Mini-gids Crop Over Barbados: party like Rihanna

All time favorite festival van Rihanna? Crop Over Barbados! In de 16e eeuw bedoeld om de rietsuikeroogst te vieren, nu het ultieme Caribische eilandfeest met een explosie van kleur, calypso, Wuk-up dans, soca muziek, food en waanzinnige kostuums. Drie maanden lang tot de grande finale: Kadooment Day in augustus.

Het landschap van Barbados

Het landschap van Barbados

Het Crop Over festival is een uniek Barbadiaans festival ontstaan op de suikerrietplantages. Vroeger had elke plantage zijn eigen oogstfeest, met als decor de molens waar de eerste oogst werd verwerkt. Op het hoogtepunt van de suikerrietindustrie stonden er 500 windmolens op Barbados, (uiteraard) made in Holland.

De mini-gids voor Crop Over dat eilandleven, cultuur, geschiedenis, muziek en dans samenbrengt. Native Rihanna wordt regelmatig gespot, vooral tijdens Kadooment Day:

 

ZIE OOK: Couples only: de beste romantische dingen op Barbados

 

Delivery of the last Canes

Crop Over herdenkt het plantageverleden met een ceremoniële ‘Delivery of the Last Canes’. De koning en koningin van de suikerrietindustrie worden gekroond. Zaterdag 27 juni 2015.

Foreday Morning Jam

Foreday Morning Jam is een groot straatfeest waar je je al dwalend door de straten van Bridgetown onderdompelt in een bad van modder en body-paint. Het voorspel voor de Grand Kadooment viering. Start rond 01.30 uur tot de zon opkomt. Nog niet uitgeteld? Struin even over de Bridgetown market, de grootste streetfair van het eiland. Zaterdag 1 augustus 2015.

 

 

Cool Calypso

Foreday is direct na de Pic-O-De Crop Calypso wedstrijdfinale, ook op zaterdag van het laatste weekend van het festival. Calypso en het Crop Over festival gaan hand in hand, met Party Monarch als een van de grootste calypso-evenementen. Calypsospelers strijden om de titel Party Monarch met de Atlantische Oceaan als decor. Zaterdag 1 augustus 2015.

Hot Soca muziek tijdens Cohobblopot

Soca is een typische muzieksoort van Barbados. Het krijgt een podium tijdens de Cohobblopot, een van de grootste shows tijdens Crop Over met de hottest bands en artiesten van Barbados en het Caribisch gebied. Cohobblopot is een soort mengelmoes, de slaven op de plantages gebruikten het woord voor een stoofpot met een mix aan ingrediënten. Zondag 2 augustus 2015.

Waag jezelf aan de Wuk-up

Bij Crop Over moet je wel Wuk-Up doen, de Barbadiaanse vorm om te dansen op soca muziek, afkomstig uit Afrika. Beweeg je heupen in cirkelvormige beweging met iemand voor je die dezelfde beweging maakt. Wuk up is voor mannen en vrouwen.

Streetfood Barbados: flying Fish sandwich

Geen feest zonder food. Proef de wereldvermaarde Barbados rum punch, verfris jezelf met kokosnootwater of met een Mauby, een populaire, bitterzoete Caribische frisdrank gemaakt van boomschors. De allerlekkerste ‘Flying Fish Sandwich’, een typische Barbadiaanse bite eet je bij Cuz Fish Shack. Samen met locals en duikers onder een palmboom op het strand. Like?

Grand Kadooment

Na maanden feesten is daar Grand Kadooment Day als explosieve finale en verbluffend energiek volksfeest, ook wel bekend als Mega Monday. Daar kunnen ze in Brazilië en Trinidad nog een puntje aan zuigen. Dans op soca muziek, vergaap je aan kleurrijke kostuums en voel de beats. Een belevenis die een zomervakantie op Barbados extra speciaal maakt. Altijd de eerste maandag van de maand augustus, dit jaar 3 augustus 2015.

Comments are closed.