Alle Klokken Luiden in Asten op 24 mei

Natuurlijk. Wie Asten zegt, zegt Klokkendorp. Koninklijke Eijsbouts is ‘s werelds grootste in de klokkengieterij. Museum Klok en Peel is Museum-Van-Het-Jaar 2014 én het Leukste Uitje van Noord-Brabant 2015. En als je de Astenaar vraagt naar de ziel van het dorp, dan zal ie zeggen: klokken. En tóch. Toch blijft Museum Klok en Peel poetsen en polijsten aan het Klokkendorp-imago van Asten. Daarom lanceert het museum deze maand een nieuw publieksevenement onder de vrolijke titel Alle Klokken Luiden. Zondag 24 mei vindt de 1e gratis toegankelijke editie plaats.

Reizende beiaard Royal Eijsbouts

Reizende beiaard Royal Eijsbouts

Bestuursvoorzitter Harry van der Loo van Klok en Peel: ‘Wat glas is voor Leerdam of zilver voor Schoonhoven, is klokkenbrons voor Asten. In het verlengde daarvan zou je moeten kunnen zeggen: Wat de Eiffeltoren is voor Parijs of De Efteling voor Kaatsheuvel, moet Klok en Peel voor Asten worden.’

Met het nieuwe evenement Alle Klokken Luiden plaatst het museum een tweede dragende zuil onder het reeds bestaande evenement Asten Klinkt Als Een Klok. Eerst een weekend met muziek, straattheater en kunst, daarna een muziekweekend in en rond het museum met klokken die centraal staan. Op 24 mei luiden de klokken in alle tonen en zingen carillons in combinatie met allerlei andere muziekinstrumenten.

Beiaardier Frank Steijns, bekend van o.a. van André Rieu’s Johan Strauss orkest

Beiaardier Frank Steijns, bekend van o.a. van André Rieu’s Johan Strauss orkest

 

ZIE OOK: Oosterse dagen bij Museum Klok & Peel in Asten

 

Tijdens de eerste editie van Alle Klokken Luiden zijn liefst drie reizende beiaarden te zien en te horen, naast de klokkenspelen waarover het museum zelf beschikt. Zo komen de klokken uit hun (ivoren) torens, letterlijk en figuurlijk.

Maar liefst zeven beiaardiers brengen hun muziek ten gehore in een doorlopend programma met grote variëteit. Aanwezig zijn de beiaardiers Rosemarie Seuntiëns, Luc Rombouts, Dina Verheyden, Jan Verheijen, Richard de Waardt, Gildas Delaporte en Frank Steijns. Laatstgenoemde reist de hele wereld rond als beiaardier en violist van André Rieu’s Johan Strauss orkest. Vaak neemt hij hierbij zijn bijzondere, uit modules opgebouwde, reizende beiaard mee. Naast deze beiaard zijn ook nog twee andere reizende beiaarden te bekijken én te beluisteren!

Een spannende muzikale combinatie is er van Rosemarie Seuntiëns en musici van Astens Harmonie St. Cecilia. Richard de Waardt verzorgt met Dina Verheyden een zang/accordeon/klarinet-optreden. Verder dragen gitarist Cor Mutsers, kunstfluiter Geert Chatrou en de harpisten Inge Frimout en dochter Kyra hun steentje bij.

 

 

Ook kinderen worden 24 mei uitgenodigd mee te doen. Bijzonder is de workshop van beiaardier Jan Verheijen waarin kinderen én volwassenen samen leren spelen op handbellen. U wilt deze leuke en kleurrijke workshop zeker meemaken! Ook worden korte optredens verzorgd door Richard de Waardt en Dina Verheyden met zang, accordeon en klarinet.

Museum Klok en Peel is op 24 mei gratis toegankelijk; de deuren gaan om 13.00 uur open. Het programma duurt van 13.30 uur tot 17.00 uur. Een muziekmiddag om je vingers bij af te likken.

En laat het maar lekker druk worden. Opdat Alle Klokken Luiden niet alleen bijdraagt aan het Klokkendorp-imago van Asten, maar ook het museum versterkt als ToerismePoort van de Peel. Inwoners uit Asten worden opgeroepen zo veel mogelijk met de fiets te komen.

Comments are closed.