Twee nieuwe UNESCO Werelderfgoedlocaties in Denemarken

Opnieuw zijn twee locaties in Denemarken op de lijst van Werelderfgoed van de UNESCO geplaatst, de VN-organisatie voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Het zijn het stadje Christiansfeld in het zuidoosten van Jutland en het culturele jachtlandschap rond het jachtslot Eremitage in het noorden van het eiland Seeland, ongeveer 30 kilometer ten noorden van de Deense hoofdstad Kopenhagen. De UNESCO-commissie die zich bezig houdt met het Werelderfgoed heeft dit op een bijeenkomst in de Duitse stad Bonn besloten. Denemarken heeft nu in totaal zeven unieke plaatsen die de titel Werelderfgoed mogen dragen.

moravische-kerk

Hernhutters

Christiansfeld, dat tot de gemeente Kolding behoort, is door de UNESCO uitverkoren vanwege zijn rol als stad van de Moravische Broedergemeenschap (in Nederland bekend als Hernhutters), een groep van begin 18e eeuw uit Moravië (Tsjechië) gevluchte Duitstalige protestanten die van de toenmalige koning Christian VII toestemming kreeg zich in Jutland te vestigen. De groep bouwde sobere huizen, ontwierp strakke straten en pleintjes met lindebomen, verrichtte allerlei werkzaamheden in ruil voor privileges en was religieus zeer actief. Nazaten wonen nog altijd in Christiansfeld. Zij hebben nog steeds hun eigen kerk, een afzonderlijk kerkhof en eigen verzorgingshuizen. De honingkoeken die in Christiansfeld te koop zijn vormen een erfenis van de Moraviske Brødremenighed, zoals de groep in Denemarken wordt genoemd.
christiansfeld-kaart-1780

 

ZIE OOK: De wereld van Dieuwertje bij Nordic Noir Tours te Kopenhagen

 

honing-cakes-trouwen-denemarken

Cultuurlandschap
Het jachtgebied in Noord-Seeland dat ook op de UNESCO-lijst is gezet omvat terreinen en bossen die Deense koningen in vroeger eeuwen gebruikten voor hun zogeheten parforce jachtpartijen, waarbij het wild met geweld (par force) werd opgejaagd tot het totaal was uitgeput. Koning Christian V, die daartoe was geïnspireerd door de Franse zonnekoning Lodewijk XIV, liet eind 17e eeuw gebieden op een zeer bijzondere manier inrichten om het wild effectief te kunnen bejagen. Deze gebieden (o.a. Store Dyrehave, Gribskov en Jægersborg Hegn/ Jægerborg Dyrehave) zijn nu tot Werelderfgoed verklaard vanwege het bijzondere cultuurlandschap dat zij vertegenwoordigen.
rendieren-park-hermitage-kasteel-foto-ellen-thoby

Cultuurtoerisme

De toeristische organisatie VisitDenmark is blij met het besluit van UNESCO en denkt dat dit kan helpen bij het aantrekken van in cultuur geïnteresseerde toeristen en het verder ontwikkelen van de betrokken locaties.
“Het is fantastisch dat Denemarken nu zeven bezienswaardigheden van wereldklasse heeft. Een UNESCO benoeming is een internationaal erkend stempel voor bezienswaardigheden die een absolute ‘mustsee’ zijn en heeft grote betekenis voor de internationale marketing van Denemarken als reisbestemming”, beoordeelt Jan Olsen, CEO van VisitDenmark.

 

 

Mathilde Henriques-Nielsen, directeur van VisitDenmark Nederland voegt eraan toe: “De Deense natuur is de hoofdreden van Nederlanders om vakantie te vieren in Denemarken. Vorig jaar werden de krijtkliffen van Stevns Klint in het oosten van Denemarken en het Deense Waddengebied in het zuidwesten van Jutland toegevoegd aan de lijst van UNESCO Werelderfgoed. Met zulke benoemingen stijgt niet alleen de interesse en toestroom van toeristen, maar ook de bekendheid van Denemarken als vakantiebestemming in het algemeen.”
De overige UNESCO locaties in Denemarken zijn: de runenstenen in Jelling (Vikingerfgoed), de Domkerk van Roskilde en kasteel Kronborg in Helsingør, waar Shakespeare zijn Hamlet situeerde.

Comments are closed.