename van 11% in overnachtingen (753.000 overnachtingen). De toenemende populariteit van het binnenland is niet zo verrassend, want Kroatië is een bijzonder diverse bestemming op het gebied van zowel natuur als architectuur.

Het voorseizoen van 2015 was vele malen beter dan dat van 2014, zoals nu blijkt uit een rapport met toeristenaantallen over de eerste zes maanden van 2015. De groei is het resultaat van zorgvuldige voorbereidingen en doordachte acties, vooral die uit het programma Croatia 365. Dit is zeker niet het recordaantal toeristen in Kroatië in het voorseizoen en we blijven dan ook naar nog betere resultaten streven. Kroatië heeft als vakantiebestemming nu eenmaal ontzettend veel te bieden in zowel de zomermaanden als de rest van het jaar. Van de ongerepte Adriatische kust tot de prachtige natuurparken in het binnenland, biedt Kroatië bijzonder veel diversiteit op het gebied van natuur en architectuur, naast absolute schoonheid. Reis in het voor- of naseizoen naar Kroatië voor een nog authentiekere ervaring!

Ratomir Ivicic, directeur van het Kroatisch Nationaal Bureau voor Toerisme.

Comments are closed.