Grote schoonmaak in het voorjaar, het is voor je eigen wellness!

Lente. Je lichaam ontwaakt vol energie uit een winterslaap. Help de natuur gerust een handje, met een heerlijke verjongingskuur in een verkwikkende sauna. Waar is het allemaal niet goed voor: hart en bloedvaten, herstel van vermoeide spieren, stofwisseling, immuunsysteem, het verjagen van stress. En waar doe je dat mooier dan in de oude, idyllische kuuroorden van het Geheim over de Grens? ‘Wellness’: misschien wel de belangrijkste Duitse uitvinding.

Het Osnabrücker Land

Hier vind je het supergezonde Saunacomplex der Superlatieven: Carpesol in Bad Rothenfelde, als kuuroord befaamd dankzij het weldadige mineraalzout (NaturSole) in de lucht en in het bronwater. Binnen, onder de unieke glazen reuzenkoepel: het 33 graden warme Thermalbad, met fonteinen, geisers, massagedouches en ‘onderwaterloungebedden’ om te dobberen.

Buiten, op het 8.000 m2 grote terrein: buitenbad en kanalen met stromend water, met een natuurlijk zoutgehalte van 3 procent, panoramasauna met zicht op de groene uitlopers van het heuvelachtige Teutoburger Wald. Morgen weer een pittige boswandeling?

 

 

Tip: één van de fantasierijke Thema-avonden, zoals de sprookjesachtig versierde 1001 Nacht op zaterdag 28 februari: eindeloos luieren in Oosterse sfeer, inclusief dinerbuffet, ontspanningsmassage, bubbelbaden en vanaf 22 uur ‘textielvrij’ zwemmen in het grote bad.

 

ZIE OOK: Ontdek het Geheim over de grens

 

In de stad Osnabrück, prachtig gelegen tussen de bomen aan de oevers van riviertje de Nette: het saunapark ‘Loma’, onderdeel van het geliefde Nettebad. Loma is Fins voor ‘vakantie’. Ook de saunabaden zijn er klassiek-Fins, dus authentiek, kalm en verantwoord. Een eerbetoon aan de uitvinders van de sauna (Fins voor ‘rook’), met namen als Valo of Kuuma. Ideaal voor beginners: het stoombad Tähti-Sauna, waar je heel langzaam en behoedzaam warm wordt. Nieuw deze lente: de groene oase Meri-See-Sauna. Ook hier leuke special events, zoals de ‘Avond van de Stilte & Rust’, elke laatste dinsdag van de maand.

Het Emsland

Buitengewoon bijzonder is de Lotos Salzgrotte in Haren. Een immense grot, waarvan de wanden bekleed zijn met miljoenen jaren oude brokken zout uit de Himalaya; in de vloeren is mineraalrijk zout uit de Dode Zee verwerkt. In de ruimte wordt – bij een ideale luchtvochtigheid – langzaam zout verneveld. Dat levert een hoge concentratie aan puur natuur magnesium, calcium, kalium, jodium en ijzer op; het verzacht klachten van sommige ziekten en aandoeningen en werkt geneeskrachtig, heel goed voor de luchtwegen en longen. Je hoeft er niks voor te doen: gewoon lekker lui liggen en inademen maar!

Linus Lingen combineert ‘the best of both worlds’: spetterend tropisch zwembad en gigantisch saunacomplex. Goed voor twee verdiepingen ‘Wohlfühl-Areal’, Duits voor rustgevend paradijsje op aarde. Alles wat je kunt bedenken is er – en nog meer: kurkdroge, tamelijk hete sauna van cederhout, een lauwwarme biosauna, stoombad dat veel warmer aandoet dankzij 100% luchtvochtigheid, infraroodsauna’s, een prikkelende, avontuurlijke ‘ijsbron’ en heerlijk warme voetbaden van smaakvolle mozaïektegels om je bloedsomloop daarna weer aan de praat te krijgen, een rustieke buitensauna, omgeven door flakkerende open vuren, behaaglijke panoramasauna met uitzicht op de natuurlijke vijver, mét waterval!

Grafschaft Bentheim

Het is niet helemaal eerlijk, maar Badepark Bentheim, in de kuurhoofdstad van het gelijknamige graafschap, profiteert wel een beetje mee van de schoonheid van het terrein, aan de voet van de beroemde burcht van Bad Bentheim. De verschillende sauna’s in de buitenlucht van dit zwemparadijs-met-saunawereld passen harmonieus in de omringende natuur, dankzij smaakvolle architectuur, zoals de 60 graden warme panoramasauna of de veel hetere ‘Stegsauna’, alleen te bereiken via een smalle loopbrug. Binnen, in het hart van het atrium, onder andere Finse sauna’s en een niet overdreven hete, maar aardig vochtige ‘Dampfsauna’. En natuurlijk: zeer vakbekwaam saunapersoneel – we zijn tenslotte in Duitsland – dat je verwent met precies de juiste, creatieve ‘Aufgüsse’. Ze zijn er in dampende chocoladesmaak en met sissende vruchtenolie. Nazorg in de vorm van een zoutkorrelmassage, hier ‘het Witte Goud’? Dat kan ook.

 

 

Bentheimer Mineral Therme: de plek om je even helemaal te concentreren op ‘lekker in je vel zitten’, zodat de problemen van de boze buitenwereld vanzelf verdwijnen. Je flaneert er in de Japanse tuinen, met stille relaxhutten, je snuift de geur op van de ‘Rozengeursauna’, dan een frisse douche of onderdompeling in het koudwaterbekken, op weg naar een typisch Grafschafter streekgerecht in de Sauna-Bistro, een rode blos op je wangen met dank aan de open houtkachel.

Münsterland

Niet ver van Münster zijn er aardig wat fijne, verzorgde saunacomplexen om te ontdekken. We noemen er vast twee:

DIE SAUNA INSEL in Dülmen. Voluit luidt de naam ‘Vijf Sterren Vitaliteitscentrum Sauna Eiland’. Dan weet je het wel: alles draait om gezondheid, welzijn en (nieuwe) vitaliteit in het voorjaar. Je ontspant er oeverloos, je afweer krijgt een regelrechte boost, je voelt je ineens weer tien jaar jonger – en het is aan je te zien! Te veel themasauna’s om op te noemen, tussen alle wellnessmassages en beautyverwennerij door. Eentje dan, want die is erg grappig, zo ver van het Wilde Westen: de Indianensauna ‘Sweat Lodge’.

Vakantieresort Jammertal heeft een prachtige sauna, ook open voor mensen die er niet logeren. Een aanrader, met Romeinse tegelsauna, rozensauna, lavendelsauna, Finse blokhutsauna, zoutnevelbad, natuurlijke zwemvijver en – voor wie wil: strandje voor naaktrecreatie helemaal zonder zwembroek of badhanddoek.

Comments are closed.