Automobilisten onderschatten gevaar afleiding achter stuur

Op zaterdag 2 en 9 augustus is bijna heel Europa onderweg van en naar de vakantiebestemming. Tijdens de zwarte zaterdagen veroorzaken vermoeidheid en slecht rijgedrag veel ongevallen. Automobilisten onderschatten echter het gevaar van afleiding tijdens het rijden. Met behulp van onderzoek uitgevoerd door het Allianz Centrum voor Technologie, heeft Allianz Global Assistance het meest gevaarlijke rijgedrag geanalyseerd.
allianz-wagenziekte

Het Allianz Centrum voor Technologie heeft een uitgebreid onderzoek gedaan in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland naar de oorzaken en gevolgen van ongevallen veroorzaakt door afleiding achter het stuur. Ondanks dat één derde van alle ongevallen wordt veroorzaakt door afleiding, onderschatten de meeste chauffeurs de eigenlijke oorzaak van de afleiding. Ze zien alleen het gebruik van een mobiele telefoon tijdens het rijden als gevaarlijk rijgedrag.

Gebruik mobiele telefoon

Van de ondervraagde automobilisten bevestigt 20% dat zij tijdens het rijden tekstberichten of e-mails versturen, 30% zegt berichten te lezen en 40% belt tijdens het rijden. Deze resultaten zijn verbazingwekkend aangezien 60% van alle automobilisten het gebruik van een mobiele telefoon tijdens het rijden de meest gevaarlijke bron van afleiding vindt.
 

 
Het onderzoek betwist de veronderstelling dat het veiliger is om te telefoneren met een hands free set. Zo blijkt dat de chauffeur door het bellen dusdanig wordt afgeleid dat het risico op ongevallen met 2 tot 5 keer verhoogd wordt.

Gevaar van onschuldige bezigheden

De grootste oorzaken van afleiding lijken de meest onschuldige bezigheden te zijn zoals het instellen van de navigatie en het gebruik van audio- of videosystemen. Daarnaast verhogen intensieve gesprekken met medepassagiers of het controleren van de kinderen op de achterbank via de achteruitkijkspiegel het risico op ongevallen met 15%. Ook het aanbrengen van make-up met behulp van de achteruitkijkspiegel betekent een verlies van bijna 40% focus op de weg. Het risico op ongevallen wordt daardoor verdrievoudigd. 34% van de ondervraagde automobilisten geeft toe in gedachten af te dwalen naar persoonlijke of professionele zaken terwijl ze rijden.

Technische ondersteuning
Het Allianz Centrum voor Technologie heeft, op basis van een analyse van ongeval- en schadestatistieken, geconstateerd dat een aantal technische systemen in de auto de onoplettendheid van de bestuurder voor een deel kunnen compenseren. Het noodstop remassistentie systeem kan afgeleide chauffeurs waarschuwen voor dreigend gevaar of de gevolgen van een ongeval aanzienlijk verlichten.

Vijf tips van Allianz Global Assistance voor veilig rijden

1. Vermijd het gebruik van elektronisch apparatuur, stel de navigatie voor vertrek in
2. Houd beide handen aan het stuur
3. Focus volledig op het rijden
4. Vermijd tijdsdruk
5. Laat rijhulpsystemen in de auto zoals een rem assistentie systeem u helpen

Comments are closed.