Boeing voorspelt vraag naar 38.050 nieuwe vliegtuigen

Boeing [NYSE: BA] voorspelt voor de komende twintig jaar een vraag naar 38.050 nieuwe vliegtuigen, een toename van 3,5 procent ten opzichte van de prognose van vorig jaar. De totale waarde van deze nieuwe toestellen is 5,6 biljoen Amerikaanse dollar. Dit meldt de jaarlijks door Boeing gepubliceerde Current Market Outlook (CMO).

Het Current Market Outlook onderzoek van Boeing

Het Current Market Outlook onderzoek van Boeing

“De commerciële-luchtvaartindustrie blijft sterk en veerkrachtig”, zegt Randy Tinseth, vicepresident Marketing van Boeing Commercial Airplanes. “Verder vooruitkijkend, verwachten we dat de markt blijft groeien en dat de vraag naar nieuwe vliegtuigen zeer bestendig is.”

Aan het eind van de prognoseperiode is de totale commerciële-luchtvaartvloot verdubbeld: van 21.600 in 2014 naar 43.560 vliegtuigen in 2034. 58 procent van de 38.050 vliegtuigen die in deze periode worden afgeleverd, komt voort uit groei in reizigersaantallen. Het reizigersverkeer blijft jaarlijks groeien met circa 4,9 procent, tot vlakbij de historische trendlijn van vijf procent. Dit betekent dat rond het einde van de prognoseperiode meer dan zeven miljard passagiers zullen hebben gevlogen. Het luchtvrachtverkeer neemt toe met ongeveer 4,7 procent per jaar.

 

ZIE OOK: Boeing krijgt bemande ruimtevaartmissie toegewezen

 

De markt voor single-aisle-vliegtuigen blijft de grootste en snelst groeiende markt met een vraag naar 26.370 vliegtuigen in de komende twee decennia. Deze toestellen zijn de fundering van de wereldwijde luchtvaartvloot: zij vervoeren tot 75 procent van de passagiers op meer dan zeventig procent van de wereldwijde commerciële-luchtvaartroutes. Deze sector wordt gevoed door een groei in het aantal budgetmaatschappijen en door luchtvaartmaatschappijen in ontwikkelingslanden en opkomende markten.

“In het hart van de single-aisle-markt staan de Boeing 737-800 en de toekomstige 737 MAX 8”, zegt Tinseth. “Deze vliegtuigen bieden klanten de meeste brandstofefficiency, betrouwbaarheid en mogelijkheden in hun klasse.”

 

 

Ongeveer 35 procent van de single-aisle-markt gaat naar budgetmaatschappijen, meldt Tinseth. “Budgetmaatschappijen verwachten vliegtuigen met de beste prijs-kwaliteitsverhouding en de hoogste potentiële omzet. Dankzij een twintig procent lager brandstofverbruik is de 737 MAX 200 het ideale toestel voor hen.”

Boeing voorspelt dat het widebodysegment vraagt om 8.830 nieuwe vliegtuigen, aangevoerd door kleinere widebodytoestellen in de segmenten met tweehonderd tot driehonderd zitplaatsen, zoals de 787-8 en de 787-9 Dreamliner. De prognose van dit jaar laat een consistente verandering in de vraag zien: van zeer grote vliegtuigen naar efficiënte, nieuwe twin-engine-toestellen, zoals de 787 en de nieuwe 777X.

Hoewel de groei van luchtvaartmaatschappijen nog steeds voor het merendeel van de toenemende vraag verantwoordelijk is, vraagt een groot en steeds verder stijgend aantal oudere vliegtuigen om vervangingen. Tussen de twee en drie procent van de geïnstalleerde vloot vereist jaarlijkse vervanging. Tinseth zegt:

De 737 MAX, 777 en 787 zijn perfect gepositioneerd om deze belangrijke vervangingsgolf op te vangen

De markt voor luchtvracht blijft groeien en is de aanjager van de vraag naar circa 920 nieuwe vliegtuigen in de prognose voor de komende twintig jaar.

“We hebben in de vrachtverkeersmarkt twee jaar van stabiele groei gezien en verwachten dat deze groei doorzet”, zegt Tinseth. “Dat is geweldig nieuws voor onze lijn van vrachtvliegtuigen, waaronder de 767, 777 en 747-8.”

De Current Market Outlook van Boeing is de langst lopende luchtvaartprognose en wordt gezien als de meest uitgebreide analyse van de luchtvaartindustrie.

Comments are closed.