Zuid-Denemarken ontdekken via historische dramaserie ‘1864’

De zojuist op DVD verschenen Deense serie ‘1864’, met hoofdrolspelers uit de zeer succesvolle series ‘The Killing’ en ‘Borgen’, is de grootste productie ooit van Denemarken. De aanleiding voor de historische dramaserie was de herdenking van de Slag bij Dybbøl, ruim 150 jaar geleden in het zuiden van Jutland, niet ver van de Deense stad Sønderborg. Hier werd de strijd tegen het Pruisische leger op 18 april 1864 beslist. In de Deense streek Sønderjylland, bij de Duits-Deense grens, kunnen toeristen op allerlei manieren meer te weten te komen over het jaar 1864 en Dybbøl, dat geldt als een groot nationaal symbool van Denemarken.
serie-1864-denemarken

Slag om Dybbøl

In het zuidoosten van Jutland, niet ver van de Deense stad Sønderborg, heeft ruim 150 jaar geleden bij Dybbøl een veldslag plaatsgevonden. De hertogdommen Sleeswijk en Holstein waren de inzet van deze veldslag tijdens de tweede Deens-Pruisische oorlog. De Denen verloren niet alleen de slag, maar ook de oorlog en als gevolg daarvan de genoemde gebieden, waardoor het land kromp van een oppervlakte van 58.000 km² naar ongeveer 39.000 km². Na een volksstemming in februari 1920 – voortgekomen uit het Vredesverdrag van Versailles na de door de Duitsers verloren Eerste Wereldoorlog – kreeg Denemarken weliswaar het noordelijk deel van Sleeswijk terug, waardoor de grens met Duitsland in Jutland een flink stuk naar het zuiden opschoof, maar de politieke en sociale gevolgen bleven voelbaar.

 

ZIE OOK: Tien nieuwe attracties in ‘Beste Pretpark van Denemarken’

 

Musea rondom de veldslag

Het Historiecenter Dybbøl Banke verschaft ruime informatie over de oorlog. De molen van Dybbøl, waarin Deense soldaten zich hadden verschanst en die in puin werd geschoten, is herbouwd en huisvest nu een klein museum met foto’s van de gevechten.

 

 

Het fraaie Sønderborg Slot, in de gelijknamige stad, toont permanente exposities over de jarenlange grensstrijd met het buurland, met veel aandacht voor het drama in 1864. In het wetenschappelijke familiepark Universe in Nordborg op het eiland Als, waar destijds ook hard werd gevochten, kunnen bezoekers een virtuele vlucht maken over de slagvelden bij Dybbøl. Via www.visitsønderjylland.dk/en kunnen combinatietickets gekocht worden voor toegang tot History Center Dybbøl Banke, Sønderborg Castle en Universe Science Park.

Tours en evenementen

Op 2 en 3 april 1864 bombardeerden Pruisische kanonnen Sønderborg, waarbij een derde van de stad werd vernietigd en de inwoners gedwongen werden te vluchten. Sønderborg biedt de komende maanden diverse activiteiten en evenementen die een relatie hebben met de gebeurtenissen van anderhalve eeuw geleden. Zo zijn er stadswandelingen ‘Sønderborg – A Town in Ruins’ onder leiding van een gids langs gebouwen en locaties die een rol hebben gespeeld tijdens de strijd. De tochten beginnen vanaf Sønderborg Turistbureau om 15 uur op geselecteerde data en duren ongeveer twee uur.
Ook zijn er kajaktochten langs de kust van het eiland Als. Tijdens deze tochten worden anekdotes verteld over de oorlog uit 1864 en verhalen over de natuur.

Op 18 april is het Dybbøl Dag, waarop de slag jaarlijks plechtig wordt herdacht. In juni worden er historische 1864-marktdagen gehouden en op 27-28 juni wordt de Slag bij Als nagespeeld.

‘1864’-bier

‘1864’-bier
Sønderjylland laat bezoekers naast de donkere geschiedenis ook kennismaken met de goede dingen in het leven. Daarmee sluit het gebied aan bij de faam die zuidelijk Jutland al vele decennia heeft op het gebied van eten en drinken. De regionale microbrouwerij Brøggeriet brengt in verband daarmee speciale 1864-pils op de markt. Wie deze regio aandoet moet ook zeker kennismaken met het Sønderjyske Kaffebord, de Zuid-Jutse koffietafel, met veel smakelijke producten van het omringende platteland. De traditie van de koffietafel stamt uit de tijd na de veldslag van 1864, toen Sønderjylland al geruime tijd onder Duits bestuur stond. Deensgezinde inwoners verzamelden zich na de vernederende afloop van de strijd in verenigingsgebouwtjes, zongen er vaderlandse liederen en probeerden hun verdriet met goed eten en drinken te vergeten. Omdat deze lokaliteiten geen alcoholvergunning hadden zorgden vrouwen op deze samenkomsten voor aangename zoete kost bij de koffie, gebak uit eigen oven. Nog altijd staat gebak in hoog aanzien op het Sønderjyske Kaffebord. En de traditie zegt dat er zeven zachte en zeven harde soorten gebak moeten zijn.

Sønderjylland

Sønderjylland, het uiterste zuiden van Jutland nabij de Duits-Deense grens op zo’n zeshonderd kilometer van Utrecht, heeft een zeer gevarieerde natuur: van het vlakke moerasgebied langs de kust, waar het onlangs tot Werelderfgoed uitgeroepen Deense Waddengebied begint, tot de fraaie, beboste heuvels in het oosten. Natuurliefhebbers vinden hier rust en ruimte en kunnen zich onder andere laten verrassen tijdens een oestersafari en excursies waarop enorme formaties spreeuwen voor een ‘zonsverduistering’ zorgen (het natuurverschijnsel Sort Sol, letterlijk Zwarte Zon). Er zijn volop wandelpaden, fiets- en mountainbikeroutes. De prehistorische Heerweg (Hærvej) ligt om de hoek en de 74 km lange Gendarmsti is onlangs uitgeroepen tot Europese kwaliteitswandelroute. Dit kustpad loopt langs de Flensborg Fjord, de zuidelijkste fjord van Denemarken.

Meer informatie

De dramaserie ‘1864’, met een budget van bijna 24 miljoen euro en een cast van 130 acteurs en zesduizend figuranten, werd in de herfst van 2014 voor het eerst uitgezonden op de Deense televisie. In Nederland is de serie sinds 31 maart jl. op DVD verkrijgbaar.

Comments are closed.