Zuyd Hogeschool start onderzoek voor VVV Zuid-Limburg

Gedurende twintig weken zullen vijf vierdejaarsstudenten van de Hotel Management School Maastricht een onderzoek doen naar de gastvrijheidsbeleving van de binnenlandse toerist in de regio Zuid-Limburg.

v.l.n.r. Egbert Boots, Maaike Samuels, Jan van Boom. Pamela Haas en Martijn Dekker.

v.l.n.r. Egbert Boots, Maaike Samuels, Jan van Boom. Pamela Haas en Martijn Dekker.

Met als doel de gastvrijheid in de regio op een hoger plan te krijgen. Uit cijfers blijkt bijvoorbeeld, dat Limburg door de Nederlandse toerist lager wordt beoordeeld op gastvrijheid dan het Nederlands gemiddelde. Dit was voor VVV Zuid-Limburg een van de redenen om in samenwerking met Zuyd Hogeschool de hospitality te gaan meten in de regio. Een onderzoek dat al werd aangekondigd tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van VVV Zuid-Limburg over ‘Gastfreundschaft’.

Aanleiding

Uit cijfers van de toeristische trendrapportage, die jaarlijks door de Provincie Limburg wordt uitgegeven blijkt dus, dat Limburg door de Nederlandse toerist beoordeeld wordt met een 8,1 terwijl het Nederlandse gemiddelde een 8,2 is. Ook blijkt, na Brits onderzoek dat het aspect hospitality – vriendelijkheid, hulpvaardigheid en klantenbehandeling -, 1 van de 5 aspecten is op basis waarvan een gast een bestemming ervaart. Daarnaast is het in deze transparante samenleving een must voor toeristische bedrijven om in te spelen op de vele reviews die te lezen zijn op boekingssites. Reden genoeg om intensieve aandacht te geven aan een dergelijk onderzoek.

 

ZIE OOK: Onthaasten en Wellness in Zuid-Limburg

 

Tijdens het onderzoek zullen enquêtes afgenomen worden onder toeristen in Valkenburg, Maastricht, Epen en Slenaken en bij de verblijfsaccommodaties in de regio die bij de VVV zijn aangesloten. Ook zullen er bij een aantal verblijfsaccommodaties mystery guest visits en diepte interviews plaatsvinden. Als laatste zullen reviews via boekingssites geanalyseerd en vergeleken worden met concurrerende regio’s in Nederland. De resultaten van het onderzoek zullen begin juli beschikbaar zijn.

 

 

 

Comments are closed.