Utrecht in top 100 congresbestemmingen wereldwijd

Utrecht wordt steeds populairder als internationale congresbestemming. Het aantal internationale congressen in Utrecht is afgelopen jaar flink gestegen. Dat blijkt uit de recente cijfers van de International Congress & Convention Association (ICCA). Utrecht klom in 2014 naar de 51e plaats in de toonaangevende Europese ranking voor internationale associatiecongressen en stijgt daarmee 36 posities ten opzichte van vorig jaar. Ook wereldwijd doet Utrecht het goed; de Domstad stijgt van plaats 159 naar de 93e positie en laat hiermee veel grotere steden achter zich.

Utrecht congresstad

Utrecht congresstad

In 2014 was Utrecht gaststad voor zo’n 50 internationale meerdaagse congressen. Een groot deel van de gerealiseerde groei is toe te schrijven aan de komst van meer internationale, wetenschappelijke associatiecongressen. In 2014 groeide dit aantal naar 26, ten opzichte van 15 internationale associatiecongressen een jaar eerder.

 

ZIE OOK: Religie en rijkdom in Utrecht

 

Zakelijk toerisme levert banen op

“Dit is heel goed nieuws voor Utrecht”, zegt wethouder Jeroen Kreijkamp van economische zaken.

Zakelijke bezoekers geven tijdens hun verblijf geld uit in de stad en de congressen leveren een substantiële bijdrage aan de economie van de stad en regio. Alleen al in de stad Utrecht zorgt zakelijk toerisme voor 7.000 voltijdbanen, voor de hele regio gaat het om ruim 15.500 voltijdbanen. De komst van steeds meer internationale congressen geeft Utrecht de kans ook internationaal haar reputatie als groene, gezonde en slimme regio uit te dragen.

Utrecht congresstad

Utrecht congresstad

 

 

Utrecht moet blijven investeren in kennisevenementen

“Utrecht moet blijven investeren in het aantrekken van kennisevenementen”, aldus Ronald Besemer, directeur Toerisme Utrecht.

“Congressen hebben over het algemeen een leadtijd van een aantal jaar. De stijging van het aantal congressen in 2014 is het resultaat van inspanningen van het Utrecht Convention Bureau in de jaren 2011-2013. Andere steden in Nederland, bijvoorbeeld Den Haag en Leiden, investeren momenteel flink in congresacquisitie. Wil Utrecht haar huidige goede positie behouden, dan is het noodzakelijk dat Utrecht haar acquisitiekracht versterkt.”

Naast Gemeente Utrecht en Toerisme Utrecht onderschrijven ook de Economic Board Utrecht, Gemeente Amersfoort, de Jaarbeurs en de Utrechtse hotels en kennisinstellingen het belang van kennisevenementen. Gezamenlijk investeren zij de komende 3 jaar 1,3 miljoen euro in het versterken van de acquisitie van kennisevenementen. Naar verwachting levert deze investering een extra omzet op van 7,5 miljoen euro.

Versterking acquisitiekracht

Het Utrecht Convention Bureau (UCB) van Toerisme Utrecht is de partij die de versterking van de acquisitie voor Utrecht gaat uitvoeren. Al sinds 2010 zet het UCB in op het aantrekken van congressen naar Utrecht. Vanuit een breed partnernetwerk, worden congresorganisatoren ondersteund met informatie en advies. Daarnaast bemiddelt het convention bureau bij bidprocedures en site-inspecties. Vanaf juli 2015 zal door de investering van de Economic Board Utrecht weer een stimuleringsfonds beschikbaar zijn, dat organisatoren ‘een duwtje in de rug geeft’ om het congres in Utrecht te organiseren.

Comments are closed.