Mons 2015, Culturele Hoofdstad van Europa opent met groots stadsfeest

In 2015 is Mons (Bergen, België) Culturele Hoofdstad van Europa. Met ruim 300 officiële evenementen – tentoonstellingen, film, theater en dans, mode en design, muziek en andere artistieke manifestaties – beoogt deze middelgrote Waalse stad in de provincie Henegouwen via cultuur een sociaaleconomische metamorfose te ondergaan. Het Openingsfeest op zaterdag 24 januari 2015 staat in het teken van licht, vuur en warmte. De gratis festiviteiten vinden plaats op straat, op de grote pleinen, in kerken en cultuurcentra.
Visuel Officiel Mons 2015

Opening met 2 grote tentoonstellingen

Op 25 januari 2015 openen twee grote tentoonstellingen: Van Gogh in de Borinage, de geboorte van een kunstenaar (t/m 17 mei 2015) in het BAM (Beaux-Arts Mons) en Mons Superstar! (t/m 12 april 2015) in de Anciens Abattoirs (oude slachterijen). Van Gogh in de Borinage is gewijd aan Vincent van Gogh (1853-1890), meer specifiek aan de jaren die de Nederlandse kunstenaar in de Borinage doorbracht (1879-1880) en waar hij de beslissing nam om kunstenaar te worden. In de tentoonstelling zijn ruim 70 schilderijen, tekeningen en originele brieven van Van Gogh uit diverse internationale collecties te zien, waaronder omvangrijke bruiklenen van het Van Gogh Museum en het Kröller-Müller Museum. Niet eerder is dit thema zo uitgebreid behandeld in een tentoonstelling. Mons Superstar! is een eigentijdse kennismaking met de mannen en vrouwen – gepassioneerde uitvinders, overtuigde idealisten en pragmatische ingenieurs – uit Mons en omstreken en hun innovatieve ideeën. De opzet van de tentoonstelling is interactief. Hierbij wordt onder meer gebruikgemaakt van moderne technologieën.

 

ZIE OOK: Opening Van Gogh-Roosegaarde fietspad

 

Verleden, heden en toekomst zijn ook het thema van het virtuele stadsbezoek van Mons Street ReView (online vanaf 24 januari 2015), een samenwerking tussen de Franse kunstenaars van X/tnt, digitaal opleidingscentrum Technocité en de inwoners van de stad.

 

 

Het Waalse Stadstheater Le Manège vormt het podium voor 36 nieuwe creaties van onder meer Joël Pommerat, Wim Vandekeybus, Jaco Van Dormael en Marco Martinelli. Coupé décalé (Zuid-Afrika en Kameroen) en La imaginación del futuro (Chili) openen het podiumprogramma. Afrika en Zuid-Amerika bezetten met hun statements het podium van de Culturele Hoofdstad, in samenwerking met het Festival de Liège.

Investering in cultuur

Investering in cultuur vormt de motor voor Mons 2015 en voor de sociaaleconomische metamorfose die de organisatie voorstaat. Zo opende onlangs het nieuwe congrescentrum MICX van sterarchitect Daniel Libeskind en worden in het eerste weekend van april vijf nieuwe musea en muziekcentrum Arsonic aan het rijtje toegevoegd. Café Europa, een internationaal netwerk van cultuurcontainers, biedt jong en oud de kans om de nieuwste technologieen en kunsttoepassingen te ontdekken en bijvoorbeeld zelf 3D printing uit te proberen. Dagelijks wordt geschreven aan tien kilometer poëzie door de stad.

Mons ligt ongeveer 50 km ten zuiden van Brussel en is goed bereikbaar met auto en trein. Voor meer informatie en online tickets: www.mons2015.eu

Comments are closed.