Expeditiedocumentaire Hemelbestormers wint DMFF Award

‘Hemelbestormers’ van de Nederlandse onderzoeksjournalist en filmmaker Geertjan Lassche heeft zaterdag 28 februari 2015 de DMFF Award gewonnen, de Grand Prix van het Dutch Mountain Film Festival. De documentaire toont indringend wat bergbeklimmers bezielt en wat ontberingen doen met weldenkende mensen. De DMFF Best Newcomer Prize, ging naar Karlijn en Lotte Milder en Mats Logen voor hun debuutfilm ‘Fabiola’. De korte bergsport-ode ‘Live for Passion’ van Pavol Barabáš won de Parkstad Limburg Prijs en de DMFF Scenarioprijs werd uitgereikt aan Martijn Daamen.
affiche-24-januari-dmff-gulpen-limburg

Kern bergbeklimmers

Geertjan Lassche (1976) ging in april 2014 mee met een Nederlandse expeditie onder leiding van Wilco van Rooijen om de Cho Oyu, de op vijf na hoogste berg ter wereld, te beklimmen. De documentairemaker legde onderweg de kern van de bergbeklimmers vast. De indringende, persoonlijke beelden leveren hem de DMFF Award op. “Dit meeslepende filmische document over het wreed uiteenspatten van dromen op de door stormen en lawines geteisterde flanken van de berg, boeit tot de laatste seconde”, aldus de jury. Tevens tipt de jury toekomstige deelnemers aan een commerciële expeditie om deze film te bekijken ter voorbereiding op wat er op de berg kan gebeuren. De keuzes onder extreme omstandigheden leiden tot stevige gesprekken, tijdens de expeditie, en bij de vertoningen van de film.

Discussie na filmvertoning

‘Hemelbestormers’ werd bij het DMFF#5 ingeleid door Wilco van Rooijen, met na afloop een discussie onder leiding van Matthijs de Winter, van Op Pad. Het discussiepanel bestaande uit Wilco van Rooijen (bergbeklimmer uit de film Hemelbestormers), Roland Bekendam (bergbeklimmer), Susanne Opstal (filmmaker Nowhere place) en Frank Moll (cameraman hemelbestormers) discussieerde over de centrale vraag wat de rol is van een expeditieleider op een 8000der zoals de Cho Oyu.

 

 

Het discussiepanel had hierbij duidelijk verschillende meningen en standpunten. Zo is Wilco van mening dat hij als ervaren expeditieklimmer voorop moet klimmen om zo zijn klanten te inspireren hem te volgen. Zijn rol is een voorbeeld te zijn voor de onervaren expeditieleden. Roland vindt dat je bij het klimmen een hecht team moet zijn waarbij de zwakste schakel van dat moment de beperking is. Als leider heb je, zeker als het een commerciële expeditie betreft, de verantwoording over het hele team dus ook de zwakste schakel. Wilco heeft duidelijk steken laten vallen wanneer het gaat over de in de film vertoonde issues omtrent Hugo. Als niet klimmer geeft Susanne duidelijk aan: “Als je voor je eigen topsucces niet wil samenwerken moet je niet als expeditieleider een groep klanten meenemen”.

Eerste zelfstandige productie

Karlijn Milder won met haar debuutfilm ‘Fabiola’ over het meisje Fabiola dat opgroeit in de bergen, de DMFF Best Newcomer Prize. Deze aanmoedigingsprijs is voor de eerste zelfstandige productie van een korte bergfilm van nieuw en jong talent. Regisseuse Karlijn Milder situeert haar hoofdpersonage in een omgeving en filmstijl die de jury doet denken aan de bejubelde Franse film Amélie. “Fabiola is sympathiek, charmant en smaakt naar meer”, aldus de jury.

 

ZIE OOK: Onthaasten en Wellness in Zuid-Limburg

 

Filmhuis De Spiegel reikte de DMFF Scenarioprijs uit aan Martijn Daamen. Hij won de prijs voor het beste scenario voor een film waarvan het speelveld wordt bepaald door het uitzicht van een berg in Euregio Maas-Rijn. Naast een geldbedrag krijgt de winnaar ondersteuning bij de realisatie van de film.

Liefde en respect voor natuur

Voor het eerst werd de Parkstad Limburg Prijs uitgereikt. Deze extra juryprijs is ter beschikking gesteld door Parkstad Limburg. De Parkstad Limburg Prijs is voor filmmaker Pavol Barabáš (1959) die in een korte ode aan de Slowaakse bergbeklimmer Wieslaw Stanislawski de kern van de passie van bergsporters en van het Dutch Mountain Film Festival weet te vangen. Zijn films dragen liefde en respect uit voor de natuur, mentale kracht en moreel bewustzijn. Hoewel Barabáš in de meest ontoegankelijke gebieden heeft gefilmd, maakte hij ‘Live for Passion’ thuis, in het Tatra-gebergte in Slowakije. ‘Als iemand iets doet uit de grond van zijn hart, dan doet hij dat het best’.

De juryleden voor de bergfilmprijzen waren Frits Vrijlandt, voorzitter UIAA en bergbeklimmer, Noes Lautier, schrijfster en verslaggever, en Guido Franken, filmproducent.

Trots op DMFF#5

De organisatoren kijken trots terug op de vijfde editie van het Dutch Mountain Film Festival. De eerste – ondergrondse – preview van de film ‘The Cave Connection’ op 17 januari was uitverkocht. Ook de tweede preview, van ‘The Great White Silence’, met live muziek, in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht op 22 februari was drukbezocht. Het DMFF was vervolgens te gast bij het revalidatiecentrum Adelante en klimcentrum I-vy met filmspecials passend bij de locatie. Het hoogtepunt van het DMFF was zaterdag 28 februari met foto’s, films, cartoons, workshops, lezingen, discussie en de uitreiking van de DMFF Filmawards in Theater Heerlen. Het DMFF#5 werd afgesloten op zondag 1 maart met diverse mountainbiketochten in Zuid-Limburg. Echte fans kunnen op vrijdag 6 maart nog meewandelen met de NKBV regio Limburg in het grensgebied van België en Limburg.

Comments are closed.