Een heel jaar lang evenementen langs de Top Trails of Germany

Er zijn momenten in het jaar waarop het extra leuk is om een bepaald traject op een van de 15 Top Trails te lopen. Talrijke evenementen langs de routes, soms naar aanleiding van lokale tradities zoals heksendansen of drakensteken, maar ook spannende natuurfenomenen maken van een wandeling een bijzondere belevenis.

Wollegras in bloei

Wollegras in bloei

Albsteig: Schäfertage – 18 en 19 april 2015

In april draait in Beuren op de Albsteig alles om het schaap. Tijdens de Schäfertagen kunnen bezoekers kennismaken met deze sympathieke en nuttige dieren. Er is een tentoonstelling met schapenrassen en er wordt gedemonstreerd hoe met honden een schaapskudde wordt gehoed en hoe een schaap wordt geschoren.

 

ZIE OOK: Goed idee: dit jaar komen we achter het Geheim over de Grens

 

Heidschnuckenweg: de bloei van het wollegras – april en mei

De vennen langs de Heidschnuckenweg veranderen tijdens de bloei van het wollegras in het voorjaar in een golvend wit meer. Met name in het Pietzmoor bij Schneverdingen wacht de wandelaars een intens natuurschouwspel. Omdat deze gebieden erg afgelegen zijn, hoor je de vogels bijzonder goed: een waar lentekoor van heidebewoners.

Harzer-Hexen-Stieg: Walpurgisnacht – 30 april

Overal in de Harz wordt op 30 april de Walpurgisnacht gevierd. Het grootste evenement is in Thale op de Hexentanzplatz, maar ook in Braunlage, St. Andreasberg en Schierke dansen de heksen en duivels ‘in den Mai‘. Dus maak overdag een wandeling over de Harzer-Hexen-Stieg en ga ´s avonds feesten met allerlei mythische wezens.

 

 

Rheinsteig: te voet het voorjaar in – 1 mei

De Rheinsteig viert dit jaar zijn 10-jarig jubileum. Daarom worden er dit jaar talrijke begeleide wandelingen aangeboden, zodat je verspreid over het hele jaar de complete route kunt afleggen. Een bijzonder evenement is het ‘R(h)einwandern in den Frühling‘. Een sportieve variant van de ‘Tanz in den Mai’.

Westweg: te gast bij de graaf – 3 mei

BURGerLEBEN heet het evenement dat vanaf mei t/m oktober elke eerste zondagmiddag van de maand in Hausach in het Zwarte Woud plaatsvindt. Graaf Heinrich ontvangt zijn gasten aan zijn riddertafel; maagden zorgen voor de hongerige magen, ridders vechten om de eer. Kleine knapen die ridders willen worden mogen het zwaard ter hand nemen en toekomstige kasteelvrouwen mogen alvast de prachtige gewaden passen.

Riddertoernooi in Pappenheim Altmuehltal

Riddertoernooi in Pappenheim Altmuehltal

Kammweg: ‘Echt Erzgebirge‘ – 16 t/m 24 mei

Onder het motto ‘Echt Erzgebirge‘ worden van 16 t/m 24 mei en van 19 t/m 27 september op de Kammweg Erzgebirge-Vogtland talrijke interessante wandeltochten aangeboden. Tijdens deze tochten presenteren de bewoners streekgerechten en regionale oude ambachten. Alle 100 dagtochten starten om 9.30 uur op verschillende plaatsen in het Ertsgebergte.

Saar-Hunsrück-Steig: wandelmarathon – 7 juni

Wandelliefhebbers kunnen op 7 juni kennismaken met de Saar-Hunsrück-Steig over 3 verschillende afstanden. Naast de klassieke marathonafstand van 42 km kan ook gekozen worden voor iets korte wandelingen van 19 en 33 km. Het eindpunt voor alle deelnemers ligt bij het stuwmeer van Losheim.

Altmühltal-Panoramaweg – Riddertoernooi met middeleeuwse markt – 27 en 28 juni

Het riddertoernooi bij burcht Pappenheim wordt zowel overdag als ´s avonds gehouden. Als het donker wordt branden de fakkels. Op de grote middeleeuwse markt worden echte kanonnen afgevuurd en vaandeldragers zwaaien met hun vlaggen. Voor kinderen wordt een kindertoernooi georganiseerd. Iedereen die in een middeleeuwse outfit komt, krijgt korting op de entree.

 

 

Hermannsweg: treinen en cultuur tijdens Vivat Viadukt – 3 t/m 5 juli

Altenbeken in het Teutoburger Wald is vanwege zijn 160 jaar oude spoorwegviaduct onder spoorwegfanaten bijzonder populair. Tijdens de Eisenbahn & Kulturtage Vivat Viadukt kunnen bezoekers kennismaken met de rijke geschiedenis op de 29 km lange Viadukt Wanderweg. Liefhebbers van moderne en historische treinen kunnen hier hun hart ophalen. De grote trekpleister zijn natuurlijk de oude stoomtreinen.

Goldsteig: draaksteken – 31 juli t/m 16 augustus

Bekroon een wandeling op de Goldsteig op het traject van Waldmünchen/Herzogau naar Furth im Wald met een bezoek aan het oudste festival van Duitsland: het draaksteken. Een oeroude legende wordt tot leven gewekt, de legende van het gevecht tussen goed en kwaad. De draak van Furth is de grootste lopende robot ter wereld.

Rothaarsteig: wandelfestival – 15 en 16 augustus

In het weekend van 15 en 16 augustus zijn in het Schmallenberger Sauerland wandelaars nog meer welkom dan anders. Vanuit het plaatsje Latrop worden bijvoorbeeld tochten met de ranger of een natuurfotograaf en kruidenwandelingen aangeboden. Tijdens dit weekend vindt iedereen wel een passend thema en traject.

Schluchtensteig: beeldhouwers in de openlucht – 30 augustus t/m 6 september

Het plaatsje St. Blasien ligt tussen de 4e en 5e etappe van de Schluchtensteig in het Zwarte Woud. Elke zomer staan een week lang beeldhouwers op straat en op de pleinen te werken aan hun vaak metershoge sculpturen uit ruwe boomstammen. Natuurlijk zijn er ook gezellige kraampjes met eten en drinken.

Eifelsteig: levendige geschiedenis – augustus

Midden in het Nationalpark Eifel, op de 4e etappe van de Eifelsteig, ligt de voormalige nationaalsocialistische ‘Ordensburg‘ Vogelsang. Na de Tweede Wereldoorlog was het areaal in gebruik als Brits en vervolgens Belgisch oefenterrein. Naast een tentoonstelling over de Nazitijd, zijn ook het bezoekerscentrum van het Nationalpark en het restaurant met een fantastisch uitzicht te bezoeken.

Der Hochrhöner: Rhöner Wirtefest – 12 t/m 13 september

Elk jaar nodigen de gastronomen uit het plaatsje Tann in het Biosfeerreservaat Rhön gasten van heinde en verre uit om aan te schuiven voor een voordelig middageten. Overal spelen muziekgezelschappen en folkloregroepen, en marskramers bieden hun waren aan. Meer dan 30.000 bezoekers worden verwacht.

Westerwald-Steig: winterwandeldag – 27 december

Vanwege het grote succes in 2014 wordt ook dit jaar rond om Stöffel de winterwandeldag georganiseerd. De 5 wandeltochten van tussen de 8 en 16 km worden allemaal door een wandelgids begeleid. Vanaf het geologie- en industrie-themapark Stöffel in Espel worden de deelnemers naar het beginpunt van hun tocht gebracht.

 

 

Top Trails of Germany is een samenwerkingsverband van de mooiste langeafstandswandelroutes van Duitsland, die sinds 2005 gezamenlijk promotie maken. Deze wandelroutes zijn gecertificeerd als ‘Premiumwanderweg’ door het ‘Deutsche Wanderinstitut’ of als ‘Qualitätswanderweg’ door ‘Wanderbares Deutschland’. Dit biedt een garantie voor wandelen op perfect gemarkeerde routes door de mooiste landschappen van Duitsland. Langs de routes liggen hotels en pensions die alles bieden wat een wandelaar belangrijk vindt: van een vroeg ontbijt tot bagagevervoer. De volgende langeafstandswandelpaden zijn bij Top Trails aangesloten: Albsteig, Altmühltal-Panoramaweg, Eifelsteig, Goldsteig, Harzer-Hexen-Steig, Heidschnuckenweg, Hermannshöhen, Der Hochrhöner, Kammweg Erzgebirge-Vogtland, Rheinsteig, Rothaarsteig, Saar-Hunsrück-Steig, Schluchtensteig, Westerwald-Steig, Westweg.

Comments are closed.