Eerste UNESCO Werelderfgoed in Jamaica benoemd

Jamaica is zeer blij met zijn eerste Werelderfgoed. Tijdens de 39ste vergadering van het UNESCO World Heritage Comité in Bonn op 3 juli 2015 is het Blue & John Crow Mountains National Park in Jamaica opgenomen als UNESCO World Heritage Site.

Gazebo strand

Gazebo strand

Het is het meer dan 2000 meter hoge en dicht beboste gebergte in het oosten van het op twee na grootste Caribische eiland. Ongeveer 78.000 hectare van het natuurgebied wordt nu als Nationaal Park beschermd. Buiten het Nationale Park wordt de wereldberoemde Blue Mountain Coffee verbouwd.

Bepalende criteria voor de opname van het Nationale Park als Werelderfgoed zijn onder meer het feit dat de regio alle endemische vogels van Jamaica als ook vele andere zeldzame of endemische planten en diersoorten huisvest. De Blue & John Crow Mountains bezitten door de aangrenzend wonende en zeer traditie-bewuste Maroon gemeenschappen ook unieke culturele kenmerken. De cultuur, de traditie en de muziek van de plaatselijke bevolking wordt elk jaar tijdens de Misty Bliss Festivals gevierd.

 

ZIE OOK: Jamaica beste zonvakantie bestemming maart 2015

 

Toeristen kunnen de Blue & John Crow Mountains zowel vanuit het noordelijk gelegen Port Antonio als ook vanaf Jamaica’s hoofdstad Kingston bereiken.

De Blue & John Crow Mountains is de eerste Werelderfgoed in het Caribische gebied, dat zowel wordt benoemd als een natuurlijk én cultureel erfgoed. Tot nu toe zijn maar 31 van de in totaal meer dan 1.000 werelderfgoed locaties benoemd als natuurlijk én cultureel erfgoed.

Naast de Blue & John Crow Mountains heeft Jamaica nog twee andere locaties voorgesteld aan UNESCO, namelijk Seville Heritage Park met archeologische opgravingen van alle tijdperken kolonisatie van Jamaica, alsmede de onderwater ruïnes van Port Royal uit de 17e eeuw, toen een zeebeving deze piraten stad bijna volledig verzonk.

 

 

Jamaica heeft voor de periode 2013-2017 een zetel in World Heritage Committee van UNESCO. Dit is voor Jamaica een historisch succes, omdat Jamaica momenteel de enige Small Island Developing State is in het comité en daarmee een bijzondere verantwoording heeft voor zichzelf als ook andere eiland staten.

Comments are closed.