New for Now: The origin of fashion magazines

Voor de komst van de fotografie is mode voornamelijk te zien op prenten. De vaak prachtige ingekleurde ontwerpen laten een of meerdere modellen zien met de modieuze kleding met een kleine beschrijving. Het zijn dan ook vooral deze modeprenten die als de voorloper van de huidige modebladen worden gezien.

New for Now in het Rijksmuseum

New for Now in het Rijksmuseum

Vanaf 12 juni presenteert het Rijksmuseum voor de eerste keer een groot overzicht uit zijn rijke collectie kostuum- en modeprenten. Op ruim 300 prenten is de verandering van de vrouwen- en mannenmode van 1600 tot de eerste helft van de 20ste eeuw en de ontwikkeling van het modetijdschrift tot de modeglossy’s zoals wij die vandaag de dag kennen te zien. De tentoonstelling is vormgegeven door ontwerper Christian Borstlap. Mode-illustratoren Piet Paris en Quentin Jones verlenen hun medewerking.

 

ZIE OOK: Negen tips voor de Negen Straatjes in Amsterdam

 

De uitgevers van modeprenten doen er alles aan om hun product zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Zij trekken hiervoor bekwame tekenaars aan, van wie sommige zich specialiseren in tot ware ‘mode-illustratoren’. Het is de kunst om de modellen op de prenten zo vakkundig mogelijk en met een groot gevoel van elegantie in beeld te brengen. Voor het overbrengen van de schetsmatig weergegeven ontwerpen in een reproduceerbare gravure was de prentkunstenaar verantwoordelijk. Een zogenaamde ‘colorist’ kleurde vervolgens iedere afbeelding afzonderlijk met de hand in.

 

 

New for Now toont onder andere prenten van modeontwerper Paul Poiret. Met zijn uitspraak ‘Mode is Kunst’ luidt hij een nieuw tijdperk in. Zo presenteert hij zijn ontwerpen in twee kunstzinnig ontworpen series in felle gedekte kleuren, die inspiratie zijn voor enkele artistiek hoogwaardige modetijdschriften.

Veel van de getoonde prenten zijn afkomstig uit twee belangrijke verzamelingen die in 2009 door het Rijksmuseum werden verworven: de Collectie Raymond Gaudriault en de Collectie M.A. Ghering-van Ierlant. Alle 8.000 kostuum- en modeprenten uit de collectie van het Rijksprentenkabinet zijn vanaf juni 2015 te zien op de site. Dit is het resultaat van een meerjarig project waarin de prenten zijn gecatalogiseerd, beschreven en gedigitaliseerd. Dit project is mogelijk gemaakt door het Flora Fonds/Rijksmuseum Fonds.

New for Now. The Origin of Fashion Magazines is vanaf 12 juni t/m 27 september 2015 te zien in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum.

Comments are closed.