Weer meer overnachtingen op Natuurkampeerterreinen in 2014

Ook in 2014 bleek het kamperen op de Natuurkampeerterreinen populair. Het gemiddeld aantal overnachtingen per kampeerplek steeg met ruim 3% ten opzichte van het jaar ervoor. De verkoop van de Natuurkampeerkaart, die nodig is om te kunnen kamperen op de terreinen, zat ook in de lift: hiervan werden ruim 2700 exemplaren meer verkocht dan in het jaar ervoor.

Landgoed Geijsteren

Landgoed Geijsteren

Meer natuurkampeerders

‘Jarenlang schommelde de verkoop van de Natuurkampeerkaart en Het Groene Boekje tussen de 45.000 en de 47.000 exemplaren’, zegt Marieken Nieuwdorp, directeur van Stichting De Groene Koepel, te gast in de natuur (voorheen: Stichting Natuurkampeerterreinen). ‘Vorig jaar bleven we nog maar net onder de 50.000 exemplaren. Het is dus niet alleen zo dat houders van de kaart meer zijn gaan kamperen, maar ook dat er meer natuurkampeerders bij zijn gekomen.’

 

ZIE OOK: Fietsrondje april: In de natuur tussen de bollen én de Keukenhof

 

In 2013 steeg het gemiddeld aantal overnachtingen per kampeerplek op de Natuurkampeerterreinen met ruim 12% ten opzichte van 2012. ‘Dat was een opmerkelijke groei in een dalende kampeermarkt,’ zegt Nieuwdorp, ‘en we zijn blij dat het niet een toevallig piekmoment van een jaar was. Het toeristisch kamperen is voor een groot deel afhankelijk van het weer, maar los daarvan zien we de laatste jaren dat meer mensen geïnteresseerd zijn in het verblijven in de natuur. Dit heeft ongetwijfeld te maken met de steeds drukkere levensstijlen die we onszelf aanmeten”.

Op vakantie willen mensen daar echt even los van komen. De natuur werkt heel goed daarbij

Er zijn 132 Natuurkampeerterreinen in Nederland, waar het draait om toeristisch kamperen midden in de natuur. Er zijn geen stacaravans, kantines of zwemparadijzen, maar wel net sanitair, voorzieningen voor fietsers en wandelaars, zoals picknicktafels en slechtweeraccommodaties, en ruime plekken om de tent, caravan of kleine camper neer te zetten.

 

 

De terreinen worden jaarlijks gecontroleerd op de richtlijnen voor erkende Natuurkampeerterreinen. Duurzaamheid, natuurbeleving en aandacht voor cultuurhistorie en MVO behoren tot de kernwaarden van De Groene Koepel, die de terreinen al dan niet erkend. Inmiddels is het kampeerseizoen weer van start gegaan.

de Reidplum

de Reidplum

Comments are closed.