Praag, Brno, Ostrava aangename verandering Tsjechische steden

De 3 grootste Tsjechische steden zijn beïnvloed door creativiteit en inwonersparticipatie. Voor de mensen in Tsjechië wordt het steeds belangrijker in welke omgeving ze leven en hierdoor is in de afgelopen jaren een nieuwe trend ontstaan. Men steekt meer tijd en energie in verschillende projecten die hun stad of stadsdeel kleurrijker en gezelliger maken. Het resultaat van een aantal van deze initiatieven die in de steden tot stand zijn gebracht leest u hieronder.
bar-ktery-neexistuje

Praag

Het prachtige centrum van de Tsjechische hoofdstad is zeker een bezoek waard, maar voor degenen die ook de dynamiek en levendige sfeer van de stad willen beleven en de plekken en projecten wil leren kennen die de hoofdstad nog meer interessant en bijzonder maken, hebben we een paar andere tips.


 

ZIE OOK: De tip voor een weekend weg: BRNO

 

Krymská

De straat Krymská en haar omgeving was nog niet zo lang geleden een sombere wijk waar de huur laag was omdat er niemand wilde wonen. Het waren de lage prijzen die mensen liet komen, die minder te besteden hadden, maar vol energie en ideeën zaten zoals studenten en kunstenaars.
De nieuwe huurders van de grijze huizen wilden van hun wijk een gezellige, culturele plaats maken. Door hun enorme inzet is Krymská en haar omgeving veranderd in een ruimte met gezellige, knusse koffiehuizen en eettenten, straatkunst en rommelmarkten waar de Praagse intellectuelen en kunstenaars bijeenkomen om te discussiëren en te creëren. De twee eerste plekken waarmee deze metamorfose is begonnen zijn Cafe v lese en Cafe Sladkovsky.

nationale-technische bibliotheek-praag-michal fic

 

 

Letná

Letna is een traditionele wijk voor intellectuelen en cultuurliefhebbers. Er staan talloze koffiehuizen en cafés waar soms een concert, soms een tentoonstelling en soms een lezing wordt georganiseerd. Een paar voorbeelden zijn: Kavárna Liberál, Cafe Lajka, Kavárna pod Lipami, Cafe Jedna en de bioscoop Bio Oko. Wat deze wijk nog aantrekkelijk maakt is het park Stromovka en de Letná heuvel met een enorme pendule daarop.

Náplavka


De lokale bevolking heeft besloten om de rivierkades in het centrum autovrij te maken. De ruimte waar vroeger auto’s stonden wordt nu gebruikt voor dansen, openlucht theater, festivals, lokale foodmarkten en andere sociale evenementen.
Náplavka, het Tsjechische woord voor rivierkade waarmee deze nieuwe sociale ruimte wordt benoemd, is dus een geliefde plek geworden waar de locals graag komen voor een biertje, concert, markt of gewoon een leuke wandeling te maken langs de rivier de Moldau.

Kleine winkeltjes


Het is ook leuk om het aantal kleine winkeltjes met een bijzonder of soms grappig design te zien groeien. Een paar voorbeelden: Parazit, Kuraz, Bohemian Retro, Papelote, Futurista.


Andere leuke plekken


Natuurlijk zijn er ook plekken in Praag die altijd bijzonder en leuk blijven zoals: DOX, Meet Factory, CrossClub, Kampa Museum, Jatka78, Dansende Huis, Žižkov Tv-zender, Nationale Technische Bibliotheek


Interessante Tours

Dit zijn onze tips: Pragulic, Prague Alternative Tours of Eating Prague Tours


Evenementen


Wat van Praag ook een leuke levendige plaats maakt zijn de talloze kleine en grote evenementen zoals Dyzajnmarket, United Islands, Letní Letná, ProArt, PQ, Signal Festival…


Interessante links: 
goout.cz, www.prague.eu, www.expats.cz, www.avantgarde-prague.com

zizkov-tv-zender-foto-michal-fic

Brno

De bruisende stad Brno is de laatste jaren als een magneet voor iedereen die een leuk idee heeft voor een café, bar of restaurant en is niet bang is om zijn idee te realiseren. 
Zo treft u hier bijvoorbeeld Bar který neexistuje ( ‘Bar die niet ontstaat’) Dit is een bar met heerlijke cocktails, geïnspireerd door de cafés over de hele wereld, vanaf New York tot aan Bangkok. Een andere unieke prachtige bar is Super Panda Circus. Deze plek wordt beschouwd als de raarste bar in Tsjechië en maakt van uw avond een waar spektakel. 
In Brno wordt de nadruk gelegd op goede koffie. Om te genieten van koffie met een heerlijk gebak gaat u naar het retro cafe Tři Ocásky, het intellectuele café Falk, de jazz bar Stará Pekárna, het functionalistische koffiehuis Era, het kunstcafe Morgal, het urban Skog Urban Hub cafe, de vintageshop-cafe Nase Veci of het fotografie cafe Flexaret.
Een culinaire belevenis kunt u ondervinden in de restaurants Avia, bistro Franz of soul Bistro. En voor een heerlijke burger kunt u zeker naar East Village. 


Interessante links over Brno


brnonow.com – hier kunt u een gids over interessante, alternatieve plekken downloaden. De auteur van de gids vertelt u ook graag wat te doen in Brno in ruil voor koffie en gebakje.
musicfriendlycity.cz – voor muziekliefhebbers

www.bam.brno.cz– voor architectuurliefhebbers


Ostrava

De stad Ostrava levert het bewijs om van een onaantrekkelijk industrieel terrein, in het midden van de stad, een levendig cultureel centrum kan maken. Dolní Vítkovice is na een transformatie van de oude gashouder omgetoverd tot de multiculturele ruimte GONG voor tentoonstellingen, concerten en diverse andere evenementen. Nog een uniek voorbeeld is de voormalige kolenmijn Hlubina is. Deze mijn is veranderd in een nieuw prachtig Kunstcentrum. Tussen de fabriekshallen van vroeger worden nu verschillende festivals georganiseerd. 
Het beroemdste festival is het internationele muziekfestival Colours of Ostrava waarop dit jaar onder anderen Björk, Mika en de Nederlandse Bazookas gaan optreden. Tijdens het festival worden verschillende workshops gehouden, voorstellingen gegeven en activiteiten voor kinderen georganiseerd. 
Samen met deze veranderingen zijn andere interessante plekken in Ostrava ontstaan zoals; het Cooltour- multi-genre centrum van contemporele kunst en de multi-genre club Barrak. Ook restaurant en muziekclub Garage en Industrial Gallery zijn zeer zeker de moeite waard.
Daarnaast is hier de culturele stichting Plato die verschillende tentoonstellingen en voorstellingen organiseert.

Comments are closed.