Met Voigt Travel naar het land van de sauna’s!

Wat is er nou fijner om na een actieve dag even lekker van de sauna te genieten. Je komt weer helemaal tot rust en het is een weldaad voor je lichaam. Ben je voor deze zomer nog op zoek naar een bijzondere vakantiebestemming waar je leuke activiteiten kunt combineren met bezoekjes aan de sauna? Dan is Finland een aanrader.

sauna-vrouw-water-finland

Finland, ‘het land van de duizend meren’, telt namelijk niet alleen 188.000 meren, maar volgens ruwe schattingen vind je er ook minimaal 1,5 miljoen sauna’s in alle soorten en maten. Voigt Travel, de specialist voor reizen naar het Pure Noorden, helpt je graag op weg!

Sauna’s in overvloed

Finland is nog steeds een relatief onbekende vakantiebestemming. En dat terwijl het land zoveel te bieden heeft in de zomer. De zon gaat in deze periode nauwelijks onder en temperaturen van 25 graden Celcius zijn niet uitzonderlijk. En… er is zoveel te beleven! Glijd met een bootje over een meer of ga raften bij de vele stroomversnellingen. Fotografeer een beer in een observatiehut of ga wandelen, fietsen, vissen of kanoën in een onberoerd landschap; het kan allemaal. Vervolgens lekker relaxen in de (privé)sauna zodat je er de volgende dag weer tegenaan kunt! In werkelijk alle bungalows en appartementen zit wel een sauna en bij zo’n beetje ieder meer zie je er wel een staan.

 

ZIE OOK: Tips om het noorderlicht in Finland te fotograferen

 

Voigt Travel biedt reizen aan waarbij je de keuze hebt uit een fly & drive rondreis of een rondreis met eigen auto of camper. Altijd is de natuur dichtbij en reist de Middernachtzon met je mee. Ga je met je eigen auto, dan is het een aanrader om ook wat tijd uit te trekken voor een bezoek aan Helsinki, de bruisende hoofdstad van Finland. Bezoek de statige witte Domkerk, de kleurige vismarkt Kauppatori, de Russisch-Orthodoxe kerk Uspenski of flaneer langs de Esplanadi met beroemde design winkels, gezellige terrassen en heel veel straattheater. En… ga eind van de dag naar het eiland Vasikkasaari, dat vanuit de haven in 15 minuten bereikbaar is. Hier vind je meerdere sauna’s die niet alleen verschillend ontworpen zijn, maar ook worden gestookt met verschillende hootsoorten. Vanaf het terrein heb je een prachtig uitzicht op Helsinki. Goedkoper ben je uit in een openbare sauna. Vroeger waren er tientallen in Helsinki, nu zijn er nog maar enkele over. Een van de bekendste is de Kotiharjun Sauna, een tradionele hout gestookte sauna in het centrum van de stad.

 

 

Rooksauna

Rijd je richting het noorden, naar het merengebied en Fins Lapland, dan vind je vaker en vaker de authentieke rooksauna op je pad. Voor veel Finnen is de rooksauna ‘the best of the best’! Het opwarmen van de sauna is alleen wel een hele klus, maar dat is iets waar je je geen zorgen over hoeft te maken. Dat wordt allemaal voor je gedaan (vooraf wel reserveren). Weet wel dat er iemand zeker drie à vier uur mee bezig is geweest om de ruimte op te warmen. Deze persoon zorgt dat de stenen in de kachel worden verwarmd waarbij de rook van het brandende hout de ruimte vult (er is dan ook geen rookafvoer aanwezig). Wanneer de gewenste temperatuur is bereikt en de wanden ook hun warmte afgeven, wordt de deur op een kiertje gezet om de rook te laten ontsnappen. Vanaf dat moment is de sauna klaar voor gebruik waarbij de rook een prettige aroma achterlaat. Deze manier van warm worden, moet je een keer ervaren! Zelfs al ben je niet zo’n doorgewinterde gebruiker van de sauna, dan is het zeker de moeite waard om het in Finland toch eens te proberen. Tip! Voigt Travel biedt arrangementen aan naar Isokenkaïsten Klubi, een unieke woonboerderij vlakbij de Russische grens. Hier geniet je optimaal en in alle rust van de natuur, kun je allerlei leuke activiteiten doen en… maak je kennis met de rooksauna met haar zwartgeblakerde muren.

