Romeins Festival ‘Sempervivetum’ in Bocholtz in de startblokken

In het weekend van 18 en 19 juli wordt het Bongerdpark in Bocholtz weer overspoeld met ruim 120 echte Romeinen en Eburonen. Re-enactors uit heel Europa zijn te zien op het 2 dagen durende festival. Het zijn gerenommeerde groepen die een prachtig beeld geven van het toenmalige dagelijkse leven in het doortrekkend leger van Julius Caesar en het platteland in de regio. De re-enactors zijn gekleed in Romeinse of Eburoonse outfit, gebaseerd op lokale vondsten zoals schoeisel, mantelspelden, haarspelden, aardewerk, munten, meubilair etc.. Bezoekers zien hoe iemand uit die periode er uitzag en welke dagelijkse objecten hij/zij zoal gebruikte. Tijdens het festival mogen deze gebruikersvoorwerpen ook worden uitgetest.

Romeinen op het Sempervivetum festival

Romeinen op het Sempervivetum festival

Romeinse tijden herleven

In een Romeins Marskamp oefenen soldaten voor de vele oorlogen. In het Romeins Burgerkamp is te zien hoe de Romeinen kookten, weefden en schreven in het Latijn. Er is veel interactie met het publiek.
Voor de kinderen is er een kinderparcours. Ze mogen zelf aan de slag met rietvlechten of zwaardvechten. Een Eburoonse verhalenverteller laat vervlogen tijden herleven. Wie honger of dorst heeft kan de Romeinse hapjes en drankjes proberen.
Voor de echte liefhebber zijn er een aantal korte lezingen en een infomarkt met stands van onder andere het Thermenmuseum en de Katakomben, een Romeinse markt en een archeologisch spreekuur. Ook is er een gids die wandelaars langs Romeins erfgoed in Bocholtz leidt. En als herinnering kunnen bezoekers met het hele gezin in Romeinse kleding op de foto.

 

ZIE OOK: Millenniumtuinen in Zülpich in de Eifel – van de Romeinen tot in de 21e eeuw

 

Entreetickets in de voorverkoop

Geïnteresseerden, die het Romeins Festival willen bezoeken, kunnen terecht bij de voorverkoopadressen: Laval (Dr. Nolenstraat 25) en de Plus Supermarkt (Gasthof 2) in Bocholtz en in Simpelveld bij de Plus Supermarkt (Kloosterplein 27). Tickets kunnen tevens gekocht worden in de VVV Limburg Winkels in Gulpen, Heerlen, Sittard, Vaals en Valkenburg. Digitale tickets kunnen besteld worden via www.sempervivetum.nl.

 

 

Informatie

Het Romeins Festival Sempervivetum heeft een eigen website, www.sempervivetum.nl, waarop alle informatie te vinden is. Binnenkort staat het programma van beide dagen online.

Het evenement wordt georganiseerd door Stichting SPQR in nauwe samenwerking met gemeente Simpelveld en is mogelijk gemaakt door subsidiebedragen van gemeente Simpelveld, het
Huis voor de Kunsten en sponsorbijdragen.

Comments are closed.