Nationaal rapport kwaliteit zeewater stranden Kroatië

Het Kroatische Ministerie van Milieu heeft een Nationaal Rapport gepubliceerd met daarin de eindcijfers van de meting van de kwaliteit van het zeewater aan de stranden van het Kroatische deel van de Adriatische zee in 2014. Analyses laten evenals in de laatste 4 jaar zien dat de kwaliteit van het zeewater op 99% van de meetpunten excellent, zeer goed of goed was, waardoor de kwaliteit van het zeewater in Kroatië in 2014 een zeer hoog waarderingscijfer kreeg.
kroatische-zee-strand

Schone zee

Minister van Toerisme Darko Lorencin benadrukte dat Kroatië in de wereld bekend staat als de toeristische destinatie met schone zee en natuur in zijn geheel.

 

ZIE OOK: Profwielerronde Tour of Croatie stimuleert actief toerisme Kroatië

 

“Onderzoeken laten zien dat de kwaliteit van de stranden één van de belangrijkste motieven zijn voor toeristen om een destinatie te kiezen. De stranden moeten een bepaalde thematiek en inhoud hebben om aan de hoge internationale criteria en standaarden te voldoen. Binnenkort wordt het Actieplan over het beheer en inrichting van de stranden aan zee gepresenteerd. Dit plan met duidelijke richtlijnen en aanbevolen activiteiten heeft tot doel de totale kwaliteit van de Kroatische stranden te verhogen. Tweede factor is de kwaliteit van het zeewater, het feit dat de kwaliteit van de zee in Kroatië als beste in Europa beoordeelt wordt, geeft haar een redelijke voorsprong op concurrerende bestemmingen,” zegt Lorencin, eraan toevoegend dat de gegeven feiten nog beter benut zullen gaan worden ter promotie van het Kroatische deel van de Adriatische zee en het totale toeristische aanbod.

 

 

In 2014 zijn er in 7 kustregio’s 917 steekproeven van het zeewater genomen. 95,42% daarvan is beoordeeld als uitstekend (875 plekken), 4,25% als goed of voldoende (39 plekken) en 0,33% als onvoldoende (3 plekken).

Behalve het onderzoek in 2014 is er ook eindrapport met de cijfers van de laatste 4 jaar gepresenteerd. Daarbij zijn ook 3 meetpunten (0,33%) beoordeeld als onvoldoende, 18 meetpunten als voldoende of goed (1,96%) en overige 896 meetpunten als uitstekend (97,71%).

De Onderzoeksmetingen worden sinds 1989 onafgebroken uitgevoerd, metingen in 2014 hebben plaats gevonden in de periode van 15 mei tot 30 september. Onderzoeksmetingen worden uitgevoerd door een geautoriseerd laboratorium conform het Reglement van Het Europese parlement en overeenkomstig de Verordening van de Europese Raad betreffende de kwaliteit van het zeewater.

Comments are closed.