Leerlingen volgen zonsverduistering op dak NEMO

Leerlingen van basisschool Auris De Weerklank uit Leiden en het Spinozalyceum uit Amsterdam kregen een leuk extraatje tijdens hun bezoek aan het wetenschapsmuseum: zij konden op het dak van NEMO met een eclipsbrilletje kijken naar de gedeeltelijke zonsverduistering. Helaas zorgde bewolking ervoor dat er vrijwel niets te zien was.
nemo-amsterdam-zonsverduistering

Bijzonder verschijnsel

Toch is de zonsverduistering een bijzonder verschijnsel, aldus de Joris Smaling van Science Center NEMO, want de volgende gedeeltelijke verduistering (slechts 17%) in Nederland vindt pas plaats in 2021. Om 10:37 uur was de zonsverduistering vandaag op zijn hoogtepunt en bedekte de maan 84 procent van het oppervlak van de zon. Vanaf het dak van NEMO zagen de kinderen alleen dat de lucht een stuk donkerder werd.

 

ZIE OOK: NEMO trekt bijna 600.000 bezoekers in 2014

 

De eclipsbril ter bescherming van de ogen, was dan ook niet echt nodig. Deze eclipsbrillen werden de afgelopen dagen een bijzonder verschijnsel: in no time waren ze overal uitverkocht, zo ook in de NEMO (web)shop.

 

 

Voor een volgende gedeeltelijke eclips moeten de kinderen nog even geduld hebben. In 2021 wordt slechts 17% van de zon bedekt. De volgende grote eclips in Nederland vindt plaats in 2026 (90%). Dan zijn de kinderen van Auris de Weerklank en het Spinozalyceum inmiddels al volwassen.

Comments are closed.