Israëlisch nationaal park Maresha en Beit Guvrin UNESCO werelderfgoedlijst

United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) heeft de grotten van Maresha en Beit Guvrin toegevoegd aan de lijst van werelderfgoed. Hiermee komt het aantal Israëlische vermeldingen op deze prestigieuze lijst op acht.
israel-beit-guvrin-2

Microkosmos van het Land van de Grotten

Beit Guvrin Nationaal Park wordt door UNESCO een ”microkosmos van het Land van de Grotten” genoemd. “Door de ligging van het gebied op het historische knooppunt van de handeslroutes van Mesopotamië tot Egypte, geeft Beit Guvrin inzage in de mozaïek van culturen en hun evolutie over een periode van meer dan 2000 jaar”.

 

ZIE OOK: Ontdek de favoriete hotspots in Tel Aviv van blogger Fred

 

De grotten van Maresha en Bet Guvrin vormen een “stad onder een stad” en zijn een selectie kunstmatige grotten. Onder de oude zustersteden van Maresha en Bet Guvrin bevinden zich kamers en netwerken met verschillende vormen en functies. Ze getuigen van een grote verscheidenheid aan ondergrondse bouwmethoden en van opeenvolgende periodes van opgravingen en gebruik, gedurende meer dan 2000 jaar, vanaf de IJzertijd tot de tijd van de Kruistochten. De ondergrondse ruimtes functioneerden eerst als steengroeven, maar deze werden omgebouwd voor diverse landbouw- en ambachtsdoeleinden zoals oliepersen, columbaria (duiventillen), stallen, ondergrondse reservoirs en kanalen, baden, grafcomplexen en aanbiddingsplaatsen. Tijdens moeilijke tijden werden de grotruimtes als schuilplaatsen gebruikt.

 

 

De overige Israëlische vermeldingen op de werelderfgoedlijst zijn de heilige plaatsen in Israël van de Bahá’i in Haifa en West-Galilea, de bijbelse tels – Megiddo, Hazor en Berseba, de Wierookroute – de woestijnsteden van de Negev, Masada, de Oude Stad van Akko, de Witte Stad van Tel Aviv en de menselijke evolutiegebieden op de berg Karmel.
israel-beit-guvrin

Comments are closed.