Spekbakkentreffen in het Zuiderzeemuseum

Op zaterdag 27 juni vindt in de Marker haven van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen het spekbakkentreffen plaats tussen authentieke vissermanschepen uit Hoorn en Urk. De stichtingen De Hoornse Schouw en Historische Westhaven Urk organiseren de speciale wedstrijd. Beide stichtingen leggen zich specifiek toe op het behoud van en varen met originele spekbakken.

Het spekbakkentreffen van het Zuiderzeemuseum

Het spekbakkentreffen van het Zuiderzeemuseum

De spekbak is oorspronkelijk een scheldnaam voor vaartuigen, zoals vissermansschouwen en Marker rondbouwschepen. Waarschijnlijk omdat deze goedkope ijzeren scheepjes vaak vies en vettig waren van het visafval, maar ook omdat ze in de ogen van de vissersmannen een armzalig alternatief waren voor de elegante houten botter.

 

ZIE OOK: Bijzondere gitaarstijlen in Zuiderzeemuseum

 

Omgebouwd tot jacht

Veel spekbakken werden, nadat ze uit de visserij kwamen, omgebouwd tot jacht en vaak voorzien van een kajuit. Hoewel daardoor niet meer origineel, was dit wel het behoud van veel van deze scheepjes. Nu komen ze vaak in het bezit van liefhebbers die de schepen weer in originele staat terugbrengen. Beide stichtingen organiseren al sinds enkele jaren wedstrijden en visserij evenementen met de spekbakken in Hoorn en op Urk. Urk komt dan op bezoek in Hoorn en vice versa.

 

 

Over het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen richt zich op de cultuur van het voormalige Zuiderzeegebied en het huidige en toekomstige IJsselmeergebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen rondom de voormalige Zuiderzee. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in het huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten.

Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design. In 2013 en 2014 riepen bezoekers van beoordelingssite Zoover het Zuiderzeemuseum uit tot het beste museum van Nederland. Leden van ANWB riepen het museum uit tot het leukste uitje van Noord-Holland.

Comments are closed.