Tsjechische Brno verenigt cultuur en design

De tweede grote stad van Tsjechië Brno is hét kloppend hart van de cultuur en (moderne) architectuur. De karakteristieke 19e eeuwse architectonische villa’s, kerken en paleizen hebben elk hun eigen verhaal. De nieuwe architectonische route ‘BAM’ vertelt dit verhaal met kaarten, foto’s en audiofragementen over elk object.

tsjechie-bam-brno-rchitectonische-route-unesco kopie

Moderne architectuur uit de jaren twintig

Brno telt ruim 390 duizend inwoners en ligt in het oostelijk gelegen deel Moravië. De stad ademt tijdloze architectuur waaronder het beroemde UNESCO werelderfgoed Villa Tugendhat. Dit architectonische hoogstandje werd in 1928 ontworpen door de Duitse architect Ludwig Mies van der Rohe. Hij ontwierp het pand voor Fritz Tugendhat, de eigenaar van Brno’s grootste textielfabriek. In 1980 renoveerde het stadsbestuur de villa en in 2001 verwierf het als enige moderne architectonische Tsjechische vertegenwoordiger een plekje op de UNESCO werelderfgoedlijst. Sinds 2012 is Villa Tugendhat weer heropend voor publiek.

BAM architectonische route

Een architectuurroute volgen wordt heel gemakkelijk dankzij de mobiele website Brno Architecture Manual (BAM). Deze online wandelroute voert je langs de geschiedenis van Brno tussen 1918 – 1945. Er zijn per object kaarten, foto’s, informatie en zelfs audiofragmenten van maar liefst 400 architecturale residenties te bekijken. Net als in Praag heeft ook Brno een ‘ondergrondse wereld’ die toeristen mogen verkennen. Recentelijk is er een route opgezet langs de kelders, crypten en ondergrondse gangen onder een van de oudste pleinen van Brno. In het labyrint bevindt zich een historische wijnkelder, de alchemiewerkplaats, een gevangenis en een van de meest recente ontdekkingen: de skeletresten van ongeveer vijftigduizend mensen in de graven onder de St. Jameskerk.

Brněnské architektonické stezky

Brno: centrum van Tsjechische werelderfgoederen

Tsjechië telt in totaal 12 UNESCO werelderfgoederen. Brno ligt te midden van maar liefst vier werelderfgoederen binnen een rijafstand van 1 uur. Cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Kroměříž, Olomouc, Lednice en Valtice. In de stad Olomouc staat de uit de 18e eeuw afkomstige Zuil van de Heilige Drie-eenheid die jaarlijks miljoenen bezoekers trekt. De UNESCO-trekpleister van Kroměříž is het Aartsbisschoppelijk paleis met het bijhorende park. De kastelen en omliggende landgoederen in Lednice-Valtice worden geroemd om hun pittoreske schoonheid. Beide landgoederen behoorden tot het vorstenhuis van Liechtenstein.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Tsjechië

 

Reviews lezen over Tsjechië

Meer informatie over Tsjechië vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Tsjechië. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Vind voordelige vluchten naar Tsjechië met Skyscanner

Kaart van Tsjechië

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.