Brits koningshuis geeft zich bloot en zet naturisme op de kaart

Het was liefde op het eerste gezicht toen de Britse Koning Edward VIII in de zomer van 1936 voet aan wal zette op het Kroatische eiland Rab. Zijn legendarische bezoek ging niet ongemerkt voorbij. Edward kreeg van de autoriteiten toestemming om met zijn Amerikaanse geliefde Lady Wallis Simpson naakt te zwemmen in de baai van Kandarola. Het begin van het naturisme op Rab en in Kroatië.

Het eiland Rab in Kroatië

Het eiland Rab in Kroatië

Geliefde ‘skinny dip’ stranden

Het Kandalora strand, dankzij het skinny dippen van Edward ook wel het Engelse strand of Engleska Plaza genoemd, is nog altijd een populair naaktstrand op Rab, gelegen op het schiereiland Frkanj. Een ander bekend en geliefd deel van Rab is Lopar, de noordelijkste plaats op het eiland. Lopar telt maar liefst 22 zandstranden waarvan drie naaktstranden: Stolac, Sahara en Ciganka. Perfect voor een verkoelende duik in de zee rondom Rab met z’n 2400 zonuren per jaar.

 

ZIE OOK: Profwielerronde Tour of Croatie stimuleert actief toerisme Kroatië

 

Aristocratie ontdekt Rab

Dat King Edward op Rab vakantie vierde was overigens niet zo verwonderlijk. In de 19e eeuw werd het eiland met z’n 7 idyllische dorpjes ontdekt door de Europese aristocratie. Dat betekende het begin van het toerisme op Rab. Edward en Wallis Simpson hielden van de zandstranden op Rab, een unicum in Kroatië dat grotendeels uit kiezelstranden bestaat. Ze wandelden door de natuur op het eiland en bewonderden de charmante middeleeuwse hoofdstad Rab met z’n vier klokkentorens, nauwe straatjes en paleizen en kerken in gotische- en renaissance stijl.

 

 

Over Rab

Het Kroatische eiland Rab behoort tot de regio ‘Kvarner’ in het noorden van Kroatië.

Het eiland beschikt als een van de weinige plekken in Kroatië over zandstranden. Daarnaast is het een van de meest zonnige plekken in Europa met hete zomers , milde winters en een hoge zeetemperatuur. Rab is een van de groenste eilanden van Kroatië, hoewel de aanblik vanaf het vasteland anders doet vermoeden vanwege het zicht op een kale heuvel die het binnenland tegen de Bora (harde droge wind) beschermt. Dit spectaculaire contrast en het feit dat de gelijknamige hoofdstad Rab tot een van de mooiste steden van Kroatië wordt gerekend, maakt dat de geschiedenis van het toerisme tot zeer ver terugvoert.

In Nederland is dit eiland nog relatief onontdekt. Vanwege de noordelijke ligging is dit eiland echter goed bereikbaar voor de vakantieganger met auto, op 1400 km vanaf Utrecht. De overtocht duurt vervolgens nog geen kwartier. Er zijn diverse andere ferryverbindingen, zoals een wat langere vanuit buureiland Krk (door brug met vasteland verbonden) of vanuit havenstad Rijeka.

Comments are closed.