Zomers Samoëns: het epicentrum voor outdoor activiteiten

Op net een uur rijden vanaf Genève ontvouwt zich een natuurspektakel in de vorm van de Franse regio Vallée du Giffre, een mooie rivierdal met verschillende dorpen waaronder pittoresk Samoëns. Wie op zoek is naar een vakantie met een hoge dosis adrenaline kicks is hier aan het goede adres. Het authentieke bergdorpje is het kloppend hart van het Grand Massif en biedt vrijwel ieder denkbare outdoor activiteit. Niet alleen is de outdoor scène indrukwekkend, ook het historisch centrum van het dorp is een trekpleister. Tel daarbij op dat de vakantiemogelijkheden hier zich ook uitstekend lenen voor families en rustzoekers en je hebt vakantiebestemming.

Een avontuurlijke zomer in Samoëns

Een avontuurlijke zomer in Samoëns

Op net een uur rijden vanaf Genève ontvouwt zich een natuurspektakel in de vorm van de Franse regio Vallée du Giffre, een mooie rivierdal met verschillende dorpen waaronder pittoresk Samoëns. Wie op zoek is naar een vakantie met een hoge dosis adrenaline kicks is hier aan het goede adres. Het authentieke bergdorpje is het kloppend hart van het Grand Massif en biedt vrijwel ieder denkbare outdoor activiteit. Niet alleen is de outdoor scène indrukwekkend, ook het historisch centrum van het dorp is een trekpleister. Tel daarbij op dat de vakantiemogelijkheden hier zich ook uitstekend lenen voor families en rustzoekers en je hebt vakantiebestemming.

Fiets paradijs

Met bijna 200 km aan wandelpaden, 28 mountainbike trails en ruim 600 km aan ‘off-the-beaten-track’ paden is Samöens een gewilde bestemming voor bergwandelaars en mountainbikers. Het mountainbike paradijs word ontsloten door verschillende gondels die je met je fiets afzetten. Op 18 en 19 juli is Samoëns het strijdtoneel voor de Wereldkampioenschap ‘Enduro World Series’ waarbij riders uit de hele wereld een technisch parcours moeten afleggen.

Maar de omgeving leent zich ook voor bergklimmen, raften, paragliden, quad rijden, klettersteigen – een route langs een bergwand afleggen via een staaldraad, paardrijden, hydrospeed – in een wetsuit met speciale flippers en een bodyboard een snelstromende rivier af, speleologie, golfen, tennis, huskytochten op wielen en meer. Ook watersportliefhebbers vinden er voldoende vertier zoals zeilen, surfen, kanoën en zelfs raften op wilde rivieren.
Ook rustzoekers vinden in Samoëns voldoende van hun gading: verschillende wellness hotels zorgen voor de nodige ontspanning.

 

ZIE OOK: Een dagje Genève

 

Familievertier

Voor families met kleine kinderen valt er ook genoeg te beleven. Kinderen in de leeftijd van 5 tot 12 jaar kunnen bijvoorbeeld met de ezels Zebulon en Truly op stap gaan voor een wandeling door de bergen. Kleintjes zullen ook genieten van het toeristische treintje dat door het dorpje en de nabije omgeving rijdt, of ga naar de eco-boerderijmuseum, waar bezoekers tijdreizen naar het jaar 1815 en zien hoe het lokale boerderijleven er destijds uitzag.

Wie verkoeling zoekt, kan plonsen in het openluchtzwembad van het dorp met een panorama-uitzicht op het omringende bergmassief. Kinderen die iets meer uitdaging zoeken hebben de tijd van hun leven in het Indianaventures park. Klimmen en klauteren kan hier hoog in de bomen en ook een speciale ‘kids trail’ is aanwezig.

 

 

Anders dan anders

Samoëns is anders dan menig Frans bergdorpje, waar doorgaans de woningen van hout zijn. Het centrum van Samoëns heeft dan ook het predicaat ‘Monument Historique’ vanwege de vele kalkstenen huizen. In de 19e eeuw vestigden zich een groot aantal steenhouwers in de Giffre vallei. Deze steenhouwers – ‘frahans’ genoemd – werden zo beroemd met hun bouwwerken, dat zelfs Napoleon Bonaparte hen aan het Canal de St Quentin liet werken. Te midden van al dat steen ligt sinds 1906 de botanische tuin La Jaÿsina waar een bijzondere verzameling van 2500 bergplanten als sequoia, andromeda en moerascipres te zien is.

Comments are closed.