Saunayoga

Alleen de ligging van een sauna is vaak al onvergetelijk mooi. Zeker als je het hebt over de hout gestookte sauna bij Iisakki Village bij het nabijgelegen plaatsje Ruka in Fins Lapland. Niet voor niets hebben zelfs Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima hier hun vakantie doorgebracht. Maar… in heel Finland zijn er fantastische plekken om op een bijzondere manier van de sauna te genieten en kennis te maken. Tip! Ga eens lekker laat naar de sauna. Want, wat is het bijzonder om af te koelen in een kraakhelder meer en de zon maar niet wil ondergaan. Al is het twee uur ‘s nachts! Of… maak na de sauna gebruik van de hot tub en neem een lekker drankje en geniet van de oorverdovende stilte. Maar… er is meer. Wie doet er tegenwoordig niet aan yoga zou je haast zeggen. Ook in Fins Lapland is het mogelijk, maar dan wel in de sauna die tot zo’n 50 graden Celsius wordt opgewarmd. Een weldaad voor je lichaam en geest waarbij je zo’n zes oefeningen doet. leuk om te bezoeken is ook het sauna museum in Muurame (midden-Finland) Dit openluchtmuseum geeft een overzicht van de ontwikkeling van de Finse saunatraditie en je kunt er zo’n 30 verschillende sauna’s bekijken. Op woensdagavond kun je ze zelfs echt uitproberen!
Korpihotelli

Je eigen sauna rondreis

Bij veel rondreizen die Voigt Travel aanbiedt, verblijf je een aantal nachten in Kiilopää (bij Saariselkä) vlakbij het Nationale Park Urho Kekkonen. Zomers wordt daar elke dinsdag, woensdag en vrijdag de rooksauna opgestookt. Tussen 15.00 – 22.00 uur kun je dan een ervaring rijker worden (gratis voor gasten, anders 13,- euro per persoon). Het sauna bezoek wordt extra intens doordat de sauna aan een natuurlijke bron ligt, waarbij je afkoelt in een bergstroom met kristalhelder bronwater. Daarna flink inademen, want de lucht is zo zuiver dat je de energie door lijf voelt stromen. Kortom: boek je een rondreis door Finland, dan kun je met recht zeggen dat je een sauna rondreis hebt geboekt. Want… iedere avond kun je wel ergens van de sauna genieten. Of dat nu in je bungalow of hotel is of in een rooksauna aan het meer…

Leuke sauna weetjes

  • Finnen houden ervan om hun gezelschap in de sauna een loer te draaien. Ze gooien dan nog wat extra water op de saunakachel en verlaten daarna doodleuk de sauna. De overblijvers blijven achter in de stomende lucht.
  • Er zijn veel bijzondere sauna’s, maar de laatste jaren is er nog een leuke trend in Finland: de saunabus. Daarin worden toeristen vervoerd terwijl ze van de sauna kunnen genieten.
  • De sauna speelt in Finland een belangrijke rol in politiek en diplomatiek overleg. Wanneer mensen zich niet meer kunnen verbergen achter kledingstukken en de hitte zijn werk doet, zijn mensen op hun echtst. Met andere woorden: de belangrijke beslissingen worden er genomen door naakte politici.
  • In de sauna ‘barbecuet’ men de de makkara (worst) boven op de stenen van de kachel. Na afloop van de saunasessie is er dus lekkere worst met mosterd!
  • Mannen en vrouwen gaan zelden of nooit gemengd naar de sauna. Alleen gezinnen doen dit samen de eigen leden.
  • Een oud Fins gezegde luidt: bouw eerst de sauna, dan pas het huis. De sauna werd meer dan 2000 jaar geleden in Finland geïntroduceerd.
  • Wanneer een Fin iets te vieren heeft, doet hij dat vaak in de sauna. Een sportteam dat een kampioenschap heeft gewonnen, neemt de trofee mee naar de sauna om de overwinning daar te gaan vieren.
  • Vroeger bevielen vrouwen in de sauna. Heel wat oudere Finnen zijn dus nog geboren in een sauna. De sauna is dan ook de meest hygiënische plek.
  • De sauna hoort voor Finnen zelfs bij de opvoeding. De meeste scholen hebben dan ook een sauna.
  • Vanuit Finland is de opmars van de sauna in Europa opnieuw begonnen. De Finnen brachten in 1936 hun eigen sauna mee naar de Olympische Spelen in Berlijn. Omdat de resultaten van de Finnen op die spelen zo uitmuntend waren, werden de prestaties direct in verband gebracht met de positieve effecten van de sauna.

Comments are closed.