Backpacker verandert in flashpacker

Backpacken is populair. Het zijn echter niet langer alleen budget bewuste jongeren die met de rugzak naar landen als Australië, Thailand en Indonesië reizen. Ook mensen die meer te besteden hebben – stellen met een vaste baan, gezinnen met kinderen, ouderen – gaan backpacken. De ‘ouderwetse’ backpacker, herkenbaar door een praktische rugzak en volledig geïsoleerd van de thuisomgeving, is verandert in een avonturier die volledig vertrouwt op internet en digitale apparatuur, ofwel de flashpacker.
young woman hiker use digital tablet outdoor

Advies van reisverzekeraar Allianz Global Assistance is dan ook om vooraf goed te controleren of alle digitale apparatuur op de reisverzekering is gedekt.

De vrijheid proeven

De tijd dat alleen jongeren de rugzak pakten om verre, exotische oorden te ontdekken, is voorbij. Mensen worden individueler, keuzes en mogelijkheden zijn groter en afstanden kleiner. Het gaat om de intense en avontuurlijke manier van reizen, ofwel de vrijheid proeven. Je bepaalt zelf wat je wilt zien en gaat van plek naar plek in je eigen tempo. Alleen, met z’n tweeën, of met de kinderen, reis- apps en social media spelen steeds meer een rol in het reizen dan reisboeken en ervaringen van andere reizigers.

 

ZIE OOK: Een bijzondere rugzak van een versleten jas

 

De stijgende populariteit van het backpacken is onder andere te danken aan een betere infrastructuur en aan betere accommodaties. In veel landen zijn het vervoer en de wegen sterk verbeterd. Daardoor reis je sneller en comfortabeler. Tegelijkertijd is de kwaliteit van de lokale voorzieningen de laatste jaren flink gestegen, ook al omdat backpackers meer besteden dan voorheen. Ook goedkope vliegtickets en het feit dat je in heel veel landen veilig kunt reizen maken dat steeds meer mensen kiezen voor een backpack vakantie. Steeds vaker naar niet standaard-landen als China, Chili en Laos.

Onbezorgd backpacken

De reisverzekeraar bevestigt het groeiend aantal backpack vakanties. ‘De keuze kan met budget te maken hebben of met de wens op een minder conventionele manier nieuwe plekken te ontdekken,’ zegt Audrey Denkelaar van Allianz Global Assistance. ‘Omdat een backpack reis in veel opzichten afwijkt van een gewone vakantie is het verstandig een reisverzekering af te sluiten die daar rekening mee houdt. Zoals een Globetrotter Verzekering. Die is speciaal ontwikkeld voor reizigers die langer dan een maand naar het buitenland gaan. Een goede verzekering is belangrijk: een verstuikte enkel of alleen al kiespijn of een gestolen rugzak kan een reis behoorlijk beïnvloeden,’ aldus Denkelaar.

Comfortabel backpacken: travelin’ light

Om kleinere ongemakken op een backpack vakantie te voorkomen, adviseert Allianz Global Assistance de bagage zo licht mogelijk te maken en de juiste rugzak te kiezen. De rugzak moet passen bij het doel van de reis. Is het een wandelvakantie of gaat de reis per vliegtuig, trein of bus, zorg er in elk geval voor dat de rugzak niet meer dan zestig liter volume heeft om te voorkomen dat deze te zwaar wordt.

 

 

Rugzakken worden gemaakt voor verschillende lichaamstypes. Goede oriëntatie voor de aanschaf zorgt voor een juiste keuze. Laat je niet alleen leiden door de prijs. Een investering in de juiste rugzak kan later veel ongemak voorkomen. Belangrijk is dat de banden en de achterkant van de rugzak comfortabel op het lichaam zitten en goed aansluiten. Daarnaast is het handig als de rugzak meerdere vakken heeft en waterafstotend is. 


Schaf de juiste kleding aan

Wees selectief bij het kiezen van kleding. Twee gemakkelijk te wassen setjes van alles is vaak al genoeg. Bijvoorbeeld twee lange broeken, twee korte broeken, twee T-shirts, een trui, een regenjas, een zwembroek/badpak en minstens vijf paar ondergoed en vijf paar comfortabele sokken. Goede schoenen zijn erg belangrijk, want letsel aan je voeten kan de vakantie verknallen.

Gebruik gezond verstand bij de keuze van de overige zaken. Neem alleen belangrijke en noodzakelijke dingen mee. Bijvoorbeeld een EHBO-doos, officiële documenten (paspoort, vaccinatieboekje, bloedgroep, enz.), elektronica zoals een mobiele telefoon, camera en/of tablet met opladers, een zaklamp, reiswasmiddel, een aansteker, een zakmes, veiligheidsspelden, handdoeken en een pen.

Pak de rugzak goed in

Het is een hele kunst om een rugzak goed in te pakken. De kans is groot dat de rugzak sowieso een aantal keren op de kop gaat. Een paar tips om de chaos te beperken:

  • Onder: bedek de bodem met een vuilniszak om alles droog te houden. Stop alle kleren die niet dagelijks nodig zijn onderin

  • Midden: Pak alles wat kwetsbaar en zwaar is in het middenstuk. Zo kan er niets breken en zal de rugzak niet te zwaar aanvoelen

  • Boven: toilettas, trui of sweater en regenjas. Daarbovenop weer een vuilniszak ter bescherming
  • Zijkanten: sokken in een plastic zak en andere kleine kledingstukken 

  • In de zijzakken: paraplu, zaklamp, waterfles en alles wat vaak gebruikt zal worden
  • Buitenkant: opgerolde slaapzak in (plastic) tas en een klein plastic zakje voor afval

Maak een plan

Om backpack-dromen te verwezenlijken, moet je je eerst afvragen: waar wil je gaan backpacken? Wanneer, hoelang, met wie en wat is je budget? Zodra je deze zaken duidelijk hebt, kun je informatie gaan zoeken. Aan de hand van reisblogs kun je bijvoorbeeld de haalbaarheid van je plannen toetsen.

Bewaak je budget

Vooral in grote steden en toeristische gebieden gaat het budget er sneller doorheen dan gepland. Houd daar rekening mee bij het plannen van de reis. Ook hier geldt dat een voorbereide reiziger goedkoper uit is. In de meeste steden vind je voldoende attracties die (bijna) gratis zijn zoals een citytour, diverse musea, markten en parken.

Keep it cool!

Houd in warme landen rekening met hoge temperaturen. Sommige goederen mogen niet te warm worden. Lenzenvloeistof bijvoorbeeld mag bij maximaal 25 graden bewaard worden. Zorg er dus voor dat je dit koel houdt onderweg.

Unieke services

De Globetrotter Verzekering biedt unieke services als de Persoonlijke Reisassistent, Geldservice. En SMS Assistant, waarbij je op de hoogte wordt gehouden als er zich calamiteiten, politieke onrust of andere problemen voordoen in het gebied waar je naartoe gaat. Verder zijn medische kosten aanvullend te verzekeren, geldt er een maximale reisduur van 24 maanden en is er een 15 % jongerenkorting. Denkelaar: ‘Je kunt de reisduur gemakkelijk online verlengen. En als je eerder thuis bent, krijg je een deel van de premie terug als je geen schade hebt gemeld.’


Comments are closed.