Lange Juni: een maand boordevol kunst, cultuur en muziek

Lange juni, de maand die op Texel in het teken staat van kunst, cultuur en muziek, beleeft dit jaar een primeur met de eerste editie van het Festival Oude Muziek. Andere highlights van de Texelse cultuurmaand zijn de kunstmanifestatie Klifhanger, de culinaire Markt van de Smaakbelevenis, het strandhuisjesproject Dichter bij Zee en het swingende Jazz on the Waves, dat deels op het strand plaatsvindt.

De Lange Juni op Texel

De Lange Juni op Texel

Zomeravondconcerten, cabaret, kunstroutes, cursussen en exposities: op Texel kun je je tijdens de lange junidagen laven aan een overrompelend aanbod van kunst en cultuur. De tweede editie van Lange Juni, Texels cultuurmaand, gaat op zondag 31 mei van start met kunstmanifestatie Klifhanger. Dorpsbewoners van Den Hoorn stellen hiervoor een kamer, schuurtje, erf of weiland beschikbaar aan kunstenaars, die vervolgens een kunstwerk maken dat een duidelijke relatie heeft met de locatie, de bewoner, het dorp of het eiland. Extra thema dit jaar is ‘stadsrechten’, omdat aan Texel 600 jaar geleden stadsrechten werden verleend.

Primeur voor Lange Juni is de allereerste editie van het Festival Oude Muziek, dat van 10 tot en met 14 juni plaatsvindt op diverse locaties op het eiland. Organisator/beiaardier Arie Abbenes geeft in alle dorpen van Texel gratis openluchtconcerten met de Reizende Beiaard. In het kerkje van Den Hoorn brengt barokensemble Camerata Trajectina liederen van en voor Maria Tesselschade ten gehore. Hoogtepunt van het festival zijn de hartstochtelijke VOC-liederen die dit gezelschap samen met de Texelse zangers van het Vereenigd Oost-Indisch Mannenkoor uitvoert.

 

ZIE OOK: Ontdek Texel in de lammetjestijd

 

Lange Juni heeft nog veel meer muziek in petto. Bij Jazz on the Waves – dat van 18 tot en met 20 juni plaatsvindt – treden grote namen uit de jazz, fusion, soul, wereldmuziek en dance op in het kerkje van Den Hoorn en in Klif 12. Trompettist Erik Vloeimans, zangeres Masha Bijlsma, het Jeroen Zijlstra Trio en het Broken Brass Ensemble geven in Den Hoorn en aan het strand acte de présence.
Daarnaast zijn er de hele Lange Juni door theaterconcerten waarbij liefhebbers van cabaret, kleinkunst, popmuziek, klassieke muziek en wereldmuziek volop aan hun trekken komen met optredens van o.a. Angela Groothuizen, de Westfriese band Skotwal, chansonnière Anouk Dorffmann en gelegenheidsduo Fay Lovsky en Arthur Ebeling.

 

 

Liefhebbers van kunst op locatie kunnen hun ogen uitkijken bij ’t Skildermuurtje. Dit Street Art project, een kunstwerk van 300 vierkante meter muur aan de mond van de Waddenhaven in Oudeschild, toont een panorama van ruim 70 meter breed met verwijzingen naar thema’s als de Texelse rede, de walvisvaart, vervuiling en de rijke onder- en bovenzeese flora en fauna van het eiland. Het kunstwerk wordt vanaf deze maand bij schemering verlicht door een serie zonnepanelen en biedt een prachtig schouwspel op zomeravonden.

Comments are closed.