Vijf zomerwandeltips in Thüringen

Deze zomer zijn verschillende wandelroutes in Thüringen een wandeling waard. Sinds 4 mei is de gehele Luther wandelroute officieel geopend. Al wandelend door de indrukwekkende natuur ervaart de wandelaar meer over de mijlpalen die Luther zette in de kerkgeschiedenis. Met een totaal van meer dan 16.000 kilometer aan wandelpaden is dit niet het enige wat Thüringen op het gebied van wandelen te bieden heeft. In de regio zijn 22 gecertificeerde wandelpaden. Veel accommodaties zijn ingesteld op wandelaars en bieden lunchpakketten, wandelkaarten, haal en breng services en andere diensten aan om het de wandelaar zo comfortabel mogelijk te maken.

Wandelen in Thüringen

Wandelen in Thüringen

Luther wandelroute

De hervormer en revolutionair Martin Luther bracht een groot deel van zijn leven door in Thüringen. Tegenwoordig is het mogelijk om in de voetsporen van deze bekende theoloog te treden met behulp van een wandelnetwerk van meer dan 1000 kilometer. Delen van de Luther wandelroute waren de laatste jaren al gemarkeerd maar sinds 4 mei van dit jaar is de gehele route van duidelijke bewegwijzering voorzien.

 

ZIE OOK: Eerste skimarathon in Thüringen

 

Oudste wandelroute van Duitsland

In het oudste en langste wandelnetwerk in Duitsland, de Rennsteig, is volop geïnvesteerd. Langs de gehele route zijn in totaal zes nieuwe voorzieningen gebouwd met toiletten, douches, droogruimtes en meer om het wandelaars zo comfortabel mogelijk te maken. De Rennsteig loopt langs de gehele bergketen van het Thüringer Woud en heeft een 1200 jaar oude geschiedenis. Het bijna 170 kilometer lange wandelpad loopt door het Thüringer Woud, het Frankenwald en het Leisteengebergte en wordt doorgaans in zes tot acht dagetappes van tussen de 20 en 35 kilometer afgelegd. Daarnaast biedt een Rennsteigshuttle de mogelijkheid deze wandelweg te bereiken en een wandeling te maken. Deze trein gaat naar het hoogstgelegen station van de omgeving op 747 meter en rijdt elke zaterdag, zondag en feestdagen vanuit Erfurt naar het Rennsteig station.

Wandelen in Thüringen

Wandelen in Thüringen

 

 

Op grote hoogte wandelen op het Boomkroonpad

Midden in het Nationaal Park Hainich ligt het Boomkroonpad: over een 500 meter lang pad op een hoogte van 24 meter kan je door de boomtoppen van het bos wandelen. Een toren biedt op de lange zomerdagen een panoramisch uitzicht over de omgeving. Het park maakt sinds 2011 deel uit van het werelderfgoed UNESCO. Binnen het nationaal park is het mogelijk de omgeving individueel te ontdekken of als onderdeel van een compleet pakket met accommodatie, bagage transfer, slecht weer service en haal en breng service naar het begin of eindpunt van de wandeling. Voor de yogaliefhebbers is het deze zomer bovendien in een aantal weekenden mogelijk om deel te nemen aan yoga boven de boomtoppen op het Boomkroonpad.

Lutherweg Thüringer

Lutherweg Thüringer

Zeven bergtoppen beklimmen op de Gipfelweg

Het bijzondere van de Gipfelweg in het Thüringer woud is dat maar twee procent van de route over verharde wegen loopt, de rest gaat over de kronkelende natuurpaden. De 30 kilometer lange Gipfelweg heeft zeven bergtoppen boven de 900 meter en biedt daarmee een prachtig uitzicht op het landschap van Thüringen. Één van deze toppen is de Schneekopf waar bij de Neuen Gehlberger Hütte de mogelijkheid is een pauze te nemen en uit te rusten op het zonneterras. Het pad wordt aangeduid met een rode driehoek en kan ook in tegengestelde richting worden gelopen.

Wandelen langs de Groene Strook

Met 763 kilometer heeft Thüringen het langste deel van de “Groene Strook”, de voormalige binnen-Duitse grensstrook. Meer dan 30 jaar lang werden Oost en West Duitsland door deze grens gescheiden en kon de natuur zich ongestoord kon ontwikkelen. Nu ruim 25 jaar na de scheiding van Oost en West-Duitsland is dit stukje natuur een unieke plek voor wandelaars om de natuur in dit gebied te verkennen. Op aanvraag zijn er tijdens de wandeling gidsen beschikbaar die meer vertellen over de regio en natuur.

Comments are closed.