Haal meer uit Scandinavische meren: 6 eropuit tips

Ontdek het labyrint van duizenden serene meren in Scandinavië, zeer bereikbaar dankzij het uitgebreide routenetwerk van Scandinavian Airlines. Van een duik vanaf een drijvende sauna op het Zweedse Vättermeer tot hardlopen langs het Maridalsvannetmeer in Oslo. 6 eropuit tips.

Het Bunnmeer in Zweden

Het Bunnmeer in Zweden

1 Slow living in een drijvende stuga met sauna over het Bunnmeer

Combineer natuur, relax en het Bunnmeer bij het plaatsje Bunn in Zweden door een drijvende stuga (huisje) met sauna te huren. Je kunt er op koken, buiten zitten op een soort patio en er zit een bastu (sauna) in met een opening in de vloer waardoor het meer fungeert als dompelbad. Nabij de stad Jönköping aan het Vättermeer, het tweede grootste meer van Zweden.

2 Wandelen bij het Gjendemeer in Nationaal Park Jotunheimen

Geen betere manier om Nationaal Park Jotunheimen te verkennen dan wandelend. In Jothunheimen liggen de bekende meren Tyin, Gjende, Bygdin en Vinstri. Kies voor de uitdagende Beseggen route tussen het groengekleurde Gjende en intieme, diepblauwe Bessvatnetmeer. Een zeer populaire wandeling van 6 tot 8 uur door het betoverende Jotunheimen. Iets makkelijker is de Bitihorn route van zo’n 6 kilometer. Geweldig overnachten doe je bij Herangtunet Boutique hotel met inspirerende themakamers, gerund door een Nederlands stel.

 

ZIE OOK: Kamperen bij Nederlanders in Zweden

 

3 Hardlopen rondom Maridalsvannetmeer

Een paar hardloopschoenen passen altijd nog wel in de koffer of handbagage. Reis je naar Oslo, neem ze dan mee, want je kunt uitstekend hardlopen bij langs de rivier Akerselve en het Maridalsvannetmeer. Vanaf het Maridalsvannetmeer volg je de Akerselva rivier die door het centrum van Oslo stroomt. Tussen Grønland en het Maridalsvannetmeer kun je je over 8 kilometer in het zweet lopen, dichtbij de stad.

4 Citylife en fietsen langs oevers van het Mälarenmeer

De schoonheid van Stockholm is ongekend met z’n ligging op veertien eilanden. Hier komen de wateren van het Mälarenmeer, het op twee na grootste meer van Zweden, en de Baltische zee samen. Beleef Stockholm als stad van architectuur, met mooie musea en Swedish design zoals in het creatieve Södermalm, door tijdschrift Vogue vorig jaar bestempeld als coolste wijk in Europa. Extra leuk is de Stockholm vibe vanaf de fiets, die je in Stockholm huurt. Fiets naar het stadsdistrict Djurgården met z’n groene, nationale stadspark en langs de oevers van het Mälarenmeer.

 

 

5 Met stoomschip over Siljanmeer varen en beren spotten

Het wordt ook wel het ‘berenland’ genoemd, de Zweedse provincie Dalarna in het hart van Zweden waar het Siljanmeer in ligt. Vanaf de plaatsen Leksand, Rättvik of Mora cruise je over het Siljanmeer met het oude stoomschip M/S Gustaf Wasa dat tussen mei en september in de vaart is. Combineer het met het Orsa Grönklitt Björnpark, het grootste berenpark van Europa met bruine beren en ijsberen. Geen tamme of gekooide beren overigens, je ziet ze vanaf platformen en via overdekte paden.

6 Vissen in Tystrup-Bavelsemeer in het Deense Seeland

Vissen is onlosmakelijk verbonden met Scandinavië, vis is dan ook een veelgebruikt ingrediënt in de vermaarde Nordic cuisine. In Denemarken gooi je je hengel uit in meer dan 500 meren. Zo kun je boven het Deense Kopenhagen als visser je hart ophalen in het westelijke deel van Sjælland (Seeland). Hier vis je op onder meer snoek, baars en karper. Het Tystrup-Bavelsemeer telt veel visrijke plekken, Tystrup is een bijzonder natuurgebied waar de zeearend graag vertoeft. Om te vissen is een Deense visakte is verplicht, ter plaatse te koop bij onder meer de VVV’s.

Handig: SAS neemt die wandelschoenen, fiets of vismateriaal zonder problemen mee

Wie zijn vlucht boekt bij SAS mag 23kg ingecheckte bagage meenemen, ongeacht de afmetingen van de bagage. Die wandelschoenen, fiets of vismateriaal kunnen dus zonder toeslag mee. Scandinavian Airlines vliegt meerdere keren per dag naar Kopenhagen, Oslo en Stockholm en heeft het meest uitgebreide routenetwerk in Scandinavië.

Comments are closed.