Zweedse wijn en whiskey

Merlot, Pinot noir, Chardonnay? Als je die druivennamen hoort, waan je je eerder in Frankrijk dan midden in Skåne. De regio staat niet meer alleen bekend vanwege de voortreffelijke keuken, met de biologische streekproducten en goede restaurants, maar heeft zich inmiddels ook als wijnregio geëtaleerd. Er is zelfs al een eigen ‘wijnstraat’, die door experts wel de ‘Skåne-sensatie’ wordt genoemd. De droom van de Noordse wijnbouw kon hier tot ontwikkeling komen door het milde klimaat en de langere bloeitijd.

Zweedse whiskey

Zweedse whiskey

Het wijngoed troont boven op een heuvel met blik op de skånische Söderslätt-vlakte. Het klimaat wordt hier beïnvloedt door de relatief warme wind die vanaf het zuidwesten over Oostzee komt aanwaaien. Ook is er de beschutting van de beukenwouden en de invloed van het merengebied in het Noorden. Een prachtige plek om de wijn van de jonge wijnbouwers te proberen.

 

ZIE OOK: Waar liggen de beste campings in Zweden?

 

Naast wijn kent Zweden ook een aantal Whiskey-branderijen. In Skåne heb je het Spirit of Hven Backafallsbyn. Dit 4-sterrenhotel heeft iets heel bijzonders: een eigen whisky-branderij. De branders wijden bezoekers graag in de geheimen van hun kunst in, inclusief een proeverij van de lokale Hven Whisky. In de whiskybar van het hotel kun je 500 soorten verschillende whisky’s krijgen, zowel uit de eigen regio als uit landen als Schotland, India en Nieuw-Zeeland.

Als je het glas heft in Zweden, zeg je ‘skål’!

 

 

Comments are closed.