Persprijs Toerisme Vlaanderen & Brussel 2014 voor André van Thiel

Tijdens een exclusieve lunch in Den Haag reikte Dirk Mertens, directeur van Toerisme Vlaanderen in Nederland, de persprijs 2014 uit aan André van Thiel voor zijn reportage ‘Brugge op stap met een local’ in ZIN (september 2014). In het artikel volgt André van Thiel meester-chocolatier Dominique Persoone langs de onverwachte rock-‘n-roll kant van Brugge.
persprijs-2014-vlaanderen

Shock-o-latier

In de voetsporen van de Brugse ‘shock-o-latier’ ontdekt de lezer het charmante Brugge. De tips van deze local gaan net buiten de gebaande paden van de stad en komen langs de heerlijkste culinaire restaurants en delicatessenwinkels. Maar ook historie, muziek, kunst en cultuur komen aan bod. Het artikel wordt gelardeerd met mooie foto’s, een lezersreis, verwijzingen naar de Brugge Citycard en leuke adresjes waar vakmanschap hoog in het vaandel staat.

Nominaties

Ook genomineerd waren: Kees Lucassen met ‘Het geluk van Leuven’ (Reiz& Magazine, april 2014) en Jeannette van Ditzhuijzen met ‘Proef de sfeer in Brugge en Gent’ (Plus Magazine, december 2014). 
Kees Lucassen en fotograaf Bas van Oort gaan als in een queeste op zoek naar geluk. Daarbij ontdekken ze de stad Leuven en beschrijven haar bezienswaardigheden. Uiteindelijk vinden ze hun geluk in een glas gerstenat van Bierprofessor Delvaux. Het is een leuke humoristisch geschreven reportage.
Jeannette van Ditzhuijzen en fotograaf Wim Lanser weten de kerstsfeer in Gent en Brugge goed te vangen. Alle zintuigen worden geprikkeld en geven ‘goesting’ om naar de zuiderburen af te zakken.

 

 

Toeristische blogprijs


In de categorie Blog ontvangen Anneke de Bundel en Nicole Franken de prijs voor de publicatie: ‘Het parfum van Oostende’ op hun blog Nomadandvillager.com (oktober 2014). Het is een goed geschreven verhaal met inhoud waar via een persoonlijke insteek Oostende en omgeving met al haar troeven in kaart wordt gebracht.

Persprijs herdenking WO1

In 2014 ging er ook in Nederland veel aandacht naar de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Omdat Vlaanderen daar veel belang aan hecht, werd daarvoor een aparte persprijs in het leven geroepen. Deze prijs gaat naar de reportage van Bas van Oort: ‘Maria, bier en frontsoldaten. Wandelend door de Westhoek’ in Op Pad (mei 2014). In dit artikel komen naast de WO1 herdenkingslocaties ook het getekende landschap, het kunstendorp Watou en de rijke biercultuur en brouwerijen aan bod.

Tenslotte wil Toerisme Vlaanderen & Brussel het TV-programma ‘BNN 3 op Reis’ honoreren met een speciale vermelding ‘hors catégorie’ voor de reportage over Antwerpen die een prachtig kloppend portret van de stad neerzet (uitzenddatum 23 november 2014). 

Aan de Persprijs en de nominaties is naast een officiële oorkonde ook een Vlaanderen Vakantiecheque verbonden.

Comments are closed.