Leeuwarden viert vorstelijk feest

Op 9 april was het precies 250 jaar geleden dat de lieveling van het Friese volk en stammoeder van ons koningshuis, Maria Louise van Hessen-Kassel, in het Princessehof in Leeuwarden overleed. Friesland eert het werk en leven van deze bijzondere vrouw met een themajaar vol vorstelijke activiteiten: het Maria Louise Jaar 2015. Van Street Art tot reizende fototentoonstelling en van historische harddraverij tot koninklijke stadswandeling: de Friezen zetten Maria Louise, “prinses van Europa”, gedurende dit hele jaar in het zonnetje.

Friesland Princessehof

Het verhaal van Frieslands trots, Maria Louise

Nog maar net getrouwd met de Duitse Maria Louise, overlijdt de Friese stadhouder Johan Willem Friso bij een noodlottig ongeval. Hij laat Maria Louise achter op 23-jarige leeftijd, op dat moment zwanger van haar tweede kind en eerste zoon. Als sterke, moderne alleenstaande moeder neemt ze de taken van haar man waar tot haar zoon oud genoeg is. Ze doet dit met daadkracht en een open en sociale houding en wordt hiermee Frieslands trots. Maria Louise is 70 wanneer haar zoon en schoondochter overlijden en ze weer regentes wordt. Dit keer maakt ze zich sterk voor het aanzien van het Huis van Oranje en zet daarmee de basis voor het huidige koningshuis als stammoeder van de Oranjes. Op 9 april 1765 overlijdt Maria Louise op 77-jarige leeftijd. Nu, 250 jaar later, brengt Friesland een ode aan haar leven.

 

ZIE OOK: Studenten zetten Friesland op de kaart

 

Aftrap Maria Louise Jaar met vorstelijke Street Art

Vandaag om 16:00 uur wordt het Maria Louise Jaar officieel ingeluid met een feest voor genodigden in de Jacobijnerkerk in hofstad Leeuwarden. Ook zetten de burgemeester van Leeuwarden en de loco-commissaris van de koning dan de eerste pennenstreken van wat de komende maanden een levensgrote muurschildering van 5 bij 10 meter moet worden. Het geheel wordt een moderne Street Art afbeelding van Maria Louise en Johan Willem Friso, de stamboom van hun nazaten en de portretten van de huidige koningen en koninginnen in Europa. Op zaterdag 20 juni wordt de vorstelijke schildering op feestelijke wijze onthuld.

Reizende fototentoonstelling van 23-jarigen

Hoe ziet het leven van de moderne 23-jarige vrouw eruit? En wat zouden zij doen als zij net als Maria Louise op hun leeftijd weduwe zouden worden? De reizende fototentoonstelling ‘23TICH’ van fotografe Tryntsje Nauta, die acht jonge vrouwen in hun eigen omgeving portretteert, brengt dit op bijzondere wijze in beeld. Tijdens het Maria Louise Jaar zijn tussen 9 april en 1 oktober foto’s en quotes van de 23-jarigen te zien als straatexposities en als reizende tentoonstelling langs Leeuwarden, Oranjewoud/Heerenveen en Ameland.

Historische tijden herleven met koninklijke harddraverij

Op 20 juni wordt het Wilhelminaplein in het centrum van Leeuwarden omgetoverd tot authentieke paardenracebaan.

 

 

Geheel in 18e eeuwse stijl gaan Friese paarden die dag ongezadeld en in gestrekte draf met elkaar de strijd aan op een baan van 100 meter. Paardenliefhebber of niet, deze unieke historische harddraverij belooft een spektakel te worden voor jong en oud.

Ontdekkingstocht door Nassau-verleden van hofstad Leeuwarden

In de zomer halen cultuur- en geschiedenisliefhebbers hun hart op tijdens een van de Maria Louise stadswandelingen door Leeuwarden. Nassau-kenner Bearn Bilker neemt je tijdens zo’n wandeling mee in het verleden van de Friese Nassau en gidst je onder andere langs het voormalige Stadhouderlijk Hof, de Waalse Kerk, het Princessehof en stadspark de Prinsentuin. De speciale Maria Louise wandelingen vinden plaats op 27 juni, 4 juli en 1, 8 en 15 augustus.

Comments are closed.