Wintersport voor wereldreizigers

Als je aan wintersport denkt, denk je al gauw aan Oostenrijk of Zwitserland. Zo is Stubai in Oostenrijk een schitterende en veelzijdige wintersportlocatie waar iedere wintersporter aan zijn trekken kan komen. Maar sommige mensen willen altijd nét wat anders dan de gemiddelde persoon. Voor deze personen is een wintersportvakantie op een bijzonder plek misschien een idee. We geven je hier vijf voorbeelden van ski- en snowboardplaatsen waaraan je waarschijnlijk nog nooit hebt gedacht als mogelijke wintersportbestemming.

1. Lesotho

Dat skiën niet alleen mogelijk is in Europa, maar ook in landen die je voornamelijk associeert met hitte, bewijst skiresort Afriski in Lesotho. Dit is een van de twee skiresorts die Afrika rijk is. Het ligt in het Maluti-gebergte, op slechts tachtig kilometer van de Zuid-Afrikaanse grens. Zoals je misschien wel verwacht bij een Afrikaans skigebied, vind je hier niet de meest spannende afdalingen, maar de schitterende omgeving maakt veel goed. Belangrijk is het trouwens wel om te vermelden dat er zelfs in de winter vaak niet genoeg sneeuw ligt in Lesotho. Om dat te compenseren, zijn er voldoende sneeuwkanonnen om honderd dagen sneeuwzekerheid te bieden.

2. Japan

Op weer een ander continent, namelijk in Azië, vind je Japan, met verschillende wintersportgebieden. Hoewel je het misschien niet verwacht, zijn er in dit land maar liefst meer dan 600 ski- en snowboardresorts. Het bekendste gebied is het noordelijk schiereiland Hokkaido met de resorts Niseko, Rusutsu en Furano. Vanaf december liggen hier meters poedersneeuw. De goede sneeuwcondities, gecombineerd met zeer goede voorzieningen en prachtige landschappen maken Japan tot een uitstekend en bijzonder wintersportland.

Ski-japan

3. China

Naast Japan is ook China een geschikt wintersportland in Azië. Skiresorts zijn in China de laatste jaren erg in opkomst. Er komen dan ook steeds meer wintersportgebieden bij. Het grootste wintersportparadijs van het land is Yabuli Ski Resort. Van november tot begin maart kunnen wintersportliefhebbers zich hier uitleven op tientallen pistes en skischansen. Leuk om te weten: Yabuli Ski Resort was in 1996 gastheer van de Olympische Winterspelen en in 2008 vonden er de Nationale Ski Kampioenschappen plaats.

4. Argentinië

Argentinië is bij ons vooral bekend als land van herkomst van onze koningin, maar veel mensen weten niet dat je in dit Zuid-Amerikaanse land uitstekend kunt skiën en snowboarden. Je kunt hier naartoe als je zin hebt in zomerskiën. Als de alpenweiden nog bedekt zijn met bloemen in plaats van met sneeuw, kun je in Argentinië al terecht op de pistes. Het wintersportseizoen loopt hier namelijk van half juni tot begin oktober. Een van de bekendste gebieden is Las Leñas. Dit is het hoogste wintersportgebied van het land en dankzij de enorme hoeveelheden poedersneeuw is het erg geliefd onder de Argentijnen. Vooral voor gevorderden is Las Leñas een fantastische plek, omdat het bekend staat om zijn off piste-mogelijkheden. Maar ook voor beginners zijn er hier verschillende eenvoudige skipistes te vinden.

5. Nieuw-Zeeland

Verder weg gaan om te skiën is nauwelijks mogelijk: Nieuw-Zeeland biedt op zowel het Noorder- als op het Zuidereiland verschillende mogelijkheden tot wintersport. Je kunt er skiën, snowboarden of langlaufen. Tussen eind juni en begin november is de beste periode om met je skikleding af te reizen naar Nieuw-Zeeland. Het grootste skigebied vind je op het Noordereiland in Whakapapa. Met dertig skipistes en zelfs een half-pipe is hier voor ieder wat wils te vinden. Je hebt hier alle ruimte en het is er veel rustiger dan in Europese resorts in bijvoorbeeld Oostenrijk.

ski-nieuw-zeeland

Bereid je voor!

Belangrijk om nog te vermelden is dat je je goed voorbereidt op je wintersporttrip. Wanneer je met de auto op wintersport gaat, kun je eventueel je eigen ski’s meenemen. Dat gaat lastiger wanneer je ver weg met het vliegtuig gaat. Verdiep je daarom in het huren van ski’s of een snowboard op de plaats van bestemming. Hoewel het in sommige resorts aan de andere kant van de wereld misschien minder koud is dan op de pistes in Oostenrijk, is het belangrijk dat je je goed kleedt en goede bescherming draagt. Denk hierbij aan een skihelm en aan skikleding die je ledematen en je rug beschermt. Het dragen van een goede skibril is overal en altijd van het grootste belang. Ogen zijn tenslotte kwetsbaar en onvervangbaar. De UV-straling in besneeuwde bergen is vele malen hoger dan in Nederland. Daarbij komt dat het sneeuwoppervlak veel UV-stralen weerkaatst. Genoeg reden om je ogen te beschermen met een goede skibril die voorkomt dat het licht van UV-stralen je ogen bereikt. Daarnaast is je huid ook erg kwetbaar onder deze zonnestraling. De drogist verkoopt speciale zonnebrandcremes voor de wintersport die je huid beschermen tegen de felle winterzon en uitdroging . De zonkracht kan in de bergen namelijk twee keer zo sterk zijn als op zee niveau!

Kortom, wil je graag skiën, maar ook iets van de wereld buiten de Alpen zien, dan zijn er genoeg alternatieven die een heel bijzondere vakantie met onder andere schitterende vakantiefoto’s op zullen leveren!

Comments are closed.