Reis met eTrabi’s en te voet door de tijd op het eiland Rügen

Duitsland viert dit jaar 25 jaar Duitse eenheid. De bewoners van het eiland Rügen en van heel Mecklenburg-Vorpommern vieren dit feest mee. Toen de muur viel, verdween ook de onzichtbare muur die de Oostzee heet, en ging er een nieuwe wereld open voor de DDR-burgers: democratie en vrijheid om te reizen, ongekende perspectieven en aantrekkelijke bestemmingen. Tourismuszentrale Rügen (TZR) herinnert ons daaraan met de campagne van dit jaar.
rugen-etrabant-1

rugen-etrabant-2

Met de eTrabi op ontdekkingstocht over Rügen

Met drie omgebouwde cultauto’s van het type Trabant worden op Rügen tot eind oktober eilandtochten met gids aangeboden over de wegen van de geschiedenis. De Trabant drukte een stempel op het straatbeeld van de DDR. Hij werd geliefd, gehaat, vertroeteld en onderhouden. Hij had een luide, zwakke tweetaktmotor, liet een wolk van uitlaatgas achter zich en er gold een levertijd van tot wel tien jaar. Drie van deze exemplaren kregen 25 jaar na de omwenteling een nieuw elektrisch ‘hart’. Tijdens de tweeënhalf durende rondleiding reist u schoon en zacht met de eTrabi van Binz, de grootste badplaats aan de Oostzee, via Prora naar Sassnitz.

 

ZIE OOK: Avontuur en plezier voor het hele gezin op het grootste Duitse eiland

 

Binz is de geboortestad van de geniale ontwerper en bouwkundige Ulrich Müther. Vanuit Binz schreef hij met zijn futuristische hyparschaal een stuk architectuurgeschiedenis. Een reddingstoren en een zeilachtige koepel van spuitbeton herinneren ons aan zijn werk. Prora daarentegen staat bekend om het nooit voltooide, grote nationaalsocialistische project “Kraft-durch- Freude-Bad”. In dit vierenhalve kilometer lange bouwwerk zouden 20.000 volksgenoten hun vakantie moeten kunnen doorbrengen in het zogenoemde Derde Rijk. Ten tijde van de DDR was het terrein een gesloten militaire zone. Nu wordt het stap voor stap gerenoveerd en met woningen en musea bruikbaar gemaakt voor het toerisme. De eTrabi’s vertrekken tot eind oktober twee keer per dag (om 10 uur en om 15 uur) voor de rondleidingen. Natuurlijk mag iedereen ook even zelf plaatsnemen achter het stuur van de oranje Trabant. Prijs van de rondleiding: 29 euro per persoon.
rugen-etrabi

 

 

Muzikale verrassingen op ‘ongehoorde plekken’

25 jaar Duitse eenheid is ook het thema van de Festspiele in Mecklenburg- Vorpommern van 20 juni tot en met 19 september. Dat valt samen met het 25-jarige jubileum van de Festspiele. In heel Mecklenburg-Vorpommern en ook op Rügen wordt daarom op ‘ongehoorde plekken’ gespeeld. De Festspiele MV nodigen de gasten uit op ontdekkingsreis en zorgen voor een verrassend samenspel van architectuur en muziek. Ook hier spelen het reusachtige bouwwerk van Prora en de reddingstoren van Ulrich Müther, die net een in de duinen gelande ufo lijkt, een belangrijke rol.

Wandelen in de voetsporen van de geschiedenis

Met de Wanderherbst (wandelherfst) in de voetsporen van de geschiedenis komt het jubileumjaar ’25 jaar Duitse eenheid’ in oktober op Rügen langzaam ten einde. Er worden wandelingen met gids gehouden naar opvallende plekken met DDR-geschiedenis en naar betoverende omgevingen met diepe wortels, die terugreiken tot in de krijtzee en de steentijd.

rugen-wandelen

52 gezichten, 52 verhalen

Met de campagne van dit jaar doet Tourismuszentrale Rügen ook herinneringen herleven aan de tijd voor en na de omwenteling, zonder in DDR-nostalgie te vervallen. Het project “52 Gesichter, 52 Geschichten” is een pakkende tijdreis naar de DDR en vertelt vanuit heel persoonlijke perspectieven van eilandbewoners over de omwenteling in 1989 en het nieuwe begin in het verenigde Duitsland. Tourismuszentrale Rügen heeft de meest uiteenlopende personen gevonden: de kunstenaar die rond de omwenteling naar een andere, democratische DDR verlangde, een automonteur die in 1989 haar school afsloot en zich opnieuw moest oriënteren, een plaatselijke kroniekschrijver van wie de Rügense wortelen tot in de 13e eeuw reiken, een arts die afzag van een vluchtpoging en de nu 86-jarige die na de Tweede Wereldoorlog naar zijn geboorte-eiland kwam om er leraar te worden. Elke vrijdag wordt één van deze 52 verhalen door Tourismuszentrale Rügen in een korte video op het Youtube-kanaal en in woord en beeld op de blog www.wirsindinsel.de gepresenteerd. #25Jahre is een project vol emoties, een stuk zorgvuldig bewaarde geschiedenis, een deel van Rügen.

rugen-rettungsturm

rugen-strand-buhnen-dranske

Comments are closed.