Terugblik op geslaagde Nationale Zilverdag Schoonhoven

De 31e Nationale Zilverdag op 2e Pinksterdag in Schoonhoven is druk bezocht door goud- en zilverliefhebbers uit het gehele land en het buitenland. Er waren ruim 20.000 bezoekers, circa 140 deelnemers, Jonge Talenten, 19 deelnemers aan de Noviteitenshow, open ateliers, paviljoens, een drukbezochte Vakschool, stands, paviljoens, live sieradenshows en heel veel bijzonder, mooi en uniek goud- en zilverwerk.

Zilver Award. Foto: Rob Glastra

Zilver Award. Foto: Rob Glastra

Genodigden werden ’s morgens in het Nederlands Zilvermuseum ontvangen met een ontbijt. Na het welkomstwoord door voorzitter Jan Lindsen, opende burgemeester Bruinsma de 31e Nationale Zilverdag officieel. Na een bezichtiging van het Zilvermuseum, vertrokken de gasten voor de openingswandeling. Op de Haven onthulde de heer Bruinsma -samen met de heer Niehof, directeur van de Waarborg Holland- de stoeptegel van het Waarborgfonds. In het centrum van Schoonhoven zijn bijzondere tegels in het straatwerk te zien. Op belangrijke zilverplekken liggen stoeptegels met de zilver meestertekens van de ‘meesters van de stad’.

 

ZIE OOK: https://verkeersbureaus.info/nieuws/2015/04/15/61002-trouwringroute-schoonhoven/

 

Ruim 800 stemmers bij Noviteitenshow

Ruim 800 bezoekers van de Nationale Zilverdag gaven hun oordeel over het vernieuwende werk bij de Noviteitenshow. De Noviteitenshow was dit jaar te vinden in de Hoge Vierschaar. De 1e prijs van de Noviteitenshow ging naar Klaas van Belzen en Sanneke Vader met het bruidsboeket. Zij wonnen € 200 en een weekendarrangement in Hotel Belvédère. De overige prijswinnaars zijn Marjon Kappers, Ruud Vos en een gedeelde vierde prijs voor Tessa Brandwijk en Femke Toele. Zij wonnen een geldbedrag, een cadeaubon van Drijfhout en diners bij Restaurant Lekzicht, Brasserie Springer en Restaurant De Waag.

In de Hoge Vierschaar was ook het werk te zien van drie jonge zilversmeden, deelnemers aan de Masterclass. Zij voerden onder begeleiding van zilversmid Jan van Nouhuys en met gebruikmaking van de outillage van zijn atelier, hun eigen ontwerpen uit.

Living statues op de Nationale Zilverdag in Schoonhoven

Living statues op de Nationale Zilverdag in Schoonhoven

Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven

Het Zilvermuseum was tijdens de Zilverdag gratis te bezoeken. Maar liefst 2.800 mensen bekeken in het museum de tentoonstelling ‘Grensverleggend zilver’: Schoonhoven Silver Award 2015, internationale competitie voor zilversmeedkunst. Winnaar van 2015 is Yuki Ferdinandsen uit Denemarken met ‘Silence’. Ook te zien: de expositie Meesterstukken, het eindexamenwerk van Vakschoolstudenten en De Wereld van Zilver.

Live sieradenshow

Op het Doelenplein vond een live sieradenshow plaats. Modellen toonden op de catwalk de mooiste sieradenkunst van Schoonhovense goud- en zilversmeden.

Jong Talenten beloond

Tijdens de Nationale Zilverdag was er speciale aandacht voor jong talent. Op het ‘Jong Talent plein’, dit jaar op het Kazerneplein, presenteerden jonge goud- en zilversmeden, (oud-) leerlingen van de Vakschool Schoonhoven, hun werk. Een initiatief van de stichting Nationale Zilverdag, ondersteund door de Rabobank en de Vakschool Schoonhoven. Rabobank Utrechtse Waarden wil jong ondernemerschap graag stimuleren en stelde geldprijzen beschikbaar. De jury deelde de prijzen uit aan Bram de Groot (1e prijs), Lara Bruins (2e prijs) en de Rabobank publieksprijs was voor Lisa Wijmenga.

Veel deelnemers Trouwringroute

Tijdens de Nationale Zilverdag maakten deelnemers aan de Trouwringroute kans op een waardebon ter waarde van € 500,00. De aanstaande bruidsparen werden met een routekaart langs de pareltjes van Schoonhoven geleid. De koppels konden aangeven bij welke goudsmid of juwelier zij hun favoriete ringen hebben gespot en zo kans maken op de cheque.

 

 

Nieuw: Sieraden met niet-edelmetaal

Nieuw was dit jaar de groep smeden die innovatieve en experimentele sieraden maken. Zoals bijvoorbeeld de combinatie zilver met titanium, glas, emaille of hout. Deze designers presenteerden hun werk op het Doelenplein en mochten zich verheugen op een grote belangstelling en aandacht.

Niet-edelmetaal op de Nationale Zilverdag in Schoonhoven

Niet-edelmetaal op de Nationale Zilverdag in Schoonhoven

De Vakschool

De Vakschool Schoonhoven was tijdens de Nationale Zilverdag geopend; leerlingen waren aan het werk en er was een tentoonstelling te zien. Ook presenteerden (oud)leerlingen hun collectie op het Jong Talent plein en was de Vakschool present op de Dam. De Vakschool werd door ruim 1.000 bezoekers bezocht. De pendelbus van/naar de Vakschool vervoerde maar liefst 361 mensen.

Nationale Smeedwedstrijd

Op de Haven/Dam was de Nationale smeedwedstrijd: zelf een zilveren draad smeden. De winnaar werd –voor de derde keer op rij- Richard de Jong uit Schoonhoven met de langste draad van 32 cm. Hij won een zilveren sieraad.

Concerten

Muziekvereniging Tavenu uit Schoonhoven gaf twee 2 concerten op de locatie Bartholemeus toren aan de Voorhaven.

Zilveren Geocache

Op de Zilverdag werd een nieuwe geocache gelanceerd. In Zilverpakken werden flyers uitgereikt om uitleg te geven over deze mooie manier om de Zilverstad te ontdekken. Over de hele wereld doen al miljoenen mensen van alle leeftijden mee aan het geocaching-spel. De zilvercache is vinden onder de naam ‘Silver and the City’.

Taxaties

Op de Zilverdag was een professioneel taxatieteam aanwezig. Op de Dam taxeerden zij gratis het zilver, goud en horloges van bezoekers.

Comments are closed.