Koperen golf opent Week van de Amateurkunsten

Op 30 mei overspoelt een koperen golf de mijnstreken en het Heuvelland. Op meer dan 16 plaatsen openen muziekverenigingen dan de Week van de Amateurkunsten met een speciaal optreden. Om precies 14.00 uur zullen Limburgse harmonieën en fanfares elk in hun eigen gemeente en op hetzelfde tijdstip een nieuwe mars spelen, die speciaal gecomponeerd is voor deze gelegenheid.

Het jaar van de mijnen in Limburg

Het jaar van de mijnen in Limburg

De nieuwe mars is een eerbetoon aan de Limburgse historie van de mijnen en aan de koempels. Hij is in opdracht van het Jaar van de Mijnen gecomponeerd door de uit Brunssum afkomstige Leon Vliex. Met de Mijnmars 2015 wil hij onze verbondenheid uitdrukken met een belangrijk stuk geschiedenis van onze provincie. Het muziekstuk legt een link naar de vroegere mijnharmonieën, die voor de koempels niet alleen ontspanning betekenden, maar ook een bindmiddel vormden binnen de sociale structuren van de locale gemeenschappen.

 

ZIE OOK: Beleef Heerlen via de MIJN-Stadswandeling!

 

Harmonieën en fanfares uit o.a. Sanderbout Sittard, Landgraaf, Bocholtz, Nuth, Gulpen, Roosteren en Munstergeleen, maar ook Eys, Valkenburg, Cadier en Keer, Bunde, Schin op Geul en Berg en Terblijt spelen op zaterdag 30 mei om 14.00 uur in hun eigen gemeenschap tegelijkertijd de Mijnmars 2015. Daarmee stroomt een koperen golf over de mijnstreken en het Heuvelland, die meteen de start markeert van de Week van de Amateurkunsten. De landelijke opening vindt plaats op de Markt in Sittard.

 

 

Comments are closed.