Geslaagde muzikale happening in en rond Klok & Peel

In een zonovergoten omgeving hebben honderden belangstellenden zondagmiddag genoten van het spel en de samenspel van beiaardiers en muzikanten bij Klok & Peel. In en rond het museum in Asten klonken de klanken van de drie mobiele beiaards in combinatie met harpmuziek, gitaar, zang, accordeon, klarinet, kunstfluiten en de harmonie. De eerste editie van Alle Klokken Luiden, als afsluiting van de Klokkendagen georganiseerd door Asten Klink Als Een Klok, is een groot succes geworden.

Alle Klokken Luiden bij museum Klok & Peel

Alle Klokken Luiden bij museum Klok & Peel

Opening

Na het muzikale welkom door beiaardier en bestuurslid Luc Rombouts werd door eerstgenoemde en Joost Eijsbouts van Royal Eijsbouts de middag geopend door samen de “afklank” te verrichten op de bijzondere Beatrixklok. Vervolgens dwaalde het publiek langs de verschillende plekken waar muziek en zang te beluisteren viel, door het museum en de museumtuin. Kinderen vermaakten zich bij de workshops handbellen en met de spellen in het museum en de museumtuin. In het museum konden ze, onder toeziend oog van de suppoosten, hun zelf gekozen melodie spelen.

 

ZIE OOK: Dommelpad, een nieuwe route langs de Dommel

 

Spannend

In de voorbereidingen kreeg de organisatie van Alle Klokken Luiden de schrik te pakken. Eén van de beiaards, het carillon Petr Manusek uit Tsjechië, verongelukte een week geleden. De truck waarop hij stond was total loss, maar de beiaard ongeschonden. Er werd van alles in het werk gesteld om de beiaard op tijd in Asten te krijgen. Zondag stond hij keurig op tijd op de plaats van bestemming: de parkeerplaats tegenover de ingang van het museum, waar hij door de zeven beiaardiers die aan het programma mee werkten, bespeeld werd. Luc Rombouts, Frank Steijns, Richard de Waardt, Dina Verheyden, Jan Verheyen, Gildas Delaporte en Rosemarie Seuntiëns lieten horen waarom de Belgische beiaardmuziek door UNESCO erkend is als immaterieel cultureel erfgoed: de muziek is actueel en aan te passen aan de veranderingen in de samenleving. Met hopelijk een snel volgende erkenning in Nederland.

Alle Klokken Luiden bij museum Klok & Peel

Alle Klokken Luiden bij museum Klok & Peel

 

 

Klok & Peel heeft met deze eerste editie van Alle Klokken Luiden laten zien dat klokken ook dynamische muziekinstrumenten kunnen zijn. Voorbeelden zijn de gedurfde én geslaagde dialoog tussen licht klokkenspel en twee harpen. Efteling sfeer met een vertelling, klokken, klarinet en zang En wat te denken van de combinatie klokken, gitaar en de wereldkampioen kunstfluiten. Het leidt vanzelf tot kruisbestuiving met andere muziekdisciplines die laat zien dat de Astense Klokkenschat écht heel bijzonder is.

Afsluiting Klokkendagen

Alle Klokken Luiden vormde de muzikale afsluiting van de Klokkendagen 2015, die vorig weekend op vrijdagavond begonnen met een klassiek concert in het museum. Ook heeft het publiek uit Asten en de regio genoten van de theateravond op zaterdag en de kunstmarkt op zondag. De organisatie Asten Klinkt Als Een Klok kan tevreden terug kijken op dit bijzondere evenement dat Asten opnieuw op de kaart zet. En Alle Klokken Luiden is hierbij al een bijna niet weg te denken onderdeel van. Het evenement zal een opmaat worden van een grote jaarlijkse happening waarbij klokken centraal staan.

Comments are closed.