En de beste weg ter wereld is…

Autoverhuurbedrijf Avis komt met de Avis Driving Ratio (ADR), om voor eens en voor altijd uit te zoeken wat nu ‘s werelds beste rijweg is. De ratio werd toegepast op 25 wegen die door autoliefhebbers als de mooiste ter wereld worden beschouwd, vanwege hun prachtige locaties en uitdagende wegdek. Volgens deze ratio is ‘s werelds beste weg de N-222 van Peso da Régua naar Pinhão in Portugal.

De beste weg ter wereld

De beste weg ter wereld

De beste reisweg ter wereld: de N-222 van Peso da Régua naar Pinhão in Portugal

Een groot deel van de magie van een leuke autorit hangt af van de plaats waar de weg loopt. Daarom is de ADR toegepast op wegen waarvan algemeen bekend is dat het er prachtig is om te rijden. De N-222 van Peso da Régua naar Pinhão volgt de rivier de Douro, wat een spectaculair uitzicht oplevert op de terrasvormige heuvels. Met een score van 11:1 komt deze weg het dichtst in de buurt van de ideale ADR van 10:1 (10 seconden op een recht stuk weg tegenover 1 seconde in een bocht), wat hem de mooiste ter wereld maakt.

Niet alleen heeft de chauffeur een fantastisch uitzicht op de rivier zelf, ook de wijngaarden op de heuvels langs de weg dragen bij tot een ultieme rijervaring. De 27 kilometer lange weg komt aan in het pittoreske wijndorp Pinhão. De 93 bochten houden bestuurders alert en geven hen de kans om hun wagen optimaal te benutten, terwijl ze door een geweldig landschap rijden. De Dourovallei staat onder meer bekend om haar porto. In 2001 benoemde UNESCO de regio in Portugal tot werelderfgoed.

De beste weg ter wereld

De beste weg ter wereld

 

ZIE OOK: Automobilisten onderschatten gevaar afleiding achter stuur

 

De tweede en derde plaats: de Big Sur in Californië en de A535 in Groot-Brittannië

De tweede en derde plaats zijn voor de Big Sur in Californië en de A535, die in Groot-Brittannië door de vallei van de Dane loopt. In Europa kan je daarnaast ook de weg langs de Amalfikust (Italië) nemen, die niet alleen technisch zeer uitdagend is, maar ook nog eens een buitengewoon uitzicht heeft.

 

 

Hoe werd de ratio opgesteld?

Om de ratio op te stellen, deed Avis een beroep op experts uit de quantumfysica, bedenkers van Formule 1-circuits, ontwerpers van high performance auto’s en zelfs enkele Europese rollercoasterontwerpers. “Tijdens een autorit voert de chauffeur vier belangrijke handelingen uit,” zegt Dr. Mark Hedley, expert in quantumfysica en leider van het onderzoek. “Bochten nemen, versnellen, rijden en remmen. Op een goede weg is de verhouding tussen die handelingen perfect uitgebalanceerd. De bestuurder kan met een goede snelheid rijden, af en toe versnellen, in de bochten zijn technische vaardigheden bijschaven en op de lange stukken rustig van het uitzicht genieten. Tijdens het opstellen van de Avis Driving Ratio is er rekening gehouden met de optimale balans tussen deze vier handelingen, om zo op een wetenschappelijke basis de beste weg ter wereld te kunnen bepalen.”

Comments are closed.