Het Fietsknooppuntensysteem Zeeland is heropend

Vandaag hebben gedeputeerde Carla Schönknecht, Waterschapsbestuurder Sophie van ‘t Westeinde, dijkgraaf Toine Poppelaars en VVV Zeeland directeur Patrick Polie het vernieuwde Fietsknooppuntensysteem officieel in gebruik genomen. Dit deden zij tijdens een plezierige fietstocht langs de nieuwe knooppuntenbordjes in de omgeving van Wemeldinge. Hiermee is het fietsseizoen 2015 officieel geopend.

Fietsknooppuntensysteem Zeeland

De afgelopen wintermaanden is het fietsknooppuntensysteem op de schop gegaan. Het netwerk is uitgebreid, de bordjes zijn vervangen er zijn knooppunten bijgekomen en er is een nieuw type fietsroute toegevoegd. Nog niet in heel Zeeland zijn de routes gereed, met name in Zeeuws Vlaanderen wordt de komende weken nog gewerkt en de puntjes op de i gezet.

In de wind – uit de wind

De herziening van het fietsknooppuntensysteem (FIKS) is uitgevoerd zodat het Zeeuwse landschap nog meer beleefd kan worden tijdens het fietsen. Zo kan je met het vernieuwde netwerk op nog meer plaatsen buitendijks fietsen en kan je er bovendien voor kiezen om ‘in de wind of uit de wind’ te fietsen. Met een fikse tegenwind is het prettig om in de luwte van de dijk een binnendijks traject te kiezen, terwijl een lekkere wind in de rug zorgt voor ideale omstandigheden om een buitendijks traject te nemen.

 

ZIE OOK: Toerist in Zeeland kan kennismaken met “echte’’ Zeeuwen!

 

Op verschillende keuzepunten (met name langs de Westerschelde) worden de speciale routeborden geplaatst. Een bol staande windvaan op het bord verwijst de fietser naar een buitendijks traject, een slap hangende windvaan naar een binnendijks traject. ¨Met de toevoeging van deze unieke manier van fietsen moeten we er nu toch in slagen om dé fietsprovincie van Nederland te worden¨; aldus Carla Schönknecht.

Zorgvuldige keuze buitendijkse trajecten

Op veel meer plaatsen dan voorheen kunnen fietsers kiezen voor een buitendijks traject. De keuze voor deze trajecten is in nauw overleg bepaald met Provincie, Waterschap en Rijkswaterstaat. Om op sommige plekken de natuur en vogels alle rust en ruimte te geven, zijn mooie routes door het achterland opgenomen in het nieuwe netwerk en wordt op deze manier de natuur aan de waterkant met rust gelaten.

 

 

Nieuw kaartmateriaal

Het aanleggen van nieuwe knooppunten betekent ook dat het bestaande kaartmateriaal en alle daarbij behorende routes niet meer bruikbaar zijn. Voor de regio’s Noord, Midden en Zuid Zeeland zijn 3 nieuwe overzichtskaarten verschenen welke vanaf heden verkrijgbaar zijn bij de VVV’s in Zeeland en via de webshop www.zeelandshop.com.

Acties

Voor de opening van het fietsseizoen heeft de VVV Zeeland een tweetal kortingsacties;
Kortingsactie: FIKS-kaart i.c.m. de Zeelandpas: Bij aankoop van een ZeelandPas én een FIKS-kaart ontvang je in totaal € 2,50 korting op het aankoopbedrag (€ 6,50 i.p.v. € 9,00). Geldig van 3 april – 1 juni in alle Zeeuwse VVV’s of via de website.
Inruilactie: je oude kaart is een euro waard: Tegen inlevering van je oude kaart ontvang je € 1,00 korting op een nieuwe FIKS-kaart Zeeland Noord / Midden / Zuid. Dit geldt voor alle kaarten van het fietsknooppuntensysteem Zeeland. Deze acties zijn geldig in alle Zeeuwse VVV’s en niet geldig bij inruil van themaroutes of algemene fietskaarten (zonder fietsknooppunten). Alleen geldig in de periode 3 april tot 1 juni 2015. De herziening van het fietsknooppuntensysteem Zeeland kan gerealiseerd worden dankzij een bijdrage van de Provincie Zeeland, Waterschap Scheldestromen en Rijkswaterstaat.

Comments are closed.