Fototentoonstelling van kunstenares Lori Nix in Museum Schloss Moyland

Een wereld zonder mensen, waar de natuur zijn gang kan gaan. Dit is het thema van de tentoonstelling ‘The Power of Nature’ van de Amerikaanse kunstenares Lori Nix. De tentoonstelling, voor het eerst in museale opstelling te zien in Europa, toont 39 foto’s van zelfgebouwde miniaturen van gebouwen, overwoekerd door natuur. De tentoonstelling is van 10 mei tot en met 9 augustus 2015 te zien in Museum Schloss Moyland in Bedburg-Hau, net over de grens bij Nijmegen.

Library door Lori Nix

Library door Lori Nix

Wat blijft er over, als de mens er niet meer is? Hoe ontwikkelt de natuur zich, als er geen mensenhanden meer ingrijpen en hoe snel zullen de getuigen van menselijke beschaving in vergetelheid geraken?

De strijd tussen mens en natuur, dat is wat de in New York woonachtige Lori Nix (1969) van jongs af aan al fascineert. Als kind woonde ze in Kansas, een staat die regelmatig wordt geteisterd door natuurrampen zoals tornado’s, orkanen en insectenplagen. Deze strijd van leven en dood vormt de inspiratie voor haar werk. De 39 foto’s in Museum Schloss Moyland tonen vervallen gebouwen, zoals een museum, bibliotheek, wasserette of winkelcentrum, waar bomen en planten de muren en het interieur in bezit hebben genomen. De herinneringen aan het menselijk bestaan vervagen langzaam.
Elk gebouw vertelt een eigen verhaal, door Lori Nix verwerkt in een zelf vervaardigde miniatuur op ware schaal. Een maandenlang proces van modelbouw gaat aan elke foto vooraf. De gebouwen en interieurs op de foto’s zijn nauwelijks van echt te onderscheiden: aan de kleinste details is gedacht.

Great Hall door Lori Nix

Great Hall door Lori Nix

 

ZIE OOK: Mons 2015, Culturele Hoofdstad van Europa opent met groots stadsfeest

 

Tussen fictie en werkelijkheid

Nix neemt de kijker via haar foto’s mee naar een andere wereld, waar de natuur de dienst uitmaakt. Een surrealistische wereld tussen fictie en werkelijkheid, waar de door mensenhanden vervaardigde wereld het aflegt tegen de oerkrachten van Moeder Natuur. Voor Lori Nix is fotografie iets zeer subjectiefs, iedereen bekijkt een foto weer anders. “Ik ben van mening dat fotografie bepaalde gevoelens in de kijker moet losmaken, zoals respect of afgunst, woede of humor.” De kunstenares is onlangs onderscheiden met de John Simon Guggenheim Award. Haar werken bevinden zich in prominente Amerikaanse privé- en openbare collecties.

 

 

Europese première

De tentoonstelling ‘The Power of Nature’ – met hierin werken uit de series ‘Accidentally Kansas’, ‘Some Other Place’, ‘Lost’ en vooral ‘The City’ – is voor het eerst te zien in een Europees museum. Het past goed binnen de collectie van Museum Schloss Moyland, dat met haar kasteel en park, eigen kunstverzameling en bijzondere tentoonstellingen een levendige dialoog voert tussen kunst en natuur. Het museum heeft rondom de tentoonstelling een raamprogramma ontwikkeld, met onder meer een filmavond, een schrijfworkshop en een picknick met muziek.

Comments are closed.