Brabant Paviljoen geopend in Museum Klok & Peel

Op 3 juli werd in de Oranjerie van Museum Klok & Peel het ‘Brabant Paviljoen’ geopend door Jan Post, vicevoorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant en Doris en Rinus Koolen van bakkerij Koolen in Asten. Samen sneden ze voor deze gelegenheid een door hen gebakken Brabantse bruidstaart aan. De familie Swanenberg had een prominente rol bij de opening. De tentoonstelling is dagelijks te zien tijdens de openingstijden van het museum. Op woensdagen en zondagen zijn themadagen met extra activiteiten.

Opening Brabant Paviljoen

Opening Brabant Paviljoen

Feestelijke bijeenkomst

Na de ontvangst door museumvoorzitter Harry van der Loo gaf Jos Swanenberg van de Universiteit in Tilburg de genodigden een lesje over taal en dialect en de oorsprong van de Brabantse vlag. Vader Cor Swanenberg verzorgde samen met accordeonist Henk Verhagen een muzikaal intermezzo met liedjes in het dialect. Na de opening vertelde Nelleke (Swanenberg-) de Laat, beeldend kunstenaar en ijveraarster voor de Brabantse cultuur in taal en historie, over de ‘Brabantse koffietafel’. Daarna was er voor de genodigden een eenvoudige Brabantse lunch. ’s Middags was er voor alle vrijwilligers en houders van Klok & Peel gezins- en seniorenpassen nog een muzikaal programma met medewerking van Cor Swanenberg en Henk Verhagen.

 

ZIE OOK: Geslaagde muzikale happening in en rond Klok & Peel

 

Leukste uitje

Het winnen van de ANWB-prijs ‘Het leukste uitje van Noord-Brabant’ vestigt stevig de aandacht op het Astense museum. En tegelijk kwam er de mogelijkheid voor een prachtige zomerexpositie in de Oranjerie, geheel gewijd aan Brabantse mode. Mode gebaseerd op de kleuren van de Brabantse vlag. Men zou kunnen zeggen een stukje Brabantse Brainport, modedesign op basis van rood en wit. Om er van te kunnen genieten hoeft men echt geen modefreak te zijn. Bovendien, de toevoeging ‘en meer’ geeft aan dat Klok & Peel nog meer rood-wit verrassingen in petto heeft!

 

 

De oorsprong van deze reizende expositie

De jaarlijkse uitreiking van de Brabant Bokalen, onderscheidingen van het Prins Bernhard Cultuurfonds, vond plaats op maandag 3 november 2014 in Veghel. Volgens de traditie worden de laureaten, waaronder museumvoorzitter Harry van der Loo, lid van ‘De Brabantse Hoeders’. Deze stichting realiseert ieder jaar een spraakmakend cultureel project met financiële steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Dit keer een presentatie van een kledinglijn in de kleuren van de Brabantse vlag, ontworpen door Truus de Kanter. De presentatie in Veghel kreeg terecht lovende kritieken en dat leidde tot een reizende expositie. Logisch dat Museum Klok & Peel één van de plaatsen is en dat nog wel in de vakantieperiode gedurende maar liefst 6 weken.

Kledinglijn en Brabantse vlag

De kledinglijn geïnspireerd op de Brabantse vlag is ontworpen en gemaakt door Truus de Kanter. De vijftien stuks kleding voor vrouwen, mannen, jongeren en kinderen reist gedurende 2015 en een del van 2016 door Brabant. De tentoonstelling heeft als titel ‘Brabantse Mode in Rood en Wit’. Truus de Kanter (1946) werd door de Brabantse Hoeders gevraagd de kledinglijn te ontwerpen en te maken omdat zij in de provincie bekendheid geniet als een vrouw die niet alleen een heel eigen ontwerpstijl heeft, maar de kleding zelf ook tot in detail kan maken. Bij elk project gaat ze diepgravend te werk door eerst een studie te maken van de achtergronden van de kleding. Deze aanpak vertaalt zich heel erg mooi in de Brabantse vlag-kleding.

Kleding en meer in de Oranjerie

Museum Klok & Peel wil in de grote glazen Oranjerie zowel Brabanders als vakantiegangers in de gelegenheid stellen die expositie te bewonderen. Tegelijk wordt promotie van Klok & Peel gecombineerd met wat Brabant te bieden heeft. En dat is heel wat! Al met al: een prachtig Brabants uitje tussen 3 juli en 16 augustus.

Meer dan mode alleen

Naast de mode gebaseerd op de Brabantse vlag komen Brabantse erfgoed, taal, sport, muziek, drank en hap aan bod. Er komen vertellers en schrijvers en er zijn veel Brabantse boeken te koop. De mascotte van PSV, Phoxy, komt een middag naar het museum. Op verschillende dagen is er theater en zijn er Brabantse muzikanten te horen. In de Oranjerie, op het terras en in het Museumcafé zijn speciale Brabantse hapjes en drankjes verkrijgbaar. Er staat een heel mooi Dafje in het Paviljoen en kinderen kunnen spelen in de ballenbak. Alles in Rood en Wit! Kinderen kunnen dagelijks een aankleedpoppetje maken en op twee woensdagen worden onder begeleiding kiekeboepoppetjes gemaakt. Er worden wafels gebakken, aardbeien en jam verkocht.

Dagprogramma

Gedurende de expositie vinden iedere woensdag en zondag tussen 14.00 en 16.00 uur speciale activiteiten plaats in het kader van de Brabant Paviljoen. De komende weken zijn dat: op zondag 5 juli Gerard van Kol, Brabantse dialectzanger. Op woensdag 8 juli Truus de Kanter, kinderactiviteit voor kinderen van 6 t/m 12 jaar aankleedpoppetjes en Betsy’s Hof, Wafels bakken. Op zondag 12 juli John van der Sanden, Luc de Graaf en Maarten van der Zanden, Cabaretvoorstelling “Achterom” en Ton van Eijk met Brabantse Hap. Op woensdag 15 juli Ed van de Kerkhof Verteller en voorlezer en De aardbeienman, Aardbeien proeven en te koop.

Comments are closed.