De tip voor een weekend weg: BRNO

Makkelijk met WizzAir naar een stad met een bruisend cultuurleven, architectuur, wijn en leuke uitstapjes in de omgeving. De tip voor een weekend weg is de Tsjechische stad Brno.

Brno, Libor Svacek

De tweede stad van Tsjechië heeft veel aan haar bezoekers te bieden. Overdag kunt u een leuke wandeling langs de architectonische en historische highlights maken en tussendoor een heerlijke koffie met een uitstekend gebakje nemen in een van de schitterende koffiehuizen. ’s Avonds staat er een rijk cultureel programma van voorstellingen en concerten voor u klaar. De volgende dag kunt u de fiets of de trein nemen en een bezoek brengen aan een van de prachtige bezienswaardigheden in de omgeving, de natuurstreek Palava of de lokale wijn gaan proeven in een van de nabij liggende wijnkelders.

Bar, ktery neexistuje

Van historische Spilberk naar functionalistische Villa Tugendhat

Bij aankomst in Brno ziet u meteen twee historische monumenten die boven de stad uitsteken;de imposante burcht Spilberk en prachtige oude Sint Petrus en Paulus kathedraal. Tussen de burcht en de kathedraal loopt u langs het plein Náměstí Svobody, Oude Stadhuis, Kapucijnenklooster en de markt Zelny trh waaronder Brno’s ondergrondse gangen zich bevinden.

 

ZIE OOK: Tsjechische Brno verenigt cultuur en design

 

Maar Brno is vooral beroemd door het functionalisme. Een prachtig voorbeeld ervan is Villa Tugendhat die ook voor haar geniaal eenvoudige en vernuftige constructie op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Naast dit fascinerende gebouw staat een ander exemplaar van functionalisme – Cafe Era. Een ander interessant koffiehuis in deze stijl is Zemanova kavarna. Er bestaat een interessante online gids door de Brno’s architectuur uit de jaren 1918-1945- BAM.

Vila Tugendhat

Een klassiek toneel of een alternatief concert in een café?

De culturele aanbod van Brno is heel breed. Als u opera of een klassieke voorstelling wilt zien of de Brno filharmonie horen, ga dan naar het theater Mahenovo of Janackovo. Voor alternatieve toneelstukken en concerten zijn hier talloze kleine theaters, maar ook cafés en koffiehuizen die hun ruimte aan culturele events graag verlenen.
De koffiehuizen spelen tegenwoordig een grote rol in Brno’s intellectueel leven. Mensen komen hier niet alleen voor lekker koffie, maar ook discussiëren of naar een concert of een lezing te luisteren. Elk koffiehuis heeft een uniek concept waarachter veel fantasie en creativiteit zit.

 

 

Cultuur, natuur en wijn in de omgeving

In de omgeving van Brno liggen vele cultuur- en natuurmonumenten waaraan een bezoek zeker moeite waard is: de grotten van Moravische Karst, het beschermd natuurgebied Palava, de stad Mikulov, het natuur-culturele complex Lednice-Valtice (UNESCO), de burcht Veveri of het kasteel Boskovice. Wijnliefhebbers kunnen op pad gaan op een van de wijnroutes door het beeldschone landschap en langs de wijnkelders.

Pálava, Jan Halady

Naar Brno kunt u een directe vlucht nemen vanuit Eindhoven met de luchtmaatschappij WizzAir voor heel knappe prijzen.

Meer over deze Moravische stad kunt u lezen op:  brnonow.com, gotobrno.cz, musicfriendlycity.cz

Brno, Libor Svacek

Mikulov, Ladislav Renner

Lednice, Libor Svacek

Comments are closed.