Goed idee: dit jaar komen we achter het Geheim over de Grens

Goede voornemens maken, het kan nog net. Wat meer bewegen, lekker fietsen en wandelen, wat vaker een ontspannen weekendje weg! Het hoeft helemaal niet ver of duur te zijn. Tijd om het Geheim over de grens te ontdekken; je hoeft er (nog) niet voor naar Duitsland, de voorpret begint op de Fiets- en Wandelbeurs in Amsterdam, 31 januari en 1 februari.

Matthias Duschner

Toverwoorden

De toverwoorden zijn: Münsterland, Osnabrücker Land, Grafschaft Bentheim en het Emsland. Heel dichtbij, behoorlijk bijzonder. Diepe bossen, glooiende velden, plekjes waar het nog stil is, mooie landweggetjes, knusse dorpsherbergen met geweldig eten. Geen wonder dat dit gastvrije vakantieland steeds populairder wordt. Oordeel zelf, in beursstand 1.F30 (hal 1 van de RAI), bijvoorbeeld met één van de handige brochures met een thema: ‘Actief over de grens – fietsen en wandelen’.

 

ZIE OOK: Bezoek de inspirerende 11de editie van de Fiets & Wandelbeurs in Amsterdam

 

Bekijk in ieder geval ook de nieuwe ‘Tourenplanner Münsterland’, een online gids voor het fijnmazige netwerk aan fietstochten en ruiterpaden.

100 Schlösser Route

De ‘koningin onder de fietsroutes’, de 100 Schlösser Route, krijgt alle aandacht natuurlijk. Dit is het land van de kastelen en de burchten, niet helemaal toevallig op de mooiste plekken tussen Osnabrück en Oldenburg gelegen. Net nieuw is de spannende ‘Radroute der Megalithkultur’. Zo’n 380 kilometer toeren langs 70 hunebedden en de allereerste bouwwerken van Noord-Europa: 5.500 jaar oude graven uit de prehistorie. Een klein deel fietsen mag ook, of even stoppen bij de kleurrijke musea onderweg: het Tuchmacher Museum in Bramsche of het ‘Eisenzeithaus’ in Venne.

Overal in de grensstreek duikt hij op: de service van de fietsbus!Makkelijk, flexibel, geen parkeerproblemen, afstanden vormen nooit meer een drempel. Ideaal voor sportieve en recreatieve fietsers dus.

In het Emsland werkt de busdienst zo: naadloos van de trein overstappen op de Emsland RADexpress. De speciale fietsbussen vertrekken om de 2 uur, dus elke fietsetappe is in te korten. Vraag ook naar het voordelige Emsland-Touren-Ticket; het hele weekend geldig in de regio Rheine-Emden.

Grafschaft Bentheim

De Grafschaft Bentheim dan, misschien iets te groot en veelzijdig om helemaal te doorkruisen op de fiets. Dan is de ‘Fietsenbus’ een uitkomst. Hij heet echt zo, want voor het Duitse woord ‘Fahrrad’ zitten we hier iets te dicht op het dialect dat in Twente gesproken wordt. De omgeving is soms wél heel on-Nederlands: een indrukwekkende ridderburcht hoog op de rotsen, idyllische Duitse dorpjes, pittoreske waterwegen met watermolens, eeuwenoude oerbossen, verzorgde kuuroorden, heel veel ruimte voor ontspanning.

 

 

In het Münsterland rijden ze ook, op gezette tijden: fietsbussen die tot wel 16 fietsen kunnen meenemen in de speciale aanhanger. Bijvoorbeeld lijn R61: helemaal van de Nederlandse grens bij Vreden naar de heuvels van de ‘Baumbergen’ bij Coesfeld.

Vanaf station Osnabrück Centraal rijden ze in vier windrichtingen, uiteraard ook voor nieuwsgierige wandelaars. Naar de ruige natuur van het Teutoburger Wald, naar de historische ‘Varus-Region’, te beginnen in Bad Essen, of richting Schloss Ippenburg op de kastelenroute. Nog twee buslijnen: naar zeil- en surfmeer de Dümmer-See, heerlijk gelegen in de veenmoerassen, met uitzicht op de heuveltoppen, of de ‘Freizeitbus’ naar het prachtige middeleeuwse stadje Tecklenburg, ook bekend als heilzaam Kneipp-Kuuroord in Duitsland.

wandelen-strasse-megalithkultur-klein

Wandelparadijs, waar toevallig ook mensen wonen

De mogelijkheden om eindeloos te wandelen zijn hier groot; als je even niet oplet, is er weer zo’n fantastische wandelweg langs ‘geheim’ natuurschoon geopend. Dit voorjaar nieuw: de ‘Grafschafter Spurensuche’, een 70 kilometer wandelroute in de Grafschaft Bentheim, heel eenvoudig op te delen in 15 wat kortere dagtochtjes als rondwandeling.

De kritische Duitse wandelbond beloonde de ‘Teutoschleifen’ in het Tecklenburger Land met keurmerk ‘Premiumweg’: vijf heerlijke dagtochten (maximaal 13 km) met afwisselend donkere bossen, grillige rotspartijen uit de oertijd, stille veenmoerassen en heidevelden. Doen!

Kom je langs?

De Fiets en Wandelbeurs is de grootste beurs in Europa voor fietsers en wandelaars. Elk jaar trekt dit evenement ongeveer 20.000 bezoekers. Op 31 januari en 1 februari 2015 vindt de beurs voor de 11e maal plaats in Amsterdam RAI. Verkeersbureaus.info is samen met Fietsrondje.nl te vinden op de Fiets & Wandelbeurs 2015. Tijdens de beurs kun je deelnemen aan een prijsvraag en een reis van SNP Natuurreizen winnen. Kom langs op onze stand B.50 in Hal 1!

Bestel je kaarten voor de Fiets & Wandelberurs 2015 nu met €1 korting per stuk.

fiets-wandelbeurs-2105-banner

Comments are closed.