Emirates ontkracht aantijgingen over subsidie en oneerlijke concurrentie

Luchtvaartmaatschappij Emirates publiceert vandaag punt voor punt, de op feiten gebaseerde reactie op de beschuldigingen van de drie grote Amerikaanse carriers, Delta, United en American Airlines over vermeende subsidies en oneerlijke concurrentie. Het volledige document is zojuist vrijgegeven voor media en publiek.

CEO van Emirates Tim Clark

CEO van Emirates Tim Clark

De drie grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen lanceerde in januari 2015 een agressieve lobbycampagne in een poging om de keuze van de consument en de groei van de internationale vluchten naar de Verenigde Staten, uitgevoerd door Emirates en andere golfmaatschappijen te beperken. Op 5 maart 2015 brachten de maatschappijen een 55 pagina’s dik rapport uit dat zogenaamd ‘bewijs’ presenteerde dat Emirates subsidies ontvangt en oneerlijk concurreert. De volledige bijlages werden vrijgegeven op 21 april j.l.

Sir Tim Clark, CEO van Emirates Airline zegt:

De methoden die gebruikt zijn door de Amerikaanse maatschappijen om Emirates in diskrediet te brengen zijn verrassend en eerlijk gezegd weerzinwekkend. We onderschatten hun overtuigingskracht niet, maar feiten zijn feiten. In tegenstelling tot het rapport van de ‘grote 3’, dat volstaat met onnauwkeurigheden, vermoedens en juridische misinterpretaties, is de reactie van Emirates uitgebreid en gebaseerd op harde feiten. We tonen duidelijk aan waarom de drie maatschappijen geen redenen hebben om de regering van Amerika te vragen om de operaties van Emirates naar de VS eenzijdig te bevriezen of om andere acties onder de Open Skies overeenkomst na te streven. Dit is omdat we absoluut niet zijn gesubsidieerd en onze operaties brengen geen schade aan deze carriers. In plaats daarvan profiteren consumenten, gemeenschappen en de Amerikaanse economie van de activiteiten van Emirates.

 

ZIE OOK: Emirates introduceert Hold My Fare

 

Amerikaanse carriers hebben de feiten verkeerd geïnterpreteerd: Emirates is niet gesubsidieerd

De reactie van Emirates weerlegt systematisch elk van de grote 3’s beschuldigingen dat het meer dan $6 miljard aan subsidies zou hebben ontvangen. Tim Clark:

De subsidie beschuldigingen zijn overduidelijk vals. We zijn al 27 jaar continu winstgevend en in tegenstelling tot onze aanklagers, zijn we nooit afhankelijk geweest van steun van de overheid of bescherming van de concurrentie. De regering van Dubai heeft ons vanaf het begin verteld dat Emirates winst moest leveren en op zijn eigen benen moest staan. Dat moesten we toen, en dat moeten we nu nog steeds. Dubai heeft geen grote olie reserves meer en is daarom begonnen met het diversifiëren van de economie waar luchtvaart een zeer belangrijke rol speelt. Dat uitgangspunt heeft ervoor gezorgd dat Emirates pionierde met een succesvol businessmodel. Onze wereldwijde expansie wordt gefinancierd uit onze eigen cash-flow en ons succes is te danken aan superieure commerciële prestaties.

Een Emirates vleigtuig

Een Emirates vleigtuig

 

 

De grote drie Amerikaanse carriers hebben hun rapport gebouwd op foutieve juridische gronden

Een groot deel van de beschuldigingen van de Amerikaanse carriers rusten op het wettelijke uitgangspunt dat de anti-subsidie regels van de Wereldhandelsorganisatie van toepassing zijn op de internationale luchtvaart of impliciet verwerkt zijn in de Open Skies overeenkomsten. Dit is fundamenteel incorrect. GATS, de Algemene Overeenkomst in Handel en Diensten sluit luchtvervoer expliciet uit, en bevat geen regels wat betreft oneerlijke subsidies.

Slecht voor de economie van de VS

De Amerikaanse maatschappijen hebben hun klachten geformuleerd in termen van hun eigen beperkte belangen. Ze beweren trouw te zijn aan de fundamentele principes van de Open Skies, maar in realiteit blijkt dat ze alleen voorstander zijn van deze principes wanneer deze financieel in hun voordeel zijn en willen ze maatschappijen buitensluiten die de consumenten concurrerende keuzes bieden.

Emirates draagt trots bij aan de doelen van de Open Skies door het aanbieden van directe vluchten naar meer dan 50 steden aan Amerikaanse consumenten, gemeenschappen en bedrijven. We vervoeren toeristen, zakelijke reizigers en goederen en verbinden Amerika met de snelst groeiende economieën in de wereld, in Afrika, Azië en het Midden-Oosten.

De Amerikaanse maatschappijen beweren dat ze verkeer hebben verloren door de competitie, maar in feite is op elke route die Emirates naar de VS heeft opgericht het totale verkeer aanzienlijk gegroeid na de komst van Emirates.

De drie grote maatschappijen beweren in hun PR-campagne dat wanneer een dagelijkse wide-body vlucht van een legacy maatschappij wordt kwijtgeraakt aan een buitenlandse maatschappij, 800 banen in de VS verloren zullen gaan. Maar luchtvaart experts van Campbell-Hill Aviation Group hebben aangetoond dat Emirates goed is voor zo’n 4000 banen in de VS per dagelijkse retourvlucht.

Veel steun van breed spectrum aan Amerikaanse stakeholders

Er is een vloedgolf aan support van een breed spectrum aan Amerikaanse stakeholders die geloven dat de nationale belangen van de Verenigde Staten het best worden gediend door het behoud van het Open-Skies beleid en niet door het selectief te ontrafelen.

Deze stakeholders, vertegenwoordigd door onder andere low-cost maatschappijen, andere belangrijke steden dan die van de maatschappijen en toonaangevende toerisme bedrijven, zijn een veel betere maatstaf dan het eigenbelang van de drie Amerikaanse maatschappijen.

“Wat hier gebeurt is dat de drie maatschappijen hun overtuigingskracht gebruiken om waardevolle internationale luchtvervoer verbindingen voor Amerikaanse consumenten, gemeenschappen en bedrijven verder te beperken. Het rapport tegen Emirates dat naar voren is gebracht door Delta, United en American Airlines zit vol gaten, en als hun protectionistische campagne succesvol zou zijn, zou het niet eindigen met alleen de maatschappijen uit de Golfstaten”, aldus Clark.

Comments are closed.