Cruise seizoen van start

Het cruiseseizoen is deze week officieel van start gegaan. Wekelijks zullen verschillende cruiseschepen Amsterdam en de regio een bezoek brengen. De verwachting is dat het aantal zee cruiseschepen dit jaar op 184, waarvan 142 in Amsterdam en 42 in IJmuiden, uit zal komen en het aantal riviercruiseschepen op ruim 1.700. Dat brengt het totaal aan cruisegasten op meer dan 775.000.
doop-viking-schepen-haven-amsterdam

Nieuwe schepen

Dit jaar zullen een aantal nieuwe schepen van bekende rederijen een eerste bezoek aan de Amsterdamse regio brengen. Celebrity Cruises zet de Celebrity Silhouette in met een capaciteit van 2.850 passagiers. Ook MSC zet een groter schip dan vorig jaar in met de MSC Splendida. Dit schip zal het grootste schip zijn dat Amsterdam ooit heeft aangedaan. De MSC Splendida is maar liefst 333 meter lang en is op 3 mei 2015 samen met de Celebrity Silhouette voor het eerst te bewonderen in Amsterdam. Daarnaast ontvangt IJmuiden dit jaar drie AIDA schepen op een Maiden Voyage. De cruisemarkt is een groeiende. Het aantal gasten groeit net als het aantal bestemmingen. Naar verwachting zet deze ontwikkeling voorlopig de aankomende jaren door. Deze groei is met de komst van de nieuwe grote zeesluis ook te faciliteren.

 

ZIE OOK: Ontdek de echte Amsterdamse haven

 

Ook in de riviercruise is sprake van groei. In 2013 deden er 1.483 schepen Amsterdam aan en in 2014 1.685. Voor 2015 verwacht de stad ruim 1.700 calls te faciliteren. De Amerikaanse rederij Viking River Cruises heeft dinsdag 24 maart totaal 12 gloednieuwe schepen laten dopen, 8 in Amsterdam en 4 vanaf de werf in Rostock. In Amsterdam stijgt het aantal calls van Viking de laatste jaren dan ook sterk. Donderdag 26 maart heeft rederij Uniworld het luxueuze 5-sterren riviercruiseschip de SS Maria Theresa in Amsterdam gedoopt.

Toerisme belangrijke economische pijler

Het toerisme is een belangrijke economische pijler voor de regio Amsterdam. Jaarlijks brengen miljoenen toeristen een bezoek aan Amsterdam, waaronder zo’n kleine 800.000 cruisepassagiers. Dertje Meijer, president-directeur van Havenbedrijf Amsterdam: ‘Amsterdam is een geweldige populaire bestemming voor cruisepassagiers die graag al dat moois dat de stad en de regio te bieden heeft, willen zien. Het levert daarnaast voor de stad en de regio flinke inkomsten op. Jaarlijks bedragen de bestedingen vanuit de rederijen en haar passagiers circa € 90 miljoen en de cruisevaart zorgt voor ongeveer 1.100 arbeidsplaatsen in de Amsterdamse regio. Als haven zijn we daarom dan ook continue bezig om de faciliteiten te optimaliseren’.

 

 

‘Blijven samenwerken en de regio versterken op diverse fronten blijft van belang voor de aankomende periode om zowel de industrie, consument en bewoner positief te bedienen’ zo meldt Hans Gerson, voorzitter van Amsterdam Cruise Port. Hij is trots dat de Amsterdamse regio een belangrijke rol speelt in de cruise wereld. Als praktisch voorbeeld ‘de statistieken laten zien dat we ontwikkelen, maar dit betekent niet dat we er al zijn’.

René Kouwenberg, directeur van Passenger Terminal Amsterdam, verheugt zich op het aankomende seizoen:

Het aantal cruiseschepen in Amsterdam in 2015 nadert het recordaantal van 144 in 2012. Daarnaast hoorden we in februari dat de Holland America Line, na een aantal jaren afwezigheid, vanaf 2016 met het splinternieuwe MS Koningsdam Amsterdam als thuishaven heeft. Een mooi cadeau in ons 15-jarig bestaan

Comments are closed.