Millenniumtuinen in Zülpich in de Eifel – van de Romeinen tot in de 21e eeuw

Het historische Romeinse stadje Zülpich, op zo’n 50 km van Aken, beleeft dit jaar letterlijk zijn tweede bloeitijd.Op 16 april wordt de Landesgartenschau Zülpich geopend. Gedurende 180 dagen zal de Romeinenstar een magneet zijn voor liefhebbers van tuinen en bloemen. Op het 25 hectare grote terrein is een belevenis voor de zintuigen gecreëerd met de nieuwste tuintrends, en een grote verscheidenheid aan cultuur- en natuurervaringen.

Rosengarten mit Personen

Bloemenfestijn in historische ambiance

Eigenlijk is heel Zülpich omgetoverd in één groot kleurig en geurig bloemenparadijs. Tussen het historische stadje en het meer liggen, langs de voormalige Romeinse heerweg, talrijke plekken die als een soort van tijdbalk met elkaar verbonden zijn. Het ‘Seepark’ vormt het kerngebied van de Landesgartenschau. Hoogtepunten zijn het moderne strandbad en het Romeinse bastion, het eindpunt van de Romeinse heerweg, vanwaar u een heerlijk uitzicht heeft over de Zülpicher See. De grote verscheidenheid aan tuinen vormt een inspiratiebron voor de tuin thuis.

Entertainment op het water

Met meer dan 1000 evenementen op verschillende podia biedt de Landesgartenschau een gevarieerd programma voor jong en oud. ‘s Avonds worden op het podium in het meer spectaculaire optredens verzorgd, zoals ‘Abba – the Show’ en een Italiaanse Operanacht. In de elf bloemenhallen worden de nieuwste floristische trends gepresenteerd. Het complete programma staat op laga2014.de. 

2000 jaar geschiedenis

De sporen van de rijke geschiedenis van Zülpich zijn gelukkig nog goed zichtbaar. Al in de Romeinse tijd was de stad een economisch knooppunt op de routs tussen Keulen – Trier en Bonn – Aken. Het ‘Römerthermen Zülpich – Museum der Badekultur’ presenteert in de uitstekend vewaard gebleven Romeinse thermen de geschiedenis van het baden in de afgelopen twee millennia. Ook de middeleeuwse stadsmuur en poorten verkeren nog in goede staat. Het park aan de oude stadsgracht vormt een mooie overgang tussen de historische stad en het omringende open landschap.
 

 

Spectaculair en leerzaam: het roofvogelcentrum

Speciaal voor de Landesgartenschau is het roofvogelcentrum gebouwd. In de acht volières nemen zo’n twaalf adelaar, oehoes en buizerds hun intrek. De valkerij biedt naast vliegshows ook spannende workshops aan, zodat bezoekers de majestueuze dieren van heel dichtbij kunnen meemaken. Tegelijkertijd wordt informatie verstrekt over de bescherming, het leefgebied en het gedrag van roofvogels.

Meer informatie en boeken van hotelkamers: eifel.info/actueel

Comments are closed